Image default
Editor's Picks

Η συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν – Διάλογος μόνο για θαλάσσιες ζώνες

«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν , δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες».

«Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία έχει συνέχεια,  να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές  επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το πλαίσιο» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πάντως για μία ακόμη φορά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, πως οι διερευνητικές επαφές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες».

Αναφορικά με το χρόνο έναρξης των διερευνητικών επαφών, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

«Το πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε  στις διερευνητικές επαφές θα εξαρτηθεί. Ας κάνουμε υπομονή να σιγουρευτούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και ειλικρινής και από εκεί και πέρα μπορούμε να βρούμε και τα υπόλοιπα ζητήματα».

«Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία»

Απαντώντας στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.

«Είχα ενημερώσει και τον κ. Τσίπρα όπως και τη σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν θυμάμαι  να ενημέρωνε κανέναν ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην κυβέρνηση».

Αυτό που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, είπε,  παραβιάστηκε και φτάσαμε στην κλιμάκωση του τελευταίου μήνα με ευθύνη της Άγκυρας.

«Μακριά από εμάς όποια ρητορική για μυστική διπλωματία. Απαιτώ και αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε καλώντας ειδικά την  αξιωματική αντιπολίτευση να φέρεται πιο υπεύθυνα.

Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην αποχώρηση του Oruc Reis, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση θετικό βήμα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ο επίλογος των προκλήσεων να γίνει ο πρόλογος συζητήσεων».

«Δεν κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε αλλά σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση ήταν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι εφόσον έχουμε «δείγματα γραφής», «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα έναν κύκλο διερευνητικών επαφών».

Δεν μπορεί να υπάρχει ένταση, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη «μία μείζονα διαφορά» που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία και που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι δε ότι απαγορεύονται οι έρευνες με βάση το διεθνές δίκαιο σε μη οριοθετημένες περιοχές και κατά συνέπεια εφόσον η Τουρκία θέλει να συζητήσει για τις θαλάσσιες ζώνες θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν έχουμε ενδείξεις από την Τουρκία στην κατεύθυνση της έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είναι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι δύναμη Ειρήνης , ενώ επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα είναι διπλωματικά πιο ενισχυμένη.

Ο καλόπιστος διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι για να αντιμετωπίσουμε το κύριο, το βασικό το μόνο πρόβλημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτή η επιθυμία μου και βούλησή μου και εναπόκειται στην άλλη πλευρά η ευθύνη πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι εκτός από τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα η στάση της Τουρκίας αφορά και στις σχέσεις με την Ευρώπη για την οποία όπως τόνισε «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα».

Στο «τραπέζι» η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με φόντο τις προκλήσεις της Τουρκίας.

«Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει άσχετα αν κάποιοι το υπονομεύουν. Δεν υπάρχει στρατηγική διαφοροποίηση στις επιλογές μας με την Αντιπολίτευση» είπε ερωτηθείς για ένα πιθανό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

«Ενδέχεται να το χρησιμοποιήσω όταν πρέπει να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις. Εφόσον κρίνω ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί, θα το κάνω» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Εξετάζουμε την υποχρεωτική στράτευση στα 18» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τη στρατιωτική θητεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών».

Παράλληλα εξήγησε πως «στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσυλλέκτοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά τον στρατό. Πιστεύω ότι εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα».

Μάλιστα, μίλησε για ψηφιακές δεξιότητες και πιστοποιημένες δεξιότητες ώστε «να μην αισθάνονται οι στρατεύσιμοι ότι είναι χαμένος χρόνος και παράλληλα να είναι χρήσιμοι στην πατρίδα».

«Εξετάζουμε την υποχρεωτική στράτευση στα 18»

Παράλληλα αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν είναι έτοιμος να μιλήσει παραπάνω για αυτό, αφού δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση. «Θα το θέσω στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμο είναι».

