Προς το παρόν μόνο οι Ευρωπαίοι πιέζουν στο σκοπιανό… Η Ελλάδα παραμένει η πιο σοβαρή και η πιο "δυτική" χώρα στη περιοχή.

0
311

Οι δηλώσεις Νίμιτς είναι άδειασμα στη κυβέρνηση Ζαεφ. Προφανώς θίγεται και η ελληνική πλευρά που είχε επενδύσει στη κυβέρνηση Ζαεφ. Προς το παρόν μόνο οι Ευρωπαίοι πιέζουν για λύση στο ζήτημα του ονόματος. Κανείς άλλος.

Η στάση των ΗΠΑ τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχει μεταβληθεί, θεωρούν σημαντικότερα από το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ τα γενικότερα ζητήματα των κεντρικών Βαλκανίων. Έχουν συμβεί σημαντικές ανακατατάξεις και αλλαγές στη περιοχή, που θα ληφθούν υπόψη στη γενικότερη προσπάθεια των ΗΠΑ να ανασυγκροτησουν την περιοχή σύμφωνα με την γεωπολιτική τους οπτική (σημειώνω ότι δεν συμφέρει κανέναν η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ).

Η σχέση που θα διαμορφωθεί ανάμεσα σε, Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία θα κρίνει και την εξέλιξη των υπολοίπων ζητημάτων στα Βαλκάνια. Όσα γίνονται στο Αιγαίο από τους Τούρκους (πχ ακταιωρός Ίμια) είναι σχετικά, όπως και το βίαιο ξεκαθάρισμα στο επιχειρηματικοπολιτικό προσωπικό της Βουλγαρίας που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η Τουρκία γενικά, τραβάει το σχοινί πιο πολύ από ότι πρέπει προς κάθε κατεύθυνση, τα ζητάει όλα και αυτό ανησυχεί και τους Ρώσους, που βλέπουν αρκετά ζητήματα στην περιοχή να εξελίσσονται αρκετά ευνοϊκά για αυτούς και δεν θέλουν κάποια πραγματική κρίση.

Η Ελλάδα παραμένει η πιο σοβαρή και η πιο “δυτική” χώρα στη περιοχή. Ο Αλ6 είναι τρομερά τυχερός άνθρωπος. Ελπίζω να αξιοποιήσει τη τύχη του με θετικό τρόπο.

Οι χριστουγεννιάτικες συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με ανθρώπους της gazprom, έχουν πιο μεγάλη σημασία για την εξέλιξη των ζητημάτων από οτιδήποτε συμβαίνει στις συναντήσεις με τον Νίμιτς. Η Τουρκία δε μπορεί να είναι ο μοναδικός ενεργειακός παίκτης στη περιοχή. Το ίδιο σημαντικές είναι και οι άτυπες συζητήσεις που γίνονται με Βουλγαρία και Τουρκία. Δυστυχώς οι ελληνες μεγάλοι επιχειρηματίες είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Οι Τούρκοι όμως δεν είναι.

Γ.Σ./FB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here