Ο δρόμος από τον Κίσσαμο έως τη Σητεία θα γίνει! «Είναι θέμα ασφάλειας, είναι και θέμα ανάπτυξης»

0
126

Την κομβική σημασία του Βορείου Οδικού Αξονα (ΒΟΑΚ), επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Ηράκλειο της Κρήτης με θέμα τα τροχαία και την οδική ασφάλεια, ενώ δεσμεύτηκε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην κατασκευή του ΒΟΑΚ από τον Κίσσαμο έως τη Σητεία.

«Είναι θέμα ασφάλειας, είναι και θέμα ανάπτυξης», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης ενώ σημείωσε ότι «χωρίς σύγχρονο οδικό άξονα, η Κρήτη θα οδηγηθεί σε συμφόρηση. Και αυτό θα επηρεάσει ως ντόμινο την ανάπτυξη του νησιού συνολικά».

«Το έργο, λοιπόν, θα γίνει. Είναι το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο στη χώρα που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Μόλις έχουμε το σύνολο των δεδομένων θα αποφασίσουμε το πώς. Το να γίνουν τώρα λεπτομερείς και οριστικές ανακοινώσεις δεν είναι υπεύθυνο. Διότι δυστυχώς με ευθύνη της Κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, δεν έχουμε ακόμα Στρατηγική Μελέτη Σκοπιμότητας  που να αναλύει όλα τα δεδομένα, κυρίως ως προς τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης», συμπλήρωσε.

«Πρόθεσή μας είναι να αποτελέσει ένα έργο ΣΔΙΤ με πληρωμές διαθεσιμότητας. Δηλαδή, με χρηματοδότηση από τον ιδιώτη ανάδοχο και αποπληρωμή του από το Κράτος, όταν ολοκληρωθεί το έργο με βάση τις προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί για την παράδοση και τη συνεχή συντήρησή του. Η βασική χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Έχω, ήδη, κάνει σχετικές επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Αν χρειαστεί να βρεθεί ένα μικρό ποσοστό χρηματοδότησης από άλλους πόρους – σε καμία περίπτωση το σύνολο της χρηματοδότησης, σε αυτό θέλω να είμαι κατηγορηματικός – θα το εξετάσουμε όταν έχουμε όλα τα δεδομένα. Δεν θέλω να το αποκλείσω προκαταβολικά, γιατί δεν έχω όλα τα δεδομένα και εγώ δεν λέω λόγια του αέρα. Ας τα κάνουν άλλοι αυτά».

Παράλληλα, υπογράμμισε την υποχρέωση όλων να οδηγούμε με προσοχή τονίζοντας ότι οι αριθμοί από τα θανατηφόρα τροχαία «προκαλούν θλίψη και τρόμο». «11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Και, για κάθε θάνατο από τροχαίο, αντιστοιχούν τέσσερις βαρύτατοι τραυματισμοί που συχνά οδηγούν σε βαριές αναπηρίες και οκτώ τραυματισμοί, που απαιτούν περίθαλψη σε νοσοκομείο. Επαναλαμβάνω, τα τροχαία ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18 – 35», είπε χαρακτηριστικά.

«Στην Κρήτη τα ποσοστά ατυχημάτων είναι τα μεγαλύτερα στη χώρα. Και αυτή η πρωτιά δεν μας τιμά. Δεν έχουμε καλούς δρόμους. Το ξέρω. Η κίνηση – ειδικά το καλοκαίρι – είναι μεγάλη και λόγω του κακού οδικού δικτύου οι κίνδυνοι αυξάνονται. Τότε εξάλλου συμβαίνουν και τα περισσότερα ατυχήματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη σημείωσε ότι «ως Νέα Δημοκρατία εκπονήσαμε σε συνεργασία με ειδικούς ένα συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων. Αυτό κάνουμε σε όλους τους τομείς. Συζητάμε με ειδικούς, προχωράμε σε διαβούλευση με φορείς, με τις τοπικές κοινωνίες ή τις ομάδες ενδιαφέροντος και εν συνεχεία καταλήγουμε στην πρότασή μας. Αυτό δεν γίνεται πάντα αντιληπτό γιατί οι καυγάδες και η παραπολιτική συχνά τραβούν την προσοχή. Έτσι κάνουμε όμως κι έτσι θα συνεχίσουμε. Σε όλα τα θέματα η κριτική μας συνοδεύεται από προτάσεις» και συμπλήρωσε:

«Με το σχέδιό μας αντιμετωπίζονται ζητήματα εκπαίδευσης, αστυνόμευσης, συντονισμού, υποδομών, ελέγχων, αλλά και ζητήματα των πρώτων βοηθειών, τρόπου λειτουργίας του ΕΚΑΒ, κ.α.»

***Κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως με την καθυστέρηση στην δεύτερη αξιολόγηση ο στόχος για ανάπτυξη στο 1,8% σε ετήσια βάση δεν επιτεύχθηκε, άσκησε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον «Real FM».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε, πως «η κυβέρνηση, μόνιμα δήθεν, διαπραγματεύεται, δήθεν διεκδικεί κάτι καλύτερο και μόνιμα ερχόμαστε για να τους δούμε να παίρνουν νέα μέτρα» επισημαίνοντας πως για να απελευθερωθούν οι οικονομικές δυνάμεις της χώρας και να μεγαλώσει το ΑΕΠ της, πρέπει η κυβέρνηση να πάψει να ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό με την υπερφορολόγηση.

«Η ΝΔ δεν θεωρητικολογεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεκριμένα, όταν μιλάει για μείωση της φορολογίας, πάση θυσία το εννοεί» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα, ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση που είχε κορμό τη ΝΔ μείωσε μονομερώς το ΦΠΑ από το 23% στο 13%, τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και στις ασφαλιστικές εισφορές και απέδειξε στους εταίρους μας ότι αυτό μπορεί να γίνει όταν υπάρχει ένα κράτος και μια κυβέρνηση, που οργανωμένα και δομημένα λειτουργούν υπέρ του πολίτη».

Ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως τα τελευταία χρόνια, το μόνο που κάνει είναι «να υπερφορολογεί αγρίως τους πάντες» αναφέροντας επίσης, πως δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής προμηθειών στα νοσοκομεία, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μονάδα υγείας, αυθαιρέτως, κάνει τις δικές της προμήθειες σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό.

«Εμείς αποδείξαμε στην ελληνική κοινωνία πως μπορούμε να μειώνουμε φόρους και να εξοικονομούμε δαπάνες, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποτύχει παντελώς. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, γέλαγαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούσαν να συκοφαντήσουν μιλώντας για απολύσεις. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρει και δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, δηλώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πολύ σοβαρά και υπεύθυνα, πέρυσι στη ΔΕΘ, παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ και μάλιστα ήταν πολύ συγκεκριμένος στις εξαγγελίες του, πχ. 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ και όχι 50% για τα επόμενα δυο χρόνια, γιατί τα έχει υπολογίσει και ξέρει ότι μέχρι τόσο αντέχει η οικονομία μας»

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος πολιτικός, μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και δεν επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών.

Όσον αφορά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο κ. Κικίλιας είπε, πως θα μιλήσει και φέτος στη ΔΕΘ τεκμηριωμένα και με στοιχεία.

«Πέρα από τους αριθμούς υπάρχει και ο οραματικός λόγος και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και η οικονομία είναι ψυχολογία και επίσης πρέπει να δημιουργηθεί στους πολίτες η αίσθηση, ότι αυτός που κυβερνάει και έχει το τιμόνι της χώρας στα χέρια του, τους λέει αλήθεια και δεν τους κοροϊδεύει» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στους συμβασιούχους, λέγοντας πως το 2014 ήταν 63.000 και σήμερα είναι 77.000.

«Οι στρατιές των συμβασιούχων και η κομματοποίηση του κράτους σημαίνουν οικονομική επιβάρυνση των πολιτών» τόνισε, προσθέτοντας πως σε όλους τους δείκτες της διαφθοράς παρατηρείται χειροτέρευση της θέσης της χώρας.

Αναφερόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό, ο κ. Κικίλιας είπε, πως «με φιέστες δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις» ενώ τον κατηγόρησε πως
όταν ήταν στην αντιπολίτευση απειλούσε τους επενδυτές και τους έλεγε μην έρθουν στη χώρα γιατί θα τους κυνηγήσει δικαστικώς.

«Αυτός που μπορεί να φέρει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας για τη χώρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε. Ο κ. Κικίλιας κάλεσε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί για τις απαράδεκτες και απαξιωτικές, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις που έκανε για τους πυροσβέστες ο κ. Τόσκας, εν μέσω μάλιστα αντιπυρικής περιόδου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here