Οι άστεγοι (Les Misérables) των Αθηνών

0
256

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Αδυνατώ να κατανοήσω διαφορές μεταξύ ποδοσφαιριστών που λάμβαναν επιδόματα αναπηρίας ή συγγενών που εισέπρατταν συντάξεις πεθαμένων και βουλευτών που ενισχύονταν οικονομικά για την πληρωμή ενοικίου και υπουργών που τσέπωναν ενισχύσεις στέγασης. Υπάρχει, όντως, κάποια διαφορά. Οι πρώτοι ήταν φτωχοί και οι δεύτεροι συνήθως εύποροι και πάντως,  πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι από το Δημόσιο!

Και επειδή, λογής ηθικολογούντες  και θεσμολάγνοι επικαλούνται ως δήθεν τελευταία γραμμή άμυνας , την προάσπιση της Δημοκρατίας- από ποιους άραγε;-ας ξεκαθαρίσουμε ότι εάν υπάρχει κίνδυνος, αυτός προέρχεται από τα μέσα και από τους λειτουργούς της, οι οποίοι  εμφυλοχωρούμενοι από τη νοοτροπία του πλιάτσικου στην Αλεξάνδρεια που χάνεται,  λειτουργούν σαν… Δούρειος Ίππος!

Να υπενθυμίσω τη σχετική διάταξη που αποδεικνύει με σαφήνεια ότι άλλο ο νόμος και άλλο το δίκιο και άλλο το ηθικό και άλλο το νόμιμο.

Ο σχετικός νόμος που διευρύνει και στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς το δικαίωμα είσπραξης επιδότησης ενοικίου έως 100 ευρώ το μήνα, ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου του 2015! Την τροπολογία  4336/2015 υπερψήφισαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) και φυσικά των άλλων κομμάτων, πλην ΚΚΕ. Κάποιοι ελάχιστοι βουλευτές εναντιώθηκαν στη θέση των κομμάτων τους! Η τροπολογία έγινε νόμος του κράτους με πάνω από 220 ψήφους!

Και αυτό το 2015. Τη στιγμή που η κοινωνία άκουγε εμβρόντητη την δακρύβρεκτη αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη υπερψήφισης του 3ου μνημονίου και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ…

Έτσι από τη μια πλευρά τη στιγμή που οι Έλληνες αναζητούσαν αγωνιωδώς φάρμακα και τα δημόσια νοσοκομεία υλικά, κάποιοι πλούτιζαν από τις μίζες των φαρμακευτικών εταιρειών, και από την άλλη, τη στιγμή που οι Έλληνες διαπίστωναν ότι το «ΟΧΙ» που επέλεξαν, έγινε «ΝΑΙ» στα χέρια της κυβέρνησης διαιωνίζονταν ένα φαύλο και αναξιόπιστο καθεστώς αναξιοκρατίας και ευνοιοκρατίας.

Το «τυράκι» της κομματικής πειθαρχίας είναι πάντα η παροχή και ο μιθριδατισμός. Η τιμή της… τιμής στο χρηματιστήριο αξιών Αθηνών.

Αλήθεια πόσα παίρνουν οι βουλευτές μας; Νόμιζα ότι γνώριζα- κάπου 70 χιλ ετησίως- όμως δεν είναι ακριβές. Υπάρχουν άδηλοι πόροι που- πλην των ιδίων -ελάχιστοι γνωρίζουν.

Για παράδειγμα, η βουλή έχει νοικιάσει δωμάτια σε κεντρικά και πολυτελή ξενοδοχεία όπου μπορεί να μένουν οι βουλευτές. Όμως κάποιοι εισπράττουν τα 12 χιλ της ετήσιας επιδότησης διαμένοντας σε συγγενείς και φίλους. Και τα εισπράττουν δίχως την υποχρέωση εμφάνισης σχετικών παραστατικών…

Επίσης, οι βουλευτές συνεχίζουν να λαμβάνουν 1200 ευρώ μηνιαίως για επιστολές, τη στιγμή που κυριαρχεί το e-mail…

Επιπλέον για τα κομματικά ρουσφέτια οι υπουργοί διατηρούν το δικαίωμα απασχόλησης έως και 25 συμβούλων. Άκουσα τον πρώην βουλευτή Παναγιώτη Καρκατσούλη (καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης) να αποκαλύπτει ότι οι σύμβουλοι των 3 υπουργών που εδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου ξεπερνούν το 1,5 εκατ. μηνιαίως και επίσης, να  καταγγέλλει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «νομοθέτησε ώστε η συνοδεία των υπουργών να μένει στα πεντάστερα ξενοδοχεία στα ταξίδια και όχι σε φτηνότερα όπως ίσχυε». Σύμφωνα με την τροπολογία, οι συνοδοί των υπουργών σε ταξίδια μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με αυτούς επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό.

Αντί επιλόγου θα θυμίσω μερικές στροφές από το τραγούδι «Ο λάκκος με τα` αστεία» του Τζιμάκου:

«Ο λάκκος με τ’ αστεία που σκάβω από παιδί, η τέλεια ληστεία που έχω σκαρφιστεί, με σφίγγει σαν παπούτσι ντόπιο και μπαλωμένο, στο χείλος του Ζαλόγγου το τέλος περιμένω.

Ο μπαγάσας, σκαρφίστηκε στίχους που λες και ζωγράφιζε τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και δημιουργούσε ήχους και γεύσεις αρχαίας τραγωδίας. Τα μάτια αντικρίζουν τα χρώματα, τα αυτιά ακούν τους τριγμούς και τα χείλη γεύονται το αίμα.  Και πιστέψτε με, δεν  υπάρχει τίποτα πιο σπαρακτικό και συνάμα πιο τρομακτικό από τις αποδοκιμασίες του τσακισμένου λαού. Γιατί όλοι, ο καθένας μας,  μπορεί να λησμονήσουμε  τα ψέματα που ακούσαμε όμως ποτέ δεν θα ξεχάσουμε  το πώς μας  έκαναν να αισθανθούμε…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here