Το “ελάχιστο κράτος” είναι σήμερα η πρόοδος Το "περιεχόμενο της στελέχωσης" του, αφορά όλη την κοινωνία

0
259

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας είπε οτι σημασία δεν έχει εαν το κράτος είναι μεγάλο ή μικρό αλλά το περιεχόμενο του. Μοιάζει σαν…σοφιστεία,που δύσκολα μπορεί αρχικά κανείς να…διαφωνήσει. Ομως δεν μιλάμε γενικά και αόριστα για κάποιο “κράτος”. Αλλά συγκεκριμένα για το ελληνικο κράτος που δημιουργήθηκε το 1830 ως “προτεκτοράτο-μπανανία” των ξένων δυνάμεων. Και το κράτος αυτό είναι γνωστό οτι αποτέλεσε το “μακρύ χέρι” επιβολής πλιάτσικου αλλά και ωμής βίας ορισμένων οικογενειών που εκπροσωπούσαν τις ξένες δυνάμεις στη χώρα, εναντίον όλων των υπολοίπων. Για ενα κράτος που χρησιμοποιήθηκε για τους διορισμούς των κάθε λογής και είδους “ημετέρων”(“κουτσοί στραβοί στον Αγιο Παντελεήμονα” – κυρίως χαφιέδες και δοσίλογοι).

Αρα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα εαν το “κράτος” είναι μικρό ή μεγάλο. Κεφαλαιώδη θα λέγαμε σημασία. Και η απάντηση κάθε προοδευτικού(ή όπως αρέσει σε ορισμένους να αυτοπροσδιορίζονται ως “αριστερού”) πολίτη θα έπρεπε να είναι “θέλουμε μονο μικρό κράτος – οσο μικρότερο είναι τόσο το καλύτερο για εμάς”). Οσον αφορά το “περιεχόμενο του”,την ποιότητα δηλαδή και αξιοκρατία στην στελέχωση του,ενα πρώτο βήμα ήταν αναμφίβολα το ΑΣΕΠ(επι αείμνηστου Σάκη Πεπονή). Οσοι έχουν δημιουργικές ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση(και με ιδεολογικό πρόσημο) εύκολα θα μπορούσαν να κατατεθούν σε ενα “φόρουμ διαλόγου” ή στη βουλή και να περάσουν ως συνταγματική πρόβλεψη για να μην αλλάζουν(απο κανέναν φιρφιρίκο υπουργίσκο). Και φυσικά η έννοια της μονιμότητας δεν θα πρέπει να υπάρχει(μπορεί όμως να υπάρχουν πχ 5ετείς θητείες και επαναπροκήρυξη των θέσεων αυτών).

Το κράτος – ως παιδί της Στύγας- έχει αδελφή την Βία. Και το ελληνικό κρατικό “μόρφωμα” μοιάζει να είναι η τελευταία “σοβιετία” σε ευρωπαϊκό έδαφος(υπο την επιτήρηση των “δυτικών δυνάμεων”). Τα όσα ακούσαμε χθες ως εξαγγελίες για την μεταρρύθμιση του κράτους για μετά απο δύο ή τρία χρόνια,προφανώς απηχούν μόνο τον συντάκτη του κειμένου της ομιλίας του πρωθυπουργού και δεν πρόκειται να ισχύσουν,γιατί εκτός όλων των άλλων θα έχουν προκύψει ούτως ή άλλως και εκλογές. Και είναι ηλείου φαιενώτερο οτι άλλη κυβέρνηση θα υπάρχει τότε,με άλλες προτεραιότητες…

Το βέβαιο είναι όμως οτι το ελληνικό “κράτος” δεν μπορεί να σταθεί “έτσι” στον σύγχρονο κόσμο. Ο Β.Σόϊμπλε έχει ένα δίκηο όταν λέει οτι μελλοντικά θα του στήσουμε άγαλμα εαν καταφέρει να μας κάνει σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Επειδή προς το παρόν είμαστε στην “μετάβαση” με πολύ αίμα και δάκρυα, αυτό μοιάζει ως…ανέκδοτο. Πάντως σήμερα “αριστερός” θα μπορούσε να δηλώνει κάποιος που θα όμνυε στο “ελάχιστο κράτος”. Και στην πλήρη εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δημιουργώντας(όπως οι αδελφοί μας Κύπριοι) ένα απόλυτα ελκυστικό περιβάλλον για “επενδύσεις”. Εαν μιλάμε για “εθνική ιδεολογία”.

iR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here