Ο «ταλαντούχος» αμερικανός κ.Πάϊατ

0
331

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Ο Αμερικανός πρέσβης κ.Τζεφρεϋ Πάϋατ ήρθε στη χώρα μας την πιο κρίσιμη στιγμή, με οικονομικά προβλήματα, τη διαφθορά των περασμένων χρόνων,  με ανοιχτά τα εθνικά μας θέματα, όπως,  τα Ελληνοτουρκικά, το Αιγαίο, το Κυπριακό, το Σκοπιανό, το Αλβανικό, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ «οργώνει το Αιγαίο» με την πρόφαση του προσφυγικού, ενώ στην ουσία, παρακολουθούν το σχεδιασμό  των νέων αγωγών που χτίζονται πάνω στους γνωστούς δρόμους του μεταξιού.

Ο κύριος πρέσβης έχει γίνει υπερκινητικός και προκλητικός, θεωρώντας ότι είναι σε τριτοκοσμική χώρα ξεπερνώντας ακόμη και  τον  Νίκολας Μπέρνς που έβαζε «την ουρά του παντού» για να καταγγελθεί από βουλευτές τα Νέας Δημοκρατίας ως «ανεπιθύμητος».

Μήπως κάποιος θα πρέπει «να του τραβήξει το αυτί» και να τον επαναφέρει στα τυπικά του καθήκοντα;

Η δράση του στην Ασία, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, αλλά και  στην Ουκρανία είναι γνωστή  με δύο ειδικότητες. Η πρώτη του ήταν να πατάξει τη διαφθορά στην εμπόλεμη περίοδο και τον αντισημιτισμό, η δεύτερη με το βαθμό ως πρέσβης και ταυτόχρονα, βοηθός της γραμματείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της κεντρικής Ασίας η οποία ασχολείται με τα γεωπολιτικά σχέδια της περιοχής που ξεκινά από το Καζακστάν μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό.

Η τοποθέτηση του κυρίου Πάϋατ στη χώρα μας ήταν επιλογή του Μ.Ομπάμα και όχι του Ν.Τραμπ. Βάσιμες πληροφορίες λένε, ότι ήρθε με  εντολή να εφαρμόσει το νέο γεωπολιτικό σχέδιο των ΗΠΑ που ως σενάριο περιγράφεται ως εξής: Οι ΗΠΑ φαινομενικά έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για την διαφθορά και τις σχέσεις του Ερντογάν  με το σπάσιμο του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο Ιράν.  Η  Τουρκία αρχικά πήρε την άδεια από τις ΗΠΑ να εισβάλει στη Συρία,  ως εγγυήτρια  για τον έλεγχο της περιοχής  με στόχο να εμποδίσει  τον νότιο άξονα του δρόμου του μεταξιού,  ως αντίβαρο στην ιρανική επιρροή  στην περιοχή και της Κινεζικής ανάπτυξης αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ΗΠΑ  προκειμένου να πετύχουν την διάσπαση του άξονα  Κίνας – Ρωσίας – Ιράν  δεν θα διστάσουν  να δώσουν μερίδιο  από τα κοιτάσματα  της Κύπρου, το μισό Αιγαίο (για αυτό κρατά  θέση ουδετερότητα στις Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο), δεν θα  διστάσουν ακόμη να επιτρέψουν στην Τουρκία να αποκτήσει τον έλεγχο της Αλβανίας και των Σκοπίων. Τα βαθύτερο σχέδιο τους είναι να «ομογενοποιήσουν» την περιοχή, κάτω από τούρκικη οικονομική και στρατιωτική  «ομπρέλα».

Μήπως ο κύριος Πρέσβης των ΗΠΑ ανέλαβε να επιτηρεί την εφαρμογή του, αγνοώντας ότι είναι ένας απλός διπλωμάτης και δεν μπορεί  παραβιάζει κάθε διπλωματικό νόμο  παρεμβαίνοντας στην εσωτερική πολιτική της χώρας που υπηρετεί;

Θα πρέπει ο κύριος πρέσβης να αντιληφθεί ότι  οι εποχές  της δουλοπαροικίας έχουν περάσει, και άλλο είναι η Λατινική Αμερική, άλλο η Ελλάδα. Καλό είναι να κατανοήσει επίσης ότι οι εποχές Βαν Φλίτ, Παύλου Πόρτερ, Τζον Καραμπεσίνη, Νικ. Μπερνς, Τομ Μίλερ, Ντ. Σπέκχαρτ έχουν περάσει, και να γνωρίζει  ότι άλλο είναι ομοιογενή κράτη  με ιστορική πολιτιστική ταυτότητα  και άλλο τα πολυπολιτισμικά μωσαϊκά.

Η χώρα μας δεν χρειάζεται μεσίτες, ούτε  ευκαιριακούς συμβούλους, ούτε «καθρεφτάκια ιθαγενών»  μέσω  ύποπτων  Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων(ΜΚΟ).  Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει και θυμάται την κατά καιρούς άθλια συμπεριφορά της αμερικάνικης πολιτικής απέναντί  του  (Αποστασία, Χούντα, Κυπριακό, Ενεργειακά, Σκοπιανό, τηλεφωνικές Υποκλοπές  Πρωθυπουργού κ.α). Η συμπεριφορά  του κυρίου πρέσβη με τις διαχρονικές δηλώσεις του  θυμίζει μέρες του 1964 – 1967, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Λ. Τζόνσον  απευθυνόταν έως και χυδαία  σε  Έλληνες διπλωματικούς εκπρόσωπους, εξαιτίας της άρνησης του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου για το σχέδιο Άτσεσον που αφορούσε το Κυπριακό.

Η κυβέρνηση  θα πρέπει να ασχοληθεί με τις απόψεις  του κυρίου πρέσβη, να του υπενθυμίσει τα ουσιαστικά του καθήκοντα και να προβεί στις απαιτούμενες  «κυρώσεις».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here