Πρώτο κόμμα στις Ιταλικές εκλογές ο Πέπε Γκρίλο με το “Κίνημα Πέντε Αστέρων” Σάρωσε η "δεξιά",διαλύθηκαν σοσιαλιστές,κομμουνιστές και "κεντρώοι"

0
561

Η συμμαχία δεξιάς-«πιο δεξιάς» αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιταλία, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Π.Γκρίλο θριάμβευσε και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Σε exit poll που διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI, τα τέσσερα κόμματα της συμμαχίας της «δεξιάς» συγκεντρώνουν συνολικά το 31% ως το 41% των ψήφων, ενώ πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) συγκεντρώνοντας από ένα 29% μέχρι ένα 32% των ψήφων.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ,ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΖΟΝΤΕΣ…

Στη συμμαχίας της «δεξιάς» σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση εξόδου, την οποία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky Italia, η Λέγκα του Βορρά προηγείται οριακά του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με ένα 14,5% έναντι 14%.

**Περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Ιταλοί προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για να επιλέξουν τα μέλη της νέας Βουλής και της Γερουσίας.

Ο ιταλικός λαός καλείται να επιλέξει 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπροσώπους των απόδημων Ιταλών.

Το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 65% σε σχέση με τις εκλογές του 2013 όπου ήταν υψηλότερο με 74%.

Σύμφωνα με το έξιτ πολ του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7 που μεταδόθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), το κίνημα Πέντε Αστέρων λαμβάνει, από το 28,8 % μέχρι το 30,8% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά συμμαχία (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) από 31,7% μέχρι 37,6%.

Η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της, λαμβάνει από 24,9% μέχρι 27,9%.

Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι, από το 5,2% μέχρι 6,2%.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί (τοπική ώρα) και οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι τις 23.00 το βράδυ (24:00 ώρα Ελλάδας).

Τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, που θεωρείται η πιο αμφίρροπη και αμφιλεγόμενη των τελευταίων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένονται νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο της Ιταλίας, τα δύο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό μοντέλο και εκφράζεται ανησυχία για καθυστερήσεις κατά την καταμέτρηση των ψήφων και την έκδοση του τελικού αποτελέσματος.

Ποιοι είναι οι αντίπαλοι

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ο δεξιός συνασπισμός του 81χρονου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια (Forza Italia), που συνεργάζεται με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά (Northern League- NL)- θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη, αποσπώντας το 35 έως 37% των ψηφοφόρων.

Στη δεύτερη θέση, με 28%, βρίσκεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο.

Ακολουθεί ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς με 27% (23% για το Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι) και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι με 6%. Κρίσιμος παράγοντας θα είναι οι αναποφάσιστοι, που σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ανέρχονταν στο 30%.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να είναι ο μπαλαντέρ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όμως είναι το μοναδικό κόμμα που προεκλογικά απέρριπτε οποιαδήποτε συνεργασία.

Δύο ακόμα παίχτες είναι το εθνικιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας και το αριστερό Ελεύθεροι και Ίσοι, που ιδρύθηκε από γνωστούς πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here