Κυβέρνηση για Novartis: «Τίποτε κρυφό, χωρίς υπερβολές, χωρίς λαϊκά δικαστήρια» «€23 δισ. η ζημιά στην ελληνική οικονομία από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων»

0
281

«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα συνεδριάζει σήμερα εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, σημειώνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις αφορούν τις αιτίες αυτής της τραγικής περιπέτειας, αφορούν τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη χρεοκοπία της χώρας.

«Η χώρα κατέληξε εκεί που κατέληξε όχι μόνο από τις χρόνιες στρεβλώσεις του αναπτυξιακού και διοικητικού της μοντέλου, ούτε αποκλειστικά εξαιτίας των λαθών και της ταξικής μονομέρειας αυτών που εκτός της χώρας σχεδίασαν τα μνημόνια. Η χώρα κατέληξε στα βράχια και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης του δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια εντός της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός.

Η χωρα κατέληξε εκεί που κατέληξε εξαιτίας της ηθικής παρακμής και του εκφυλισμού ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος».

«Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλων που να μην έπαιξε αυτή η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι και σήμερα πάλι τα ίδια βλέπουμε, για να σχολιάσει: «Μόνο που είναι άλλο η πολιτική εκτίμηση, η πιθανολόγηση και η εικασία, και άλλο να βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών. Που παίρνουν μάλιστα τη μορφή μιας ογκώδους δικογραφίας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που έχει εντολή «όχι μόνο να σταματήσει το πάρτι της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και να ρίξει φως σε όσα γίνανε και οδήγησαν τη χωρά στα βράχια, είναι πολύ μεγάλη».

Η ευθύνη μας ως κυβέρνηση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis είναι πολύ μεγάλη. Δεν είναι μόνο ζήτημα ηθικής, αλλά αφορά το αύριο της χώρας. Δεν υπάρχει αύριο αν δεν ξεμπερδέψουμε με τις παθογένειες.

«Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ σεβασμός στο νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, και πάνω από όλα χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και απόλυτη προσήλωση στην ανακάλυψη και αποκάλυψη της αλήθειας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί», σημείωσε, για να προσθέσει: «Χωρίς όμως υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Αλλά με θάρρος και συναίσθηση εθνικής ευθύνης».

«Οχι στην εξόντωση πολιτικού αντιπάλου»

Τόνισε ότι είναι εχθρική προς την Αριστερά η επιδίωξη κάποιου είδους ρεβάνς και εχθρικός ο πολιτικός στόχος εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Για εμάς ο στόχος να εξοντώσουμε τον πολιτικό αντίπαλο είναι ξένος.

«Δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των πολιτικών αντιπάλων. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στα οικονομικά συμφέροντα. Γιατί εμείς έχουμε πιο δυνατούς συμμάχους, την αρετή, την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας να γνωρίζει. Με αυτούς πορευτήκαμε και με αυτούς θα συνεχίσουμε»

Στόχος μας η αποκάλυψη της αλήθειας και μόνο της αλήθειας. Μόνο έτσι θα αφήσουμε πίσω το παρελθόν και θα δώσουμε διαφορετικό παράδειγμα κοινωνικό και πολιτικό.

«Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμόυς»

«Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε το βασικό κανόνα που διέπει το δικαιακό μας σύστημα ότι η ενοχή όλων των υπόπτων και κατηγορούμενων προϋποθέτει την απόδειξή της από τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε ότι από την άλλη όμως «δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα, να εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των αντιπάλων μας, δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε, να κουκουλώσουμε». «Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας», σημείωσε.

«Όσο και αν κάποιοι», πρόσθεσε, «επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και στημένες κατηγορίες», «επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια την δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς», «επιμένουν να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες».

«Εμείς», τόνισε «δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη δέσμευση αυτή».

