Politics

Οι δημοσκοπήσεις, είναι πάρα πολύ μακρυά, απο τις κοινωνικές διεργασίες

Που πηγαίνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ; Η ανάγκη για ένα νέο σχέδιο - εκτος τόπου και χρόνου οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στην ουσία απηχούν και αντανακλούν μόνο και αποκλειστικά όσους τις πληρώνουν ή θέλουν να τις προβάλλουν για τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους - στην ουσία «δεν μετράνε απολύτως τίποτα»...

Σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, από το τέλος της καραντίνας τουλάχιστον και μετά, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται περίπου στις 20 μονάδες με  πολύ μικρές διακυμάνσεις χωρίς σημασία. Το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25 και η Ελληνική Λύση κυμαίνονται σε μικρά  ποσοστά  με το Κίνημα Αλλαγής να είναι γύρω στο 5-6 %. Εδώ υπάρχει ένα μείζον πολιτικό μήνυμα.

Εφόσον , σύμφωνα με την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που την στηρίζουν , η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικά κυρίαρχοι, θα έπρεπε, τουλάχιστον ένα μικρό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να μετακινηθεί προς τη ΝΔ και το ποσοστό της να υπερέβαινε τουλάχιστον το 45%. Όμως αυτό δεν συμβαίνει, αντίθετα η ΝΔ αρχίζει σταδιακά να έχει απώλειες που είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν στην πορεία.


Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν χάνει ένα ποσοστό γύρω στο 12%. Αλλά  αυτό το ποσοστό, ούτε στη ΝΔ πηγαίνει, ούτε στο ΚΙΝ. ΑΛ που θα είχε κάποια λογική, ούτε στο ΚΚΕ ή σε άλλο κόμμα. Πρόκειται λοιπόν για ένα δημοσκοπικό παράδοξο, ή στην κοινωνία συντελούνται διεργασίες που δεν έχουμε αντιληφθεί. Ή μήπως αυτοί οι ψηφοφόροι περιμένουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ να επανακάμπτει ως δυναμικό προοδευτικό κόμμα δραπετεύοντας από την εσωστρέφεια;

Μπορούν να τεθούν πάρα πολλά ερωτήματα ακόμη. Ωστόσο, δύο είναι τα βασικά στοιχεία του πολιτικού σκηνικού.

Το ένα είναι, ότι η ΝΔ είναι ακόμη συσπειρωμένη και αυτό είναι λογικό γιατί μια κυβέρνηση δεν φυλλοροεί ποτέ πριν περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα τουλάχιστον ένας χρόνος. Οι ενδείξεις όμως συγκλίνουν σε μια πρώτη εκτίμηση. Ότι η ΝΔ αρχίζει να χάνει έδαφος, όχι ακόμη στα ποσοστά αλλά στον βαθμό ανησυχίας των πολιτών για το μέλλον, για την οικονομία ή την ανεργία. Είναι προφανές ότι αυτός ήταν και ο λόγος που το επιτελικό κράτος έπαιξε επί σχεδόν ένα μήνα, από τα μέσα Απριλίου μέχρι και πριν από λίγες ημέρες το σενάριο των εκλογών ή του ανασχηματισμού. Η απουσία αυτοπεποίθησης είναι φανερή και η δημοσκοπική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ υποδηλώνει πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ .

Αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο του πολιτικού σκηνικού.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει εξαιτίας της εσωστρέφειας, του οργανωτισμού , την δράση των μηχανισμών, την αμφιλεγόμενη διεύρυνση και αδυνατεί ακόμη να εμφανιστεί με μια ενιαία έκφραση και δυναμισμό. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην θέλει να δράσει αποφασιστικά και να πάρει πρωτοβουλίες σύνθεσης. Ας σημειωθεί ότι το σημερινό εγχείρημα ενοποίησης και κοινής δράσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στελεχών είναι απείρως πιο εύκολο από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε από το 2005 για να φθάσει σε μια καταιγιστική άνοδο και λόγω πολιτικών συνθηκών το 2012 και στην εκλογική νίκη το 2015.

Σήμερα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να συνθέσει ουσιαστικά εμπειρίες και δράσεις που προϋπήρχαν,  ενώ το 2005 έπρεπε να σκάψουν στα θεμέλια της κοινωνίας και της αριστεράς, να ξεπεραστεί η διασπαστική κουλτούρα που κυριαρχούσε , προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το εγχείρημα ενοποίησης. Είναι λοιπόν φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ορθώσει μια διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ , την ορθώνει στο εσωτερικό του και αυτό του στοιχίζει την καθήλωση.

Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκολλήσει από το έδαφος, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα ενθουσιασμού στους πολίτες . Όσο τα μέλη και τα στελέχη δεν είναι ευχαριστημένα  με το ίδιο τους το κόμμα πως θα μεταδώσουν ενθουσιασμό και δυναμισμό στους απλούς πολίτες και ψηφοφόρους;
Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά όχι δύσκολος.

Η συνταγή της ΝΔ , ο τρόπος  που κυβερνά, η πολιτική της είναι πανομοιότυπη με  την συνταγή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχαναν τις εκλογές διαδοχικά με τους πολίτες να ελπίζουν σε ένα νέο σχέδιο. Το μυστικό λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να μιμείται την παρουσίαση στερεότυπων πολιτικών. Αλλά να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την Ελλάδα, τη νέα γενιά και το κράτος.

Με απλά λόγια μόλις η πολιτική υπερβεί την κατεστημένη εικόνα , τότε οι δημοσκοπήσεις ακολουθούν. Μόνο όταν η πολιτική είναι ένα βήμα μπροστά από τις δημοσκοπήσεις, η ροή των εξελίξεων  επιβραβεύει το νέο σχέδιο σε μια χώρα και έναν λαό που το έχουν ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε.

Ωμέγα Press

Related posts

ΜέΡΑ25: 6 προτάσεις για το πως θα προστατευτούν οι πολίτες

iR

Ως ύποπτοι Γ.Φιλιππάκης,Α.Τάρκας και Γ.Παπαδάκου στην προανακριτική επιτροπή

iR

Φαντάσματα του παρελθόντος

iR

Leave a Comment

X
Glad to have you at iReporter
Welcome to WPBot
wpChatIcon