Το ΠαΣοΚ «δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζεται, δεν εξαφανίζεται. Μετεξελίσσεται.»

1
380

Σαράντα τρία χρόνια μετά την ίδρυση του το ΠαΣοΚ πρωτοστατεί στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, που θα φέρει την Νέα Αλλαγή στην χώρα. Η Φώφη Γεννηματά στην εκδήλωση για την 43η επέτειο για την ίδρυση του ΠαΣοΚ, έδωσε το στίγμα της νέας πορείας του κόμματος. Το ΠαΣοΚ, τόνισε «δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζεται, δεν εξαφανίζεται. Μετεξελίσσεται.»

To βίντεο με το οποίο ξεκίνησε η επετειακή εκδήλωση του ΠαΣοΚ στο Ζάππειο, έδειχνε στιγμές της πολυτάραχης ιστορίας του που σημάδεψε την πορεία της χώρας. Η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε σε αυτές. Αλλά αυτή η επέτειος που συμπίπτει με τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του χώρου που δείχνουν να δημιουργούν προσδοκίες στη βάση του, ζητούσε εκτός από αναφορές στο παρελθόν και γραμμή πλεύσης για το μέλλον.

Η κυρία Γεννηματά, αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που προώθησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Την εθνική συμφιλίωση, την αξιοπρέπεια στη ζωή των μη προνομιούχων. Στην εμβάθυνση της δημοκρατίας. Αναφέρθηκε στην εκσυγχρονιστική προσπάθεια του Κώστα Σημίτη. Στα μεγάλα έργα που άλλαξαν τη μορφή της χώρας, Την είσοδο στην ΟΝΕ.

Επεσήμανε ότι το ΠαΣοΚ «υπό την ηγεσία των Γιώργου Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλου, που όχι μόνο κράτησε την χώρα όρθια την περίοδο της πρόσφατης κρίσης αλλά προώθησε μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις.» Στη συνέχεια έδωσε το στίγμα της νέας πορείας. Το ΠαΣοΚ, τόνισε «δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζεται, δεν εξαφανίζεται. Μετεξελίσσεται.» Σαράντα τρία χρόνια μετά την ίδρυση του το ΠαΣοΚ, πρωτοστατεί στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, που θα φέρει την Νέα Αλλαγή στην χώρα.

Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες και ειδικά τους νέους να μετατρέψουν την 5η Νοέμβρη, μέρα που θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα, στη δική τους 3η Σεπτέμβρη. Να δώσουν καθαρή εντολή για τη Νέα Αλλαγή.

Η ίδια, προσδιόρισε, τη θέση της για αυτή τη νέα παράταξη. Δημιουργούμε, επεσήμανε, «τη μεγάλη Κεντροαριστερά» λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με τη δημιουργία ενός φορέα που θα κινείται σε ένα άχρωμο μεσαίο χώρο. Και περιέγραψε μια παράταξη Πατριωτική, Ευρωπαϊκή, Δημοκρατική, Προοδευτική, Μεταρρυθμιστική. Που μπορεί να προσφέρει καλύτερη ζωή στους Έλληνες. Που θα συναντηθεί «με τα εκατομμύρια των αγνοημένων Ελλήνων» και ιδιαιτερα «Με τα μεσαία στρώματα που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και σήμερα φτωχοποιούνται. Και δεν φτωχοποιούνται τυχαία. Στοχοποιούνται από την κυβέρνηση η οποία θέλει να εξοντώσει οικονομικά, τα κοινωνικά στρώματα που δεν είναι συμβατά με τη νοοτροπία, την αισθητική και την πολιτική της προκειμένου να τα υποτάξει.

