Πως η Novartis «λάδωνε» και έλεγχε εκατοντάδες γιατρούς

0
621

Τους τρόπους που έβρισκε η εταιρεία Novartis για να «λαδώνει» και να ελέγχει εκατοντάδες γιατρούς αποκαλύπτουν στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, οι χρηματισμοί πραγματοποιούνταν μέσω πολυτελών ταξιδιών για συνέδρια, ηλεκτρονικών πάνελ, εικονικών τιμολογίων αλλά και απευθείας πληρωμών.

Η θυγατρική Sandoz ήταν η εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την κάλυψη των εξόδων των γιατρών, την εγγραφή τους σε συνέδρια που πραγματοποιούνταν στο εξωτερικό, τη διαμονή και ψυχαγωγία τους, με την προϋπόθεση αυτοί να συνταγογραφούν περισσότερα σκευάσματα της Novartis και να τα προωθούν στο κοινό.

Η Sandoz διοργάνωνε ομάδες συζήτησης που παρείχαν στους γιατρούς πληροφορίες για την εταιρεία μαζί με ένα Σαββατοκύριακο ψυχαγωγίας. Αν ο γιατρός όμως δεν δεχόταν να συνταγογραφήσει περισσότερα σκευάσματα της Novartis, δεν είχε το δικαίωμα να απολαύσει το χλιδάτο ταξίδι «ενημέρωσης» και αναψυχής.

Συγκεκριμένα, στην κατάθεση του μάρτυρα επιβεβαιώνεται πως το 2010 ή το 2011 πραγματοποιήθηκε αποστολή 50-60 Ελλήνων γιατρών που συνταγογραφούσαν το Onbrez σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Όλα τα έξοδα των γιατρών καλύπτονταν από πιστωτική κάρτα της εταιρείας American Express. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, «υπήρχε περίπτωση οι γιατροί να προκαταβάλουν χρήματα για το συνέδριο, αλλά να αποζημιωθούν από την εταιρεία Sandoz μέσω εικονικών τιμολογίων».

Το 2012 ο δρ Αλέξανδρος Καλκάνης παρακολούθησε το Παγκόσμιο Συνέδριο για το Άσθμα και COPD στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία δεν πλήρωσε το ταξίδι του γιατρού που συνταγογραφούσε το Onbrez, διότι ο ίδιος διέμενε στη Νέα Υόρκη, αλλά ήταν αυτή που κατέθεσε τα έξοδα εγγραφής του.

«H Novartis έστειλε τον κ. Καλκάνη στο συνέδριο, γιατί ήθελε να διατηρήσει τον αριθμό των συνταγογραφήσεών του, το παρακολούθησε, αλλά δεν ήταν σ’ αυτό ομιλητής» αναφέρει ο μάρτυρας, αποκαλύπτοντας τη φιλία του Καλκάνη με τον Σταύρο Ντογιάκο, τον εκτελεστικό διευθυντή του οφθαλμολογικού κέντρου της Novartis στις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη στο συνέδριο στο Κιότο που έγινε τελικά για λόγους αναψυχής…

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας εστιάζει στην αποστολή γιατρών το 2012 στο Κιότο της Ιαπωνίας, όπου συμμετείχε η Μαριάνθη Ψαρά και το οποίο έγινε καθαρά για λόγους αναψυχής, καθώς οι γιατροί δεν παρακολούθησαν καν το συνέδριο.

Οι 120 γιατροί που ταξίδεψαν στην Ιαπωνία επισκέφτηκαν το συνέδριο την πρώτη μέρα για να λάβουν το πρόγραμμα και την τελευταία για να πάρουν το πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Το κόστος για κάθε συμμετέχοντα έφτασε τα 5.000 ευρώ, με τα 2.000€ να αφορούν στην ψυχαγωγία του. Ο κάθε γιατρός φέρεται να είχε συνταγογραφήσει περισσότερες από 100 φορές για τη Novartis.

Τα ηλεκτρονικά πάνελ

Τα ηλεκτρονικά πάνελ ήταν το δεύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της εταιρείας μέσω δωροδοκίας των γιατρών που επιλέγονταν να συμμετάσχουν επί πληρωμή στη συγκέντρωση πληροφοριών για έρευνα προώθησης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η εταιρεία χρηματοδοτούσε τους γιατρούς με 500 ευρώ για τη συνταγογράφηση ενάμισι κουτιού φαρμάκων.

