Τ.Ερντογάν: Να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού… Εθεσε ωμά,πικρά και στυφά θέμα Θράκης ενώπιον του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας

0
266

Του Ταγίπ Ερντογάν,Προέδρου της Τουρκίας

Η σημερινή μέρα είναι πραγματικά ιστορική μέρα και για τις δύο χώρες. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εμένα που έρχομαι μετά από 65 χρόνια που είχε έρθει ο Τούρκος πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ. Επιθυμώ να αποτελέσει αυτή η επίσκψη ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες ανοιχτά και ξεκάθαρα και θα κάνω και εγώ το ίδιο. Υπάρχουν εκκρεμότητες σε θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Υπήρξαν και άλλες χώρες στη Συνθήκη της Λωζάννης πριν 94 χρόνια, η Αγγλία, η Πορτογαλία ακόμα και η Ιαπωνία. Μέσα στο διάστημα αυτών των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας. Άλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν καινούργια θέματα για την Τουρκία και την Ελλάδα.

Μιλήσατε για μουσουλμανική κοινότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό το μουσουλμανική αλλά ταυτόχρονα το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων υπάρχει η λέξη τουρκική. Θέλω να αναφερθώ ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί και να μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι μπορούν να ζήσουν την θρησκεία τους με βάση την Συνθήκη της Λωζάννης. Υπάρχουν προσπάθειες που καταβάλλονται από ανθρώπους εκεί για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος.

Στην Τουρκία ο πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο με τις εκλογές των μελών της Συνόδου όπως συμφωνήσαμε με την Συνθήκη της Λωζάνης και η επιτροπή αποτελείται από έναν αριθμό μελών με τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών είπα στον πατριάρχη να μου δώσει ονόματα για να δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια για να συμπληρώσουμε το κενό που υπάρχει. Δώσαμε τουρκική ιθαγένεια και έγιναν μέλη της Συνόδου. Υπάρχουν 17 μέλη αυτή τη στιγμή που εκλέγουν τον πατριάρχη.

Στη Δυτική Θράκη συνεχίζεται επί πρωθυπουργίας μου οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πως μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάννης; Από αυτό συμπεραίνουμε ότι δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη.

Πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι σε ισχύ. Το θέμα αυτό συζητήσαμε με διάφορους φίλους μου έλληνες πρωθυπουργούς μέχρι σήμερα. Με τον Σημίτη, τον Παπανδρέου, τον Καραμανλή και το ίδιο κάνουμε και με τον Τσίπρα, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιο αποτέλεσμα.

Αν κοιτάξουμε την οικονομική πτυχή του θέματος στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι γύρω στα 18.000 δολάρια, ενώ στη Δυτική Θράκη ο αριθμός αυτός είναι γύρω στα 2.200 δολάρια. Δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη και υπάρχει μια διάκριση. Στην Τουρκία δεν μπορείτε να δείτε μια τέτοια εφαρμογή εναντίον των ρωμιών πολιτών. Δεν υπάρχει η παραμικρή διάκριση.

Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τη λέξη τουρκική, δεν μπορούν να χωνέψουν να γράφει τη λέξη τουρκική σε μια πινακίδα ενός σχολείου ή ενός συλλόγου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μιλάω για αυτά ακριβώς τα θέματα.

Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρίσατε εσείς από το ΝΑΤΟ, εμείς σας στηρίξαμε για να ξαναγίνεται μέλος, αλλιώς δεν θα μπορούσατε γιατί η αντίθεση μιας χώρας μπορεί να εμποδίσει την ένταξη μιας άλλης. Δεν το αξιολογήσαμε έτσι όμως, εμείς σας είδαμε σαν γείτονες και το ίδιο κάνουμε και σήμερα.

Το ίδιο ισχύει και για το κυπριακό, εσείς δεν πήρατε μέρος στις διαπραγματεύσεις. Εγώ προσωπικά ήμουν μέλος των συνομιλιών και όπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα το ίδιο είναι και η Τουρκία. Ήμουν παρών στις τελικές συνομιλίες και είχαμε διαχειριστεί την διαδικασία εκείνη μαζί με τον Κόφι Ανάν.

Στο αποτέλεσμα έπρεπε να βρεθεί κάποια λύση αλλά δυστυχώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν εφαρμόστηκα ποτέ. Στο δημοψήφισμα οι τουρκοκύπριοι ψήφισαν ναι και οι ρωμιοί όχι. Δεν τέθηκε σε εφαρμογή καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στον οικονομικό τομέα η ΕΕ. Δεν έχουν εκπληρωθεί αυτές οι υποσχέσεις ακόμα και σήμερα. Εμείς βέβαια τηρούμε την δεσμευσή μας σε αυτά τα θέματα, στόχος μας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο και το Αιγαίο.

Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στην Συνθήκη της Λωζάνης και πρέπει εμείς τώρα να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Έχουν περάσει 94 χρόνια και δεν είναι εύκολο, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο διάστημα αυτό.

Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων τον ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι προτεραιότητα για εμάς.

Μετά από 65 χρόνια ήρθαμε με μια πολύ διαφορετική αγωνία σήμερα. Βέβαια επιθύμησα να πραγματοποιήσω μια επίσκεψη και στη