Αδωνις: Δεν θα γίνουμε οι χρήσιμοι ηλίθιοι του Τσίπρα και του Καμμένου, στο σκοπιανό ΝΔ: Θα συζητήσουμε "γεωγραφικό προσδιορισμό" μόνο και εφόσον οι Τσίπρας-Καμμένος απο κοινού φέρουν συγκεκριμένη πρόταση στην βουλή

0
274

«Η ΝΔ δεν πρέπει να παίξει το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου και να εμπλακεί στο Σκοπιανό. Αυτό είναι θέμα του κ. Τσίπρα. Όταν καταλήξουν στην κυβέρνηση σε κοινή θέση και τη φέρουν στη βουλή ως πλειοψηφία, τότε εμείς θα τοποθετηθούμε» είπε ξεκάθαρα ο βουλευτής της Β’ Αθήνας (και αντιπρόεδρος) της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «το θέμα της ονομασία είναι θέμα της κυβέρνησης, και δεν πρέπει να μπλέκεται στα πόδια της η αντιπολίτευση. Τον Ιούνιο έχουμε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα θέσει το θέμα ο Τραμπ, και θα πρέπει να δει ο κ. Τσίπρας πώς θα ξεφύγει… Ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και αυτός θα το…απαντήσει τότε».

Κατά τον κ. Γεωργιάδη, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος δεν έχουν καμία διαφωνία στο συγκεκριμένο θέμα, απλώς καιροσκοπούν πολιτικά ως συνήθως και όπως σε όλα τα θέματα. «Ο κ. Καμμένος θα ψηφίσει ακόμη και το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αρκεί να κρατήσει την καρέκλα του» είπε χαρακτηριστικά ο Αδωνης – Σπύρος Γεωργιάδης.

Για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «οι Συριζαίοι και οι Καμμένοι ως αντιπολίτευση έλεγαν προδότη τον Πάγκαλο για τον Οτσάλαν, και τώρα τρέχουν σαν παιδάκια να κάνουν αίτηση ακύρωσης» μερικά λεπτά από την έκδοση της ανακοίνωσης του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ακούσατε τον Τσίπρα να λέει ότι δεν υποσχέθηκα στον Ερντογάν να επιστρέψω τους Τούρκους αξιωματικούς; Δεν το ακούσαμε . Αν ήταν στο χέρι του κ. Τσίπρα θα τους είχε δώσει ήδη» σημείωσε ειρωνικά.

**Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη αναφερόμενη στην ονομασία της περιοχής των Σκοπίων, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκυβερνούν εδώ και τρία χρόνια οφείλουν να παρουσιάσουν μια κοινή κυβερνητική θέση και αυτό αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος ανάμεσα στα κόμματα. Διαφορετικά δεν υπάρχει η παραμικρή συζήτηση απο πλευράς της αντιπολίτευσης.

Η κ. Σπυράκη μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε «εξόχως προβληματικό» το γεγονός ότι Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος δεν έχουν κοινή θέση για το Σκοπιανό, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να είναι διασπασμένη αλλά παράλληλα να ζητά από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί!

Παράλληλα έκανε λόγο για «αδυναμία» του πρωθυπουργού να δώσει στη δημοσιότητα, ή έστω στα κόμματα, τη συγκεκριμένη θέση της κυβέρνησης.

Η κ. Σπυράκη, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το 2008 η Ελλάδα άσκησε βέτο στη σύνοδο του NATO ώστε να μην εισέλθει η σκοπιανή περιοχή με όνομα που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Σημείωσε επίσης ότι τότε καταρτίστηκε και νεα μια εξαιρετικά ανησυχητική και θολή «εθνική γραμμή» που έλεγε οτι η Αθήνα μπορεί να εξετάσει ενδεχομένως κάποιον γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της περιοχής των Σκοπίων μια θέση που τότε υποστήριζε και ο “όψιμος μακεδονομάχος” Πάνος Καμμένος.

«Η χώρα έχει εθνική γραμμή που η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπηρετεί», επανέλαβε μεταξύ άλλων η κ. Σπυράκη.

**Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 προσδιόρισε τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και Μ.Τσαβούσογλου, τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και στις επαφές που έγιναν κατά την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, το ΑΣΣ προσδιοριζόταν για τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ΑΣΣ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως είπε (Real FM), «το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μη συνομιλεί, να μην έχει κανάλια επικοινωνίας και επαφής, να μην προσπαθεί τα προβλήματα τα υπαρκτά να τα αντιμετωπίσει. Δεν έχουμε αυτή τη λογική, το έχουμε αποδείξει και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας παρά τις υπαρκτές διαφορές μας».

Στη στάση που τηρεί η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας αναφέρθηκε χθες και ο κ. Κοτζιάς. Οπως είπε, η Αθήνα προσπαθεί να δημιουργεί και να συγκροτεί όσες μεγαλύτερες δυνατόν συμμαχίες «με αυτούς οι οποίοι κατανοούν την ανάγκη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και να επηρεάζουμε με τη στάση μας και τις δυνατότητες που έχουμε στην Τουρκία, ώστε η νευρικότητά της να μην εξάγεται προς το Αιγαίο».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, επίσης, ότι, παρά τα προβλήματα, η σημερινή τουρκική ηγεσία «δείχνει ένα μεγαλύτερο ορθολογισμό από την κοσμική αντιπολίτευση», η οποία διατηρεί υψηλούς «υπερεθνικιστικούς και ακραίους» τόνους στα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τέλος, προσέθεσε ότι η Αθήνα δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρει διαύλους συνεννόησης με την Αγκυρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία δυνάμεις που πριν από λίγους μήνες είχαν κάκιστες σχέσεις με την Τουρκία τώρα αναζητούν τη συνεργασία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here