Opinion

Η ξενομανία μας, σκοτώνει τη γλώσσα μας

Ένα μαστίγωμα δικαίως ανελέητο της ογκώδους βλακείας μας, του πιθηκισμού μας. Όλα αυτά και τα όσα άλλα της απερισκεψίας μας και της σύγχυσης φρένων μας, που συμβαίνουν γύρω μας τα οποία φαίνεται να προμηνύουν ένα μαύρο μέλλον του έθνους μας. ¨Όλα αυτά είναι άκρως νοσηρά συμπτώματα και στοιχεία πνευματικής αλλά και «ψυχικής» αποσύνθεσης.

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Τελευταία παρατηρούμε αυτό: σκεφτόμαστε  σαν μη θέλουμε τίποτα το δημιουργικό  για να κρατήσουμε κάτι από την παράδοση μας και να διδαχτούμε από την ιστορική πολιτιστική  ταυτότητα μας. Δεν ενδιαφερόμαστε  για την ελληνικότητα μας, δεν  προβληματιζόμαστε  γι’ αυτή όσο και για το μέλλον μας. Μια  τέτοια πρωτοβουλία  φαίνεται μέσα  σ’ όλη  αυτή την κοινωνική σύγχυση, να μην  ενδιαφερόμαστε  όσο θα έπρεπε . Κι’ όσο απουσιάζει το ενδιαφέρον τόσο  ο λαός σίγα – σιγά  εξαφανίζεται, χάνει την εθνική, ιστορική και γλωσσική  του ταυτότητα.

Η μακραίωνη  ιστορία μας, μαρτυρά περίτρανα, ότι  κι’ αν περάσαμε  αβάσταχτες συμφορές, σε κακούς καιρούς και δύσκολους χρόνους, δεν  σταμάτησε  ούτε μια στιγμή η βούληση μας να αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε  τον Ελληνισμό. « Εγώ γραικός γεννήθηκα , γραικός θέλω να  πεθάνω»  απάντησε  στους μισθοφόρους (Τούρκους) της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ο Αθανάσιος  Διάκος (Μασσαβέτας), όταν του είπαν «γίνεσαι μουσουλμάνος Διάκε μου την πίστη σου ν’ αλλάξεις» και έδωσε την παραπάνω  απάντηση. Αυτοί  τότε τον σούβλισαν και δίκην αμνού τον έψησαν.  

Αυτή η θέληση ενσάρκωνε την  Επανάσταση  του 1821, το 1912 – 1913, το 1940. Θέλαμε  να μείνουμε Έλληνες, ανεξάρτητοι. Επάνω σ’ αυτή  τη θέση εδραιώθηκε η σταθερότητα της Δημοκρατίας, η λεβεντιά και η ομοψυχία μας.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχει  αδυνατίσει αυτή η βούληση. Είναι πολλά τα παράταιρα τα οποία μαρτυρούν την  αδύνατη κατάσταση μας. Φαίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα μας εγκαταλείπουν τα  χαρακτηριστικά  γνωρίσματα, που  συνιστούν την ελληνική υπόσταση μας.

Έχει πλημμυρίσει τον τόπο μας από ξενόφερτες συμπεριφορές και  πρότυπα κατώτερης ή κακής ποιότητας και τα υιοθετούμε χωρίς προβληματισμό.  Θα αναφερθώ  μόνο σε ένα παράδειγμα, κι’ αυτό είναι ότι οι νέοι μας στην πλειονότητα τους χρησιμοποιούν την αγγλική ή γαλλική γλώσσα για να επικοινωνήσουν.

Η γλωσσική ανεπάρκεια  στο λεξιλόγιο μας, η λεξιπενία, η εκφραστική γλώσσα  αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης που  επιδρά θλιβερά στη γλώσσα μας . Φυσικά και στη σκέψη μας που έχει αδρανήσει. Όσον  αφορά  την αγγλική ή γαλλική, έχουν το 70% της ρίζας τους ή και ατόφιων  όρων στην ελληνική  γλώσσα ( μη ξεχνάμε την ομιλία του Ξ. Ζολώτα στο Παγκόσμιο Τραπεζικό Συνέδριο το 1956 που μίλησε ελληνικά και έγινε κατανοητός από όλους του ακροατές).

Η βαθιά πολιτιστική κρίση που περνάμε γενικότερα και ειδικότερα, η ηλιθιότητα μας όσον αφορά στην απεμπόληση της ελληνικότητας μας, την παρουσιάζει σε μας τους «αδιάφορους», η καθηγήτρια Marie Rouxel  η οποία γράφει: «Μεγάλη  εντύπωση μου  έχει  προξενήσει ο αριθμός των τηλεοπτικών  σταθμών και εφημερίδων  ή λογοτεχνικών  περιοδικών στη χώρας. Ήταν  μια ευχάριστη έκπληξη για μένα, που  προέρχομαι  από μια χώρα, όπου τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  ανήκουν και ελέγχονται από μικρό  αριθμό ενδιαφερομένων. Πιστεύω ότι αυτό  που θα βοηθήσει την ελεύθερη διακίνηση  των ιδεών και απόψεων. Όμως με δυσάρεστη έκπληξη  διαπίστωσα ότι  όλοι σχεδόν  οι σταθμοί έχουν αγγλικές ονομασίες. Αυτό δεν το έχω δει πουθενά στον κόσμο, εκτός από μερικές  πρώην αγγλικές  αποικίες στην Αφρική, μη έχοντας γλώσσα  δική τους χρησιμοποιούν την αγγλική ή γαλλική γλώσσα. Δεν αντιλαμβάνομαι ποιο σκοπό εξυπηρετεί αυτή η τριτοκοσμική συμπεριφορά σας. Έχετε την αρχαιότερη γλώσσα στην Ευρώπη και μια από  τις αρχαιότερες στον κόσμο γιατί δεν τη σέβεστε;».

Ένα μαστίγωμα  δικαίως ανελέητο της ογκώδους βλακείας μας, του  πιθηκισμού μας. Όλα αυτά και τα όσα άλλα  της απερισκεψίας μας και της σύγχυσης φρένων μας, που συμβαίνουν  γύρω μας  τα οποία  φαίνεται να προμηνύουν ένα μαύρο μέλλον  του έθνους μας.   ¨Όλα αυτά  είναι άκρως νοσηρά συμπτώματα και στοιχεία  πνευματικής αλλά και «ψυχικής» αποσύνθεσης. 

Related posts

Αφροσύνη της ανίερης συμμαχίας για εξορύξεις και αγωγούς

iR

Σε αναμμένα κάρβουνα για τα «εθνικά θέματα»

iR

Τα δύσκολα είναι «μπροστά»

iR

Leave a Comment

iReporter