Πώς διαχώριζε η εταιρεία τους γιατρούς;

Η Novartis διαχώριζε τους γιατρούς σε «φίλους και μη», τύπου δηλαδή Α, Β και Γ. Οι Α ήταν φίλοι, οι Β ενδιάμεσοι και οι Γ μη φίλοι.

Το πρόγραμμα ηλεκτρονικού πάνελ διευθυνόταν από τον Γεώργιο Σιμεολόρδη, διευθυντή της Sandoz. H εταιρεία χρησιμοποιούσε ως «όχημα δωροδοκίας» τον πωλητή Zeincro. Τα ποσά με τα οποία ο πωλητής πλήρωνε τους γιατρούς δεν ήταν μαύρα, καθώς δίνονταν για έρευνα προώθησης.

Το 2009, μάλιστα, η Novartis υποχρέωσε τους γιατρούς να της παραδώσουν τα τηλέφωνα των ασθενών για να επιβεβαιώσει πως όντως λαμβάνουν τα φάρμακα.

Τα ψεύτικα τιμολόγια

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η Sandox ξόδεψε περισσότερα από 15.000 ευρώ σε ψευδή τιμολόγια για την παραγωγή διαφημιστικών εντύπων. Ο πωλητής κρατούσε το 10% των χρημάτων και χρησιμοποιούσε τα υπόλοιπα για να πληρώνει τους γιατρούς. «Η ηγετική ομάδα ήθελε τον Αθανασιάδη να καλύπτει τις δωροδοκίες» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο σε ελεύθερη μετάφραση.

Η απευθείας πληρωμή των γιατρών

Ο κ. Πιτσιλλίδης ήταν αυτός που κρατούσε τα ονόματα και πραγματοποιούσε τις απευθείας πληρωμές.

Η ηγετική ομάδα της εταιρείας είχε επαφή με τους περιφερειακούς και ζήτησε λίστα των γιατρών Α κατηγορίας, ενημερώνοντάς τους πως τα ηλεκτρονικά πάνελ θα σταματήσουν και θα πληρώνονται απευθείας από τον κ. Πιτσιλλίδη.

H Novartis προχώρησε στην πώληση της Sandoz και δωροδόκησε γιατρούς, ώστε οι μελλοντικοί της αγοραστές να έχουν την εντύπωση προς πρόκειται για μια επικερδή εταιρεία.

Το περίφημο πια «Project EXACTLY» που αφορούσε γιατρούς είχε ανακαλύψει η Novartis, έτσι ώστε να «θησαυρίζει» και να «μοιράζει» μίζες εκατομμυρίων σε όσους τη «βοηθούσαν» να αυξάνει τα κέρδη της.

Το «EXACTLY» δεν ήταν μελέτη, όπως εμφανιζόταν στα πρακτικά της εταιρείας, αλλά μέθοδος χρηματισμού γιατρών, η οποία ήταν καλυμμένη πίσω από μια μελέτη.

Υπεύθυνο για αυτό το «Project» ήταν το εμπορικό τμήμα της εταιρείας κι όχι το ιατρικό. Τα στοιχεία από το «EXACTLY» καταστράφηκαν από την ομάδα διαχείρισης της Novartis, έτσι ώστε να μην αποκαλυφθούν οι μίζες των εκατομμυρίων.

Όπως και στα ηλεκτρονικά πάνελ, οι αντιπρόσωποι των πωλήσεων συμπλήρωναν ερωτηματολόγια έρευνας αγοράς για γιατρούς προκειμένου να πληρωθούν. Η Ελένη Βαρδή, μια εργαζόμενη στο τμήμα προώθησης, επιθεωρούσε και ενέκρινε τις συμπληρωθείσες έρευνες και εν συνεχεία προωθούσε τις πληρωμές στους γιατρούς.

Το πρόγραμμα επέτρεπε στους αντιπροσώπους και στους διευθυντές πωλήσεων να «σπρώχνουν» τρία σκευάσματα της εταιρείας σε κάθε γιατρό.

Οι παράνομες πληρωμές προς τους Έλληνες γιατρούς για τις υπηρεσίες συνταγογράφησης πραγματοποιούνταν μέσω του εταιρικού προγράμματος «EXACTLY».

Τα εν λόγω χρήματα στέλνονταν απευθείας από τα κεντρικά της Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας, γνωστά ως B-Money.