«Διευκολύνει πάρα πολύ τον προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων» εξήγησε και συνέχισε πως «δημιουργεί καθεστώς ισότητας για όλους. Μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό τους για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18».

«Θέλω να πειστώ ότι είναι κάτι που θα έχει κάποια προστιθέμενη αξία» κατέληξε.

Σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους – Έκκληση προς τους γονείς να φοράνε τα παιδιά μάσκες

Στο άνοιγμα των σχολείων αύριο, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Είναι μια πολιτική, την οποία ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία» είπε απαντώντας σε ερώτηση των «Νέων» και της Ελένης Ευαγγελοδήμου.

«Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον» συμπλήρωσε.

«Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα»

«Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα» εξήγησε και αναφέρθηκε στις μάσκες, οι οποίες θα είναι υποχρεωτικές τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρέχει δωρεάν μάσκες σε μαθητές και δασκάλους. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί η διανομή των μασκών σε όλη την περιφέρεια, ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο» τόνισε.

Επιπλέον, αναφερόμενος στα παγούρια είπε ότι «άκουσα πολλά ειρωνικά σχόλια». «Όμως αποτελεί ένδειξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η οποία στέλνει ένα διπλό μήνυμα στα παιδιά μας για να μην χρησιμοποιούν ψύκτες η βρύσες όπου μπορεί να συνωστίζονται και παράλληλα αφήνουμε πίσω μας τα πλαστικά μιας χρήσης και πηγαίνουμε σε ανακυκλώσιμα παγούρια όποτε είναι εφικτό».

«Έκκληση προς τους γονείς να φοράνε τα παιδιά μάσκες»

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους να τηρούν τις συστάσεις των ειδικών για χρήση μάσκας.

«Ο λόγος που επιμένουμε σε μάσκα είναι ότι αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί ότι είναι το καλύτερο μέτρο για να προστατευτούμε από ένα ενδεχόμενο δεύτερου κύματος».

«Ζητώ από όλους να συμμορφωθούν για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών, των γονέων, των παππούδων. Οι επιστήμονες λένε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κοροναϊό, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στις ευάλωτες ομάδες» συνέχισε.

Σχετικά με το κατά πόσο μπορούν τα πολύ μικρά παιδιά να φορέσουν μάσκα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «έχω δει πολλά παιδιά που βλέπουν τη μάσκα σαν παιχνίδι και πιστεύω ότι θα καταφέρουν να τη φορέσουν και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους».

«Αδύνατο να δημιουργήσουμε μικρότερες τάξεις σε λίγους μήνες»

«Ο λόγος για τον οποία επιλέξαμε τις μάσκες ήταν επειδή ήταν πρακτικά αδύνατον να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις ώστε να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα» είπε.

«Όπως και κρίθηκε ότι δεν θα ήταν σωστό να μεγαλώσουμε τη διάρκεια της σχολικής ημέρας γιατί αυτό θα δημιουργούσε κοινωνικά προβλήματα σε γονείς, ιδιαίτερα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα» συμπλήρωσε.

«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα, υπάρχουν όμως πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ, για το πως κλείνουν τμήματα, τάξεις, ακόμα και σχολεία» κατέληξε.

Στοίχημα να πείσουμε τους Έλληνες να εμβολιαστούν για τον Covid-19

Συγκρατημένα αισιόδοξος φάνηκε ο πρωθυπουργός για το εμβόλιο του Covid-19.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ τόνισε πως θεωρεί πως στο άμεσο μέλλον θα είναι έτοιμο όχι ένα, αλλά αρκετά εμβόλια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ενώ η Ελλάδα θα προμηθευτεί άμεσα και όλες τις ποσότητες εμβολίου που της αναλογεί.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το δύσκολο είναι να πειστεί η κοινή γνώμη ώστε να κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

«Βλέπω αρκετούς ανθρώπους που διστάζουν γι’ αυτό και άλλωστε και όλες οι εταιρίες υπέγραψαν σύμφωνο ώστε να μην διαθέσουν εμβόλιο στην αγορά χωρίς να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης τονίζοντας πως αν χρειαστεί θα κάνει πρώτος το εμβόλιο για να παρακινήσει κι άλλους.