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. «Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – μαζί και με τον ακροδεξιό εταίρο τους- εκμεταλλεύθηκαν την κρίση με μνημειώδη λαϊκισμό και δημαγωγία ώστε να φθάσουν στην εξουσία. Αλυσόδεσαν την χώρα σε πολύχρονη επιτροπεία και διαρκή λιτότητα, με παράλληλη εκχώρηση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια. Διχάζουν τους Έλληνες, υπονομεύουν τους θεσμούς, επιστρέφουν στις καταδικασμένες πρακτικές των πελατειακών σχέσεων, επιχειρούν συνεχώς να επιβάλλουν σύστημα διαπλοκής στα ΜΜΕ. Χωρίς κανένα σχέδιο για τη χώρα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η παράταση της παραμονής τους στην εξουσία. Πρέπει να φύγουν. Και να καταδικασθούν με εκκωφαντικό τρόπο στις εκλογές όποτε και αν γίνουν», σημείωσε.

Η κυρία Γεννηματά, τοποθετήθηκε και στο θέμα της μετεκλογικής στρατηγικής του χώρου. «Πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους, διαμορφώνοντας τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς», ανέφερε και πρόσθεσε: «Τα δεκανίκια για τη Δεξιά ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αναζητήσουν αλλού». Επέμενε στην « Εθνική Συνεννόηση και την συμφωνία σε μια Εθνική Γραμμή για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας» και σημείωσε ότι « θα ζητήσουμε από όλα τα κόμματα που διακηρύσσουν την πίστη τους στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν με συνέπεια στην τελική προσπάθεια.»

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν ήταν ο Κώστας Σημίτης που βρίσκεται εκτός Αθηνών. Παρόντες ήταν οι Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης, που έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητα τους για την αρχηγία του νέου φορέα. Στο Ζάππειο ήταν και οι Κώστας Σκανδαλίδης, Νίκος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Βάσω Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος και εκπρόσωποι των Κινήσεων Πολιτών.

1 COMMENT

 1. Οι συγχύσεις του τότε Πα.Σο.Κ. για τον μετασχηματισμό της Ελληνικής κοινωνίας
  Προς κα Γεννηματα,την παρ όλίγον κόρην…πρωθυπουργού,αλλά από άλλου είδους …κόλπων,μεταλαχθείς σε …νοσοκομείο.
  Οι συγχύσεις του τότε Πα.Σο.Κ. για τον μετασχηματισμό της Ελληνικής κοινωνίας, απετέλεσαν το προοίμιον της σημερινής κατάστασης.
  Είναι ωφέλιμο και χρήσιμο εργαλείο οι αναλύσεις σε σχέση με την έννοια του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της Ελληνικής κοινωνίας την εποχή που κυριαρχούσε το Πα.Σο.Κ. Απεδείχθη περίτρανα ότι τότε υπήρχε μεγάλη σύγχυση και οι αιτίες πολυάριθμες.

  Κατ’ αρχάς δεν έγιναν κατανοητές οι ορολογίες που αναφερόντουσαν συνεχώς προφορικώς, αλλά και γραπτώς κυρίως από τους καθοδηγητές και τους αναλυτές τους ανήκοντες στον κομματικό μηχανισμό. Αποτέλεσμα, ο κάθε ένας να αντιλαμβάνεται και να ερμηνεύει τις Αποφάσεις και Εισηγήσεις των Συνεδρίων και των Συνδιασκέψεων, τα Καταστατικά, ακόμη και την Διακήρυξη αυθαίρετα και όπως τον βόλευε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ασυνάρτητο και παραπλανητικό σύνολο επεξηγήσεων και απλοϊκών αναλύσεων από τους ΄διάφορους΄, που το μόνο που επετύγχανε ήταν οι αντιπολιτεύομενοι, κυρίως αριστεροί, να επιχαίρονται και να διαβρώνουν την κοινωνία με παραπλανητικές πληροφορίες και με τον τρόπο τους.

  Κατ αρχάς το Κινημα και η Κυβέρνηση απέτυχαν να μεταδώσουν και να διαφωτίσουν την Ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που διψούσε για αλλαγές και μεταρυθμίσεις μεν, αλλά χωρίς ΄προσφορές΄ και θυσίες εκ μέρους του δε. Δεν κατάφεραν να διατυπώσουν την δυναμική που απαιτείτο για την επικράτηση των΄επαγγελιών περί Αλλαγής της κοινωνίας΄.