«Μόνο για την υπόθεση της Novartis, που βγήκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα από την εισαγγελική έρευνα που ήρθε στη Βουλή, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε πως σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010 -πριν μπει δηλαδή η χώρα στα μνημόνια- το κόστος φτάνει στα 23 δισ. «Ένα μνημόνιο, δηλαδή. Πρόκειται για πάνω απο 10% του ΑΕΠ» είπε ο πρωθυπουργός για να επισημάνει πως το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και πως «αυτό είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια».

«Γιατί αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010» τόνισε.

«Συγκρότηση προκαταρκτικής εξέτασης η μόνη θεσμική οδός»

«Σήμερα τελειώνει μια και καλή και η χυδαιότητα του ‘Μαζί τα φάγαμε’. Διότι δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι”. Και μάλιστα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι τώρα ορισμένοι “δεν ντρέπονται, και δεν διστάζουν, να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο”. “Ποιοί; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι, μιας και είναι της μόδας τώρα να επιτίθενται στους μάρτυρες με αυτό το χαρακτηρισμό, επειδή ο νόμος προβλέπει προστασία”, πρόσθεσε, για να τονίσει: “Τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει τις κουκούλες και να τους αποκαλύψει, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους”.

“Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε πως “η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσης τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες”.

«Δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η Novartis»

Παράλληλα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Novartis. “Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό”, τόνισε.

Διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών

«Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών» είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε: «Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, αλλά και οι συνθήκες τέλεσης τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Novartis. «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό, αλλά και το διεθνές δίκαιο, για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό» είπε.

Μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση καθηκόντων υπουργών παραγράφονται μετά την παρέλευση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει το Σύνταγμα, ανέφερε, επίσης, ο Αλ. Τσίπρας.
Είπε πως «τα υπόλοιπα αδικήματα, αυτά που θα κριθεί ότι δεν εντάσσονται στην άσκηση των καθηκόντων έχουν την παραγραφή του κοινού ποινικού νόμου και όχι του νόμου περί ευθύνης υπουργών». Τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα ποιος θα το κρίνει αυτό, είναι: «Μοναδικός αρμόδιος για λογαριασμό της Βουλής, προκειμένου να κρίνει, βάσει της ερμηνείας του νόμου αλλά και των πραγματικών περιστατικών, δεν είναι άλλος από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης».

Πυρά κατά Κυρ. Μητσοτάκη

Σφοδρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη άσκησε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι “έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών, και εκβιασμού, των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης”.

“Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού”, πρόσθεσε και αναρωτήθηκε “ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα;” και “τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του”. “Πρέπει να μιλήσει με ονόματα, ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται;”, είπε.

“Αν δεν τις έχει τις απαντήσεις, που δεν τις έχει, ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο κι αν του έχει μείνει έστω ελάχιστη αξιοπρέπεια να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για την περιοχή των σκοπίων

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της πΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε ότι “αυτό που καλείται μέσα από μια διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει, κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω”.

Δηλαδή, σημείωσε, “να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό, που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την Ελληνική Μακεδονία. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, αλλά είναι ο μόνος δρόμος.

“Έχουμε κάνει ήδη πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας έτσι όπως είναι ξεκάθαρη από την εποχή της ενδιάμεσης συμφωνίας και μετά και όπως διατυπώθηκε και στο Βουκουρέστι και στη Βουλή σε αλλεπάλληλες προγραμματικές δηλώσεις από τότε κυβερνήσεις της ΝΔ, δεν υποστηρίζεται από τον κ. Μητσοτάκη και τη σημερινή ΝΔ”, είπε. Σχολίασε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ “για άλλη μια φορά εμφανίστηκε κατώτερος της περίστασης και άλλαξε την πάγια πολιτική θέση τη δική του αλλά και του κόμματος του συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του”.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες μας για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, χωρίς περιστροφές και χωρίς υποχωρήσεις”.