Γραφικό να αποκαλεί εμένα «πολιτικό απατεώνα» ο κ. Τσίπρας

Ολομέτωπη επίθεση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα της ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» και της Δήμητρας Κρουστάλλη, σχετικά με δηλώσεις του κ. Τσίπρα που αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα» και «ιστορικά λίγο» ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «για τους χαρακτηρισμούς θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο σε μια εβδομάδα».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «έχει στοιχείο γραφικότητας να αποκαλεί εμένα ο κ. Τσίπρας »πολιτικό απατεώνα», αλλά αν αυτό κρίνει ότι θα του επιτρέψει να ισχυροποιηθεί στο εσωκομματικό του πεδίο, είναι δικό του δικαίωμα».

Παράλληλα, εξήγησε πως «το κλίμα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης. Και πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή».

Μάλιστα, αναφορικά με την εθνική γραμμή, είπε ότι έχει αποτυπωθεί.

Επιπλέον, κάλεσε την αντιπολίτευση «να υπάρχει στοιχειώδης συνέπεια στην εξωτερική πολιτική».

«Να αφήνουμε μακριά τις κορώνες και τους ακραίους χαρακτηρισμούς. Εξάλλου αν θέλει η αντιπολίτευση να μας ασκήσει κριτική έχουμε κάνει τόσες ανακοινώσεις χθες για τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μπορεί η αντιπολίτευση να μας ασκήσει όση κριτική θέλει πάνω σε αυτές».

Ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα δεν έριξε ποτέ λάδι στη φωτιά»

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση περί αποκλιμάκωσης στην αν. Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω με την Τουρκία».

«Το πλαίσιο του διαλόγου θα το καθορίσουν οι διαπραγματευτές μας» συνέχισε.

«Για το ζήτημα της κίνησης καλής θέλησης ήμουν συγκεκριμένος» εξήγησε.

«Ποτέ η Ελλάδα δεν έριξε λάδι στη φωτιά. Επειδή ακούσαμε πάρα πολλά ήμουν προσεκτικός να μην παίξω το παιχνίδι της κλιμάκωσης. Ποτέ δεν επιτέθηκα στον τούρκο πρόεδρο και αυτό θα εξακολουθώ να κάνω» είπε και συμπλήρωσε πως «είναι εύκολο να κλιμακώνει κανείς στα λόγια και μετά να βρίσκεται σε καταστάσεις δυσχερείς»

Αναφορικά με την αντίδραση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε πως «ασκήσαμε εξαιρετικά ενεργή διπλωματία. Χτίσαμε νέες συμμαχίες, φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας, εξηγώντας ότι η ένταση στην Αν. Μεσόγειο έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη».

Τέλος κατέστησε σαφές ότι «δεν κρύψαμε την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας και την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων».

Εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις

Προσωπική εγγύηση ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης έδωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που θα έρθει ως το τέλος του χρόνου στη βουλή και θα εισάγει τον κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης τόνισε ότι είναι εύλογες οι ανησυχίες των πολιτών για την εν λόγω μεταρρύθμιση.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης θα μπορούσε να δώσει κεφάλαια που είναι αναγκαία για να επενδυθούν στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζοντας δεδομένη την δημόσια εποπτεία του συστήματος τόνισε ότι η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εγγυώμαι ότι καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί», απαντώντας στο ερώτημα τι θα κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία η κεφαλοποίηση της επικούρισης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε «να αποφεύγουμε ακραίους τίτλους με χαρακτηρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε για την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων παραπέμποντας στα όσα είχε αναφέρει και χθες στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της Πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις. Αλλά και για πολιτική επιλογή κοινωνικού χαρακτήρα. Γιατί οι απόμαχοι της εργασίας βοηθούν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όλη την οικογένεια.

Related posts

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

X
Welcome to iReporter
Welcome to WPBot
wpChatIcon