Π.Παυλόπουλος: Να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμού

0
225

Του Προκόπη Παυλόπουλου,Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

«Κύριε πρόεδρε σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Σε μια επίσκεψη που πραγματοποιείται 65 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ το 1952 κι η οποία μπορεί και πρέπει να παραμείνει ιστορική.

»Είναι η ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών μας και βεβαίως για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία εμείς οι έλληνες ευνοούμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος του τουρκικού λαού. Η ανάπτυξη του, η οικονομική του ανάπτυξη είναι κάτι το οποίο εξαρτάται εν πολλοίς από την ΕΕ και μπορεί να βοηθήσει.

»Είμαστε εδώ για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμού και είμαστε έτοιμοι να γίνουμε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Είναι αυτονόητο κύριε πρόεδρε ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που εμείς θέλουμε και για να είναι ιστορική η επίσκεψη αυτή λόγω της ιστορίας της Ελλάδας και λόγω της ιδιότητας ως κράτος μέλος της ΕΕ προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς δικαίου όπως επίσης σεβόμαστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτονόητες προϋποθέσεις για τα μέλη της ΕΕ και για κάθε υποψήφιο μέλος.

»Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο γυρίζω πίσω, μιας και μιλάμε για ιστορική επίσκεψη, την εποχή που έγινε μια άλλη ιστορική επίσκεψη ήταν η επίσκεψη που οργανώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ατατούρκ. Σας θυμίζω ότι έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η φιλίας μας και δεν είναι άλλο από την Συνθήκη της Λωζάννης.

Είναι η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας και πρέπει να τη στη στηρίζει. Για εμάς ως Έλληνες καθορίζει μεταξύ άλλων τα σύνορα της Ελλάδας και τη Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Ισχύει ως έχει, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που πρέπει να καλύψει και τονίζει ότι ανάμεσα στα άλλα δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες ούτε για ρυθμίσεις σε θέματα μειονοτήτων. Στην Ελλάδα υπάρχει θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα και τα δικαιώματά της είναι απολύτως σεβαστά.

»Ονόματα που προσβάλουν όχι μόνο την ιστορία δεν είναι αποδεκτά από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι χώρες που θέλουν να είναι μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτό της ιδιοκτησίας και των μειονοτήτων.

»Ξέρετε πόσο εμείς οι Έλληνες θέλουμε να λυθεί το ταχύτερο δυνατό με λύση δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτή η λύση όπως κατέστη σαφές από την πλευρά της ΕΕ στη Γενεύη, οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του κράτους μέλους της ΕΕ και αυτό είναι γνωστό με βάση το άρθρο 4 και με βάση την ομολογία του δικαστηρίου της ΕΕ.

»Να φτάσουμε σε μια λύση εφικτέα υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις μια χώρας μέλους τη ΕΕ

»Τέλος είναι ανάγκη για τις σχέσεις και για τον πολιτισμό μας, ανάλογα με τον πολιτισμό που έχει ο καθένας αλλά και στις κοινές αρχές που έχουν οι πολιτισμοί μας, να υπάρχει εφαρμογή της Συνθήκης για θέμα των προσφύγων. Αφού έλαχε σε μας να βιώσουμε τις επιπτώσεις από έναν πόλεμο που δεν θελήσαμε και δεν επιδιώξαμε, έτσι θα δείξουμε ότι και τα δύο κράτη τα διέπουν οι αρχές του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης. Κάθε λαός αυτές τις κρίσιμες ώρες δείχνει ότι βασική αξία είναι ο ανθρωπισμός και η δικαιοσύνη.

»Τέλος σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι και πρώτος εγώ προσωπικά να μείνει ιστορική η επίσκεψή σας. Προσυπογράφω στο ακέραιο αυτό που υποστηρίξατε ότι όποια διαφορά έχουμε μεταξύ μας πρέπει να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και αυτό δείχνει τις πραγματικές προθέσεις μου. Ισχύει νομίζω και για εσάς το κοινό ρητό ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω εκεί ελπίζω να χτίσουμε μια ακόμη καλύτερη φιλία από αυτή που έχουμε μέχρι σήμερα.»

**Απο την προσφώνηση του προς τον Τούρκο Πρόεδρο Τ.Ερντογάν

Η ανταπάντηση Παυλόπουλου σε όσα είπε αρχικά ο Τούρκος Πρόεδρος

«Με τιμάτε ιδιαίτερα γιατί επεκτάθηκε τόσο πολύ η συζήτηση. Δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος όπως εσείς. Όχι ότι δεν έχω απάντηση αλλά θα δοθεί από την κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι οι σχέσεις μας να στηρίζονται στην ειλικρινή φιλία και στην επίλυση των θεμάτων με ειρηνικά μέσα σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

»Μια μόνο παρατήρηση. Είμαι πολύ ανοιχτός και ειλικρινής μαζί σας. Χρησιμοποιώντας και την παλαιότερη ιδιότητά μου, θα συμφωνήσει και ο κ. Κοτζιάς είμαι βέβαιος, επειδή μιλήσατε για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που επιτρέπουν να προσαρμόζεται ο κανόνας δικαίου στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία. Οι μέθοδοι ερμηνείας υπάρχουν και είμαι βέβαιος ότι το επιτελείο σας είναι απολύτως επαρκές. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, θα είχαν ορισμένες παρεξηγήσεις λήξει την ώρα που έπρεπε.»

Ανταπάντηση Ερντογάν

«Ωραία τα είπατε αλλά πρέπει να δώσω κάποια απάντηση γιατί αλλιώς θα ήταν ασέβεια προς τον εαυτό μου. Βέβαια εγώ δεν είμαι καθηγητής Νομικής αλλά ξέρω το πολιτικό δίκαιο. Υπάρχει όρος για επικαιροποίηση αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών και υπάρχουν σχετικά παραδείγματα τέτοια στον κόσμο.

»Ανέφερα όλα αυτά επειδή τα αναφέρατε και εσείς. Εγώ θα τα έλεγα αργότερα με τον κ. Τσίπρα. Όπως και να έχει τα συζητήσαμε και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τον χρόνο που μας παραχωρήσατε.

»Και στην Τουρκία υπήρξαν διάφορα προβλήματα και για αυτό προβήκαμε σε αλλαγές. Στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019 θα προχωρήσουμε σε αλλαγή συστήματος διακυβέρνησης στη χώρα και αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα μιας νέας διαδικασίας που ξεκινά στην Τουρκία».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here