Opinion

Είναι ένα κόμμα-βιτρίνα συμφερόντων με περίπλοκους μηχανισμούς

Κάθαρση και δικαιοσύνη. Να τα αιτήματα για να υπάρξει ένα κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης, η μόνο που μπορεί να επιφέρει καίρια χτυπήματα στο πιο φθαρμένο κόμμα της χώρας, τη ΝΔ και είναι ο μόνος τρόπος να ανασυγκροτηθεί και το ίδιο το κόμμα σε υγιή βάση. Δεν είναι απλά ένα πολιτικό αίτημα. Είναι εθνική ανάγκη.

Του Σωτήρη Σιδέρη

Δεν υπάρχει  τομέας του  δημόσιου χώρου που  να  μην αποκαλύπτεται μια απευθείας ανάθεση, αδιαφάνεια στην διαχείριση χρημάτων, κρούσματα νεποτισμού, εξυπηρέτηση φίλων και κομματικών στελεχών όπως και των συγγενών τους.

Ένας ακόμη κύκλος σκανδάλων απογειώνει την οργή στην ελληνική κοινωνία και το αίτημα για κάθαρση και κοινωνική δικαιοσύνη  επανέρχεται στο προσκήνιο επιτακτικά , για μια ακόμη φορά .  Εκατομμύρια ευρώ   διανέμονται  από την σημερινή αυτοδύναμη κυβέρνηση προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είδαμε  μια παρέμβαση της δικαιοσύνης.

 Η μια πτυχή είναι αυτή. Η δεύτερη και πολύ πιο δαπανηρή για τη χώρα είναι ο σχεδόν πειρατικός τρόπος με τον οποίο η ΝΔ απαξιώνει επικοινωνιακά μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ , η ΕΥΔΑΠ, μεγάλα έργα  ή το ΕΣΥ για να ξεπουλήσει σε ιδιώτες κάθε κερδοφόρα δραστηριότητα . Η ΝΔ παρά την απόλυτη ευθύνη της στην χρεοκοπία της χώρας, την παρακμή και την σήψη  που προκαλούν οι πολιτικές της , εξακολουθεί να συγκεντρώνει ισχύ.

Είναι ένα κόμμα-βιτρίνα συμφερόντων με περίπλοκους μηχανισμούς , που πάντα πέφτει με πάταγο. Και εκεί που νομίζει κάποιος ότι θα αυτοκαθαρθεί , θα ανανεωθεί ή θα γίνει ένα πιο κοινωνικό κόμμα μετά από μια ήττα, συμβαίνει το αντίθετο. Ενισχύει τους δεσμούς της με την  ολιγαρχία, απογειώνει το πελατειακό σύστημα και κινείται αποκλειστικά με γνώμονα την εξυπηρέτηση συμφερόντων και επανέρχεται στην εξουσία σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ίσως επειδή γνωρίζει ότι και η λογοδοσία στην Ελλάδα δεν αφορά τους ίδιους αλλά τους άλλους.

Ενημερωθήκαμε τελευταία ότι ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης δεν έχει πτυχίο όπως απαιτεί ο νόμος για τη θέση αυτή, αλλά αυτό δεν συγκινεί τον πρωθυπουργό γιατί είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης που τον έχει και ταμία στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Δική τους υπόθεση δηλαδή. Παρόμοιες υποθέσεις είχαν αναδειχθεί από κάποια ΜΜΕ, για τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη , ο μόνος που παραιτήθηκε.

Από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είδαμε μια σθεναρή υποστήριξη των υποτιθέμενων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας. Στη βουλή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25, κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα . Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εξυπηρετούνται συμφέροντα στελεχών του Τομέα Παιδείας της ΝΔ. Φυσικά υπάρχουν και άλλα συμφέροντα. Απτόητη η κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν η κινητήριος δύναμη του σκανδάλου των ΚΕΚ με τον Βρούτση φυσικά να συμμετέχει , καθώς γνώριζε τα πάντα,  αφού  σύμφωνα με το νόμο του επιτελικού κράτους, πριν ψηφιστεί οποιοσδήποτε νόμος , εγκρίνεται πρώτα από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Οι καταγγελίες για οικογενειακές σχέσεις με επιχειρηματία στη Λάρισα που έστησε επιχείρηση για μάσκες, είναι επίσης γνωστές. Φυσικά τεράστια δημοσιότητα  έχουν πάρει οι διορισμοί, εντελώς ανίκανων , αλλά δικών τους παιδιών, σε οργανισμούς και θεσμούς.  Οι ανεξάρτητες αρχές έχουν κομματικοποιηθεί, φορείς και θεσμοί έχουν αλωθεί , έχουμε ακόμη σε εξέλιξη μια έφοδο στο κράτος.

Οι στόχοι είναι αρκετοί και ποικίλουν ανάλογα με το αντικείμενο. Κεντρικό μέλημα όμως είναι ο απόλυτος έλεγχος του κράτους  Από τις φυλακές, μέχρι τα νοσοκομεία, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την παιδεία, την ενέργεια, το περιβάλλον , παντού απλώνεται το μακρύ χέρι της ΝΔ. Η ισχύς λοιπόν αυτού του κόμματος προέρχεται από την διασύνδεσή της με κάθε είδους συμφέροντα , δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς και όταν γίνεται κυβέρνηση, αυτοί οι δεσμοί εκδηλώνονται μέσω των ΣΔΙΤ, των απευθείας αναθέσεων , τους διορισμούς.

Αποπνέουν όλα αυτά μια οσμή σήψης , αντικοινωνική συμπεριφορά , ολιγαρχική πολιτική, πελατειακή αντίληψη που στο σύνολό τους επιδεινώνουν την εικόνα παρακμής της χώρας.

Τα άλλα πολιτικά κόμματα ακόμη και όταν ασκούν ισχυρή και δίκαιη κριτική, υστερούν σε έναν καίριο , στρατηγικής σημασίας τομέα .  Το αίτημα κάθαρσης του δημόσιου βίου και η ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης δεν αποτελούν βασικές προτεραιότητες .

Τα κόμματα επικεντρώνονται, σωστά ως ένα βαθμό, στην οικονομία , στηρίζουν δίκαια αιτήματα ,, αλλά η ελληνική οικονομία είναι έρμαιο των διαθέσεων κομματικών μηχανισμών, διαπλοκής , ολιγαρχών που μπορούν να επιβάλλουν και νομοθετικές ρυθμίσεις, που αν δεν αντιμετωπιστούν ριζικά, η χώρα δεν πρόκειται να ανακάμψει.

Κάθαρση και δικαιοσύνη. Να τα αιτήματα για να υπάρξει ένα κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης,  η μόνο που μπορεί να επιφέρει καίρια χτυπήματα στο πιο φθαρμένο κόμμα της χώρας, τη ΝΔ και είναι ο μόνος τρόπος να ανασυγκροτηθεί  και το ίδιο το κόμμα σε υγιή βάση. Δεν είναι απλά ένα πολιτικό αίτημα. Είναι εθνική ανάγκη.

Ωμέγα Press

Related posts

Αφροσύνη της ανίερης συμμαχίας για εξορύξεις και αγωγούς

iR

Η ΝΔ πρέπει να ανακαλύψει ξανά την…αμερική!

iR

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους

iR

Leave a Comment

X
Welcome to iReporter
Welcome to WPBot
wpChatIcon