Τα Σκόπια εγκαταλείπουν τις ιδεοληψίες τους

0
360

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς.

Το θέμα του ονόματος των Σκοπίων μετά από 25 χρόνια ήρθε έντονα στο προσκήνιο και ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε ορισμένες αλήθειες και συμπεριφορές.

Η συζήτηση περί του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας φέρνει και πάλι στο προσκήνιο ένα ζήτημα πολιτικής ταυτοτήτων που την απασχολεί πολλές δεκαετίες.

Παρακολουθώντας τη διεθνή γεωπολιτική βιβλιογραφία θα διαπιστώσει κάποιος ότι δυο εθνικά ζητήματα που μπορούν να καταγράφουν ως «ιστορία χαμένων ευκαιριών» για τη χώρας μας είναι το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Η υπόθεση των Σκοπίων προέκυψε στη δεκαετία του 1990 (μετά τη διάλυση της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας), έκτοτε στοιχειώνει την πολιτική σκηνή. Κάθε πρωθυπουργός ή υπουργός εξωτερικών προσεύχεται να μην πέσει στα δικά του χέρια η «καυτή πατάτα», ενώ η μέχρι σήμερα, όλοι οι γύροι των διαπραγματεύσεων οδηγήθηκαν σε αποτυχία, και η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 έχει κλείσει. Κι όμως το Σκοπιανό είναι ακόμη στο πρώτο βήμα.

Την ώρα που τα Μέτρα οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν βρει για πρώτη φορά βάση να ανοίξουν και πάλι οι διαπραγματευτικοί κύκλοι δίνοντας τέλος σε αυτό το ζήτημα όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών : «Η κυβέρνηση στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις λύσεις κάτι που είχε προβάλει η Ελλάδα στο Βουκουρέστι».

Στη συνάντηση που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα οι δυο υπουργοί εξωτερικών, Ελλάδας και Σκοπίων, μίλησαν και συμφώνησαν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Fyrom Νίκολα Ντιμιτρόφ, ανέφερε πως έχει κάποιες ιδέες αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις που αφορούν την ονομασία, και τόνισε ότι δεν είναι υπέρ των αγαλμάτων, αναφερόμενος στην τοποθέτηση, από τις κυβερνήσεις Γκρουέφσκι, ανδριάντων ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος. Δήλωσε επίσης πως θα ήθελε τα δικά του παιδιά να θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχουν φίλους. Οι χαμηλοί εθνικιστικοί τόνοι του πρωθυπουργού Ζάεφ και το πρώτο δείγμα γραφής είναι η κατάργηση της χρήσης επιφανών ηγετών της αρχαίας Ελλάδας, όπως του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλέξανδρου, από δρόμους , πλατείες αεροδρόμια ή και από δημόσια κτήρια.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι για να προχωρήσουμε σε επί της ουσίας διαπραγμάτευση ανάμεσα στους εκπροσώπους των δυο κρατών υπό την εποπτεία του κ Μάθιου Νίμιτς ειδικού διαμεσολαβητή  του ΟΗΕ «η γείτονα χώρα πρέπει να ρίξει τους τόνους που σχετίζονται -να τους εξαλείψει κατά τον καλύτερο τρόπο- με τον αλυτρωτισμό, όπως και η χώρα μας επέδειξε και επιμένει ότι εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτό το κράτος και δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να το διαμελίσουμε ούτε να το διαλύσουμε. Δηλαδή μία αποκατάσταση εμπιστοσύνης στα πλαίσια αυτής της πορείας για περισσότερη εμπιστοσύνη … με συμβιβασμούς, αλλά όχι σάπιους, παρά δημιουργικούς»

Η σημερινή διπλωματία θα πρέπει να ξεφύγει από τις παλαιότερες ιδεοληψίες τύπου «γυφτοσκοπιανοί κ.α» και να επισημάνει στην κυβέρνηση του Ζάεφ ότι: Τα μόνα ασφαλή σύνορα της χώρας τους, είναι αυτά που έχει με την Ελλάδα. Η γειτνίαση της χώρας τους με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Γιουγκοσλαβία αποτελεί πηγή κινδύνου για αυτούς. Συνεπώς η εξωτερική πολιτική των Σκοπίων ωθείται προς την σύσφιξη των σχέσεων με την Ελλάδα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here