  Με μίαν απολύτως ισχνή συμβολή επί της δυναμικής, δηλαδή στους΄νόμους κίνησης΄μιας κοινωνίας όπως η Ελληνική, που βρισκόταν στη διαδικασία της μεταβίβασης από τον… άναρχο καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, φυσική συνέπεια ήταν να αποτύχει η απόπειρα. Βέβαια τέτοιοι νόμοι δεν διατυπώθηκαν ούτε καν από τον Μαρξ. Χωρίς αυτό να είναι παράδοξο. Η ανάλυση αυτή της δυναμικής του συστήματος της τότε κοινωνίας, δηλαδή του τρόπου λειτουργίας του, προϋπέθετε ότι λίγο-πολύ έχει ωριμάσει σαν σύστημα και έχει διαγραφεί και συνειδητοποιηθεί με κάποια ακρίβεια η δομή του.

  Η μετάβαση όμως από ένα κοινωνικό σύστημα σ’ ένα άλλο δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους γενικεύσεις. Απαιτούνταν ριζικές μεταρυθμίσεις από μία ώριμη κοινωνία για να τις αποδεχθεί αφ’ ενός και αφ’ ετέρου ένα Κόμμα που θα είχε το σθένος να παραμερίσει και να αδιαφορίσει για το πολιτικό κόστος.

  Άλλη αιτία δημιουργίας συγχύσεων υπήρξε η μη άντληση εμπειριών από τις χώρες που ανέτρεψαν την στυγνή καπιταλιστική τους δομή κι άνοιξαν ή προσπάθησαν να ανοίξουν το δρόμο προς τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Μία εξ’ ίσου σημαντική επίσης σύγχυση αφορούσε τον χρονικό ορίζοντα των αναλυτών. Είναι φυσικό αυτοί που συμμετείχαν στους αγώνες για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό να επηρεάζονται στη θεώρηση της πορείας από τον περιορισμένο βιολογικά ορίζοντα τους . Ξεχνούσαν για λόγους ευνόητους πως η μετάβαση από μια κοινωνική μορφή σε μια άλλη απαιτεί συχνά μια ολόκληρη ιστορική εποχή ή ακόμα και περισσότερο και προϋποθέτει ταυτόχρονα όχι μόνο την αλλαγή στις σχέσεις παραγωγής και τις κοινωνικές σχέσεις αλλά και στο σύστημα αξιών που κινούν τους ανθρώπους στη καθημερινή τους δραστηριότητα.

  Κι επειδή ήταν αδύνατον να προβλευθεί η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ήταν σχεδόν αδύνατο κατ ακολουθίαν να προσδιορισθεί τόσο η φάση στην οποίαν ευρισκόμασταν μετά το ξεκίνημα της διαδικασίας όσο καμιά φορά και την κατεύθυνση των εξελίξεων, δηλαδή αν οι εξελίξεις συνέβαλλαν στην παραπέρα πορεία προς τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό ή στην υποτροπή προς μια μορφή χειρότερης της προηγούμενης, μιας μορφής δηλαδή του κοινωνικού συστήματος καθόλου ευχάριστης αλλά αποκαρδιωτικής.

  Τα αποτελέσματα αυτών των τακτικών και των συγχύσεων του Τότε, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές του Σήμερα. Ελάχιστοι και αδύναμοι προσπαθούσαν και φιλοδοξούσαν τότε να λύσουν τα προβλήματα τα οποία ήσαν υπεράνω των δυνατοτήτων τους. Παρ’ όλα αυτά όμως απέβλεπαν αυτοί οι ολίγοι να ξεκαθαρίσουν ορισμένες βασικές έννοιες και να αποφύγουν την σύγχυση που προωθούσε σε αποπροσανατολισμό και συσκότιση του σοσιαλιστικού κινήματος. Αλλά εις μάτην.Στην τότε ταραγμένη…θάλασσα της μετάβασης απαιτείτο μια καλή πυξίδα,μερικές καλές σκέψεις και οι κατάλληλες πρακτικές, που θα αποτελούσαν το αναλυτικό υπόβαθρο για την απαραίτητη πολιτική πράξη και προσαρμογή.

  Η Σύνταξη Kosmopolitis

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here