Η εκπόνηση του προγράμματος

Το πρόγραμμα «EXACTLY» εκπονήθηκε την περίοδο 2008-2009 και αποτελεί, σύμφωνα με την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα, ένα από τα μεγαλύτερα «σχέδια» της εταιρείας.

Η Novartis πλήρωνε μεταξύ άλλων στους γιατρούς τα έξοδα εγγραφής τους σε συνέδρια και τους κάλυπτε τα έξοδα σε Σαββατοκύριακα ψυχαγωγίας στο εξωτερικό, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι ίδιοι αποδέχονταν την πρόταση να αυξάνουν τα κέρδη της εταιρείας.

Δείτε τα ντοκουμέντα που αναφέρονται στο πρόγραμμα «EXACTLY»

Όπως αποκαλύπτεται από τις καταθέσεις των μαρτύρων, οι γιατροί που συμμετείχαν στο «EXACTLY» χωρίζονταν σε τύπου Α, οι οποίοι είχαν τη μέγιστη συνταγογραφική δυνατότητα, σε τύπου Β, μεσαίας συνταγογραφικής δυνατότητας, και οι τύπου Γ, χαμηλής δυναμικότητας.

Στόχος της εταιρείας ήταν όλοι οι γιατροί να γίνουν τύπου Α, δηλαδή μέγιστης συνταγογράφησης φαρμάκων.

Η καταστροφή των αποδεικτικών

Η Novartis, για να καλύπτει τις μη νόμιμες συμφωνίες της, είχε καθιερώσει τις «καθαρές ημέρες». Στόχος αυτών των ημερών ήταν οι εργαζόμενοι να καταστρέψουν συγκεκριμένα έγγραφα από το εταιρικό πληροφοριακό σύστημα. Στην αρχή η διαδικασία πραγματοποιούνταν μία φορά τον χρόνο, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε σε δύο και τρεις.

Οι «καθαρές μέρες» στην Ελλάδα πραγματοποιούνταν έως τον Ιούλιο του 2017 και αφορούσαν σε έγγραφα που σχετίζονταν με πληρωμές γιατρών.

Γιατί σταμάτησε το πρόγραμμα

«Το σχέδιο ήταν τόσο μεγάλο, που γιγαντώθηκε γρήγορα. Τα αποτελέσματα και η αύξηση του μεγέθους του δεν είχαν βάσιμη εξήγηση και ήταν λιγότερο υπερασπίσιμα, γεγονός που οδήγησε στη λήξη του» αναφέρει ο μάρτυρας.

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, το «EXACTLY» σταμάτησε αιφνιδίως και ο Σταύρος Ντογιάκος (ο απευθείας αναφέρων στον Jan Schluechter, τον γενικό διευθυντή εμπορικής προώθησης της Novartis) ήταν αυτός που διηύθυνε τον επαναπροσδιορισμό όλων των εγγραφών.

«Ο Αντώνης Werner Σαρλικιώτης σχεδίαζε να καταστρέψει τα έγγραφα, ένας όμως κατάλογος καταρτίστηκε από το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας της Sandoz. Το τμήμα αυτό ανέλυσε τα έγγραφα που είχαν αποθηκευτεί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές διευθυντών πωλήσεων και αντιπροσώπων πωλήσεων. Ο Αλέξανδρος Μπούλλιας και FNU Κοντανίκος ήταν υπεύθυνοι για τον κατάλογο της ηλεκτρονικής πληροφορίας» επεσήμανε ο μάρτυρας.

Ποιος είναι ο Αντώνης Werner Σαρλικιώτης που σχεδίαζε την καταστροφή των εγγράφων;

O Αντώνης Werner Σαρλικιώτης ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη Novartis Hellas από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως τον Ιούλιο του 2010, οπότε τη θέση του πήρε ο Ολλανδός Arnout Ploos van Amstel.

O Aντώνης W. Σαρλικιώτης παραχώρησε τη θέση του για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Head Sales & Marketing Region Europe, με έδρα τη Βασιλεία.

Σημειώνεται πως ο κ. Σαρλικιώτης διατηρεί προφίλ στο Facebook, όπου φαίνεται ότι εργαζόταν στη Novartis, ωστόσο το τελευταίο διάστημα είναι ανενεργό και χωρίς φωτογραφία.

zougla.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here