Σημείωσε ότι “η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων, για όλες τις χρήσεις. Πράγμα που φυσικά προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή, προκειμένου η ονομασία να είναι όντως για όλες τις χρήσεις, δεν μπορεί να είναι μια η χρήση στο εξωτερικό και άλλη να είναι η ονομασία στο σύνταγμα. Αλλά βεβαίως προϋποθέτει και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού από παντού”.

Ποτέ δεν ήταν καλύτερες οι προϋποθέσει για έξοδο στις αγορές

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018» είπε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως ήδη έχει γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία και πως «οι προϋποθέσεις για την έξοδο δεν ήταν ποτέ καλύτερες», επισημαίνοντας ως δείκτη προς αυτό, την προ ημερών επιτυχημένη έξοδο στις αγορές χρήματος.

«Κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την έξοδο. Χωρίς πιστοληπτική γραμμή, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία» σημείωσε. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί στους επόμενους μήνες με δύο ζητήματα στην ημερήσια διάταξη:

-Πρώτον την οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους
-Δεύτερον το καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά το Μνημόνιο.

Μίλησε για καθεστώς εποπτείας, οι μηχανισμοί του οποίου δεν θα διαφέρουν από τους αντίστοιχους που συμφωνήθηκαν με τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σημείωσε ότι θα γίνεται στη βάση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου που η χώρα θα προετοιμάσει και θα προτείνει στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης έγραψε στο ΒΗΜΑ

Νομίζω ότι οι χειρότεροι φόβοι κάθε σκεπτόμενου πολίτη επιβεβαιώνονται.
Ολα δείχνουν πως στις εκλογές δεν θα πάμε με κανονικές συνθήκες και ομαλή διαδικασία. Αλλά με μια πρωτοφανή ένταση που θα σφραγίσει και τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Ο λόγος είναι απλός. Παρά τις προσπάθειές της στην οικονομία ή στο Σκοπιανό, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να οικοδομήσει ένα πειστικό εκλογικό αφήγημα, ούτε να ανατρέψει τους συσχετισμούς της τελευταίας διετίας.

Τι τους έμεινε; Η γνωστή συνταγή των «καθαρών νέων» εναντίον των «διεφθαρμένων παλιών».

Δοκιμασμένη αλλά και παλιά. Τη διετία 2014-2015 χρησιμοποιήθηκε αφειδώς σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις με αναμφισβήτητη επιτυχία. Τώρα βγαίνει πάλι από τη ναφθαλίνη.

«Εμείς έχουμε λευκό ποινικό και πολιτικό μητρώο» φώναζε τις προάλλες στην Πάτρα ο Πρωθυπουργός.

Πουλάει ακόμη; Δύσκολο να πεις. Αλλά όταν δεν έχεις νέο ρεπερτόριο, χίλιες φορές να ξανανεβάσεις μια παλιά παράσταση από το να κλείσεις το θέατρο.

Γι’ αυτό και δεν μπορώ να πω αν η επερχόμενη λασπομαχία είναι επιλογή, αδυναμία ή κάτι και από τα δύο. Τη διαλέγουν επειδή νομίζουν ότι τους αποδίδει καλύτερα ή επειδή δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Ακόμη περισσότερο όταν οι πρώτοι που εκτίθενται σε άμεσα αντίποινα είναι οι σχεδιαστές και οι εκτελεστές αυτής της «στρατηγικής έντασης». Εντός και εκτός κυβέρνησης.

Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κάπως έτσι, με το βρισίδι και το σκούξιμο, να κερδίσει τις εκλογές.

Δεν το βρίσκω ιδιαίτερα πιθανό, αλλά (για την οικονομία της συζήτησης) ας δεχθούμε ότι μπορεί. Τότε ασφαλώς το ρίσκο θα αποδειχθεί μικρό μπροστά στο αποτέλεσμα.

Αν όμως δεν τις κερδίσει, τότε το ρίσκο θα είναι πραγματικά ανυπολόγιστο. Και κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορούμε με σχετική ασφάλεια να προδικάσουμε ότι κανείς από όσους κρεμάει σήμερα η κυβέρνηση στα μανταλάκια δεν θα αφήσει τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να μετακομίσουν με την ησυχία τους στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Από τη στιγμή που οι μεν βρήκαν πεντέξι «προστατευόμενους μάρτυρες», είμαι βέβαιος ότι και οι άλλοι μπορούν να βρουν τόσους ή πολύ περισσότερους.

Και άλλωστε, αν η επόμενη κυβέρνηση θέλει πραγματικά να κυβερνήσει, είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να καθαρίσει το ιδιότυπο μείγμα παρακράτους και υποκόσμου που περιβάλλει τη σημερινή κυβερνητική εξουσία.

Εως εδώ τα πράγματα κινούνται, ας πούμε, σε ένα πλαίσιο λογικής. Εκεί που ξεφεύγουν είναι όταν αυτονομείται η σύγκρουση. Οταν καθίσταται απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη.

Και αυτό συμβαίνει τώρα (και) με την υπόθεση Novartis. Οι γέφυρες έχουν κοπεί – όχι ως σχήμα λόγου αλλά ως πυρήνας της πολιτικής αντιπαράθεσης… Δεν υπάρχουν πια διέξοδοι, ούτε οδοί διαφυγής ούτε περιθώρια συνεννόησης. Μια σύγκρουση με πολλά ημίχρονα αλλά χωρίς επιστροφή.

Οι μεν φοβούνται τι θα πάθουν αν χάσουν. Οι δε τρέμουν τι θα συμβεί αν δεν κερδίσουν. Είναι μια ανανεωμένη εκδοχή του «ή αυτοί ή εμείς» που είχε λανσάρει ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015.

Εξ αυτού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλύτερο know-how στην κλωτσοπατινάδα που αναμένεται να ακολουθήσει. Την ικανότητά του να επιβάλλει την ατζέντα ανταγωνίζεται μόνο η ανικανότητά του να την υπηρετήσει.

Η ΝΔ από την πλευρά της ξεκινάει με μεγάλο προβάδισμα και ευρύτερο ζωτικό χώρο, αλλά στο συγκεκριμένο σπορ υστερεί απελπιστικά.

Το ζητούμενο είναι πλέον ποιος θα σταθεί όρθιος μέσα στη λάσπη, όχι ποιος θα επικρατήσει στο χόκεϊ επί χόρτου. Και η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει τελευταία τόσο συγκρατημένη, που σχεδόν δεν ακούγεται.

Σαν να ετοιμάζεται να κατέβει στο γήπεδο ενώ το ματς έχει ήδη ξεκινήσει. Ή σαν να μην έχει ακόμη αποφασίσει σε ποιο άθλημα διαγωνίζεται και με ποιους αντιπάλους.
Δουλειές Βρυξελλών

Μετά τον Παπαδημούλη έπιασε δουλειά κι ο Κούλογλου.

Κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν και στον Ντράγκι για την «άμεση εμπλοκή Στουρνάρα» στην υπόθεση Novartis όπως προκύπτει «στα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας» – η οποία τότε δεν είχε δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα!

Παραδόξως ο Κούλογλου δεν ρώτησε για τον Αβραμόπουλο που αναφέρεται στην ίδια υπόθεση. Αλλά μόνο για τον Στουρνάρα – υποθέτω ότι αυτός τον καίει!

Ευγενής δραστηριότητα η οποία μάλλον επιβεβαιώνει τον Παπαδημούλη όταν μεταξύ δύο συλλαλητηρίων δήλωνε ότι «είναι προς το συμφέρον μιας χώρας να στέλνει στην Ευρώπη τους καλύτερους» αλλά εμείς «δεν έχουμε ευτυχήσει σε ευρωβουλευτές».

Σε ευρωβουλευτές σίγουρα. Αλλά την άλλη δουλειά μια χαρά την προσπαθούν!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here