Ανατριχιαστικά τα «λάθη τους»

0
365

Του Αντώνη Βγόντζα

Θέλω να επανέλθω. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Βρίσκεται στον πυρήνα των θεσμών της χώρας μας και στην καρδιά της εθνικής μας φιλοτιμίας. Θέλω να παραθέσω και να περιγράψω τα λάθη, μερικά από αυτά ανατριχιαστικά, της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Και του ίδιου του Αλέξη.

Πρώτο λάθος. Με την προσγείωση των δύο ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να παραδώσει τους φυγάδες μέσα σε… δέκα πέντε μέρες! Προφανώς αγνοούσε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας ως προς την προστασία των φυγάδων.

Δεύτερο λάθος. Δια μέσου «γνωστών – αγνώστων» ανώτατων κυβερνητικών στελεχών η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε λυσσαλέα να παρέμβει στις δικαστικές διαδικασίες για την έκδοση ή μη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να παρεμποδίσουν τη δημοσίευση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου. Απέτυχαν βέβαια γιατί συνάντησαν την ανυποχώρητη αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας της σύνθεσης των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου.

Τρίτο λάθος. Οι κυβερνώντες συνέχισαν, με θεσμική επιπολαιότητα να παρέχουν αφειδώς υποσχέσεις προς την γείτονα χώρα ότι με κάποια μέθοδο θα καταφέρουν να τους παραδώσουμε τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς (και όποιους άλλους θα τους ακολουθούσαν). Έτσι! Άνανδρα!

Τέταρτο λάθος. Μέρος της ανήθικης υπόσχεσης ήταν ένα άλλο γεγονός που δεν έτυχε της δέουσας δημοσιότητας. Ο ξένος Τύπος το κατήγγειλε. Και δεν διαψεύστηκε! Το υιοθέτησε ο Νίκος Φίλης ένα από τα ιστορικά πρόσωπα της Αριστεράς. Ούτε πάλι το διέψευσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Παραδώσαμε ολόκληρη μονάδα των ειδικών μονάδων της Τουρκίας, χωρίς να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις μας. Τους παραδώσαμε αγνοώντας τα βασανιστήρια που σίγουρα θα έχουν υποβληθεί στο μεταξύ.

Πέμπτο λάθος. Είναι βέβαιο ότι το ζήτημα αυτό έχει συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ερντογάν με την κυβέρνηση. Δεν μας ενημέρωσαν ποτέ για τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Που δεν μπορεί να είναι άλλες από εκείνες που επιβάλλονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Έκτο λάθος. Ετοιμάζουν τροπολογία με την οποία θα διευκολυνθεί και η άμεση ή έμμεση παράδοση των τούρκων στρατιωτικών.

Έβδομο λάθος. Δεν είχαν στεγνώσει τα θρασύδειλα λόγια του τούρκου πρωθυπουργού ότι θα εξαφανίσει τη χώρα μας και εμείς (δηλαδή η κυβέρνηση) σπεύσαμε σαββατιάτικα σε αστυνομικά τμήμα για να καταθέσουμε αίτηση ακύρωσης της δευτεροβάθμιας απόφασης χορήγησης ασύλου σε ένα από αυτούς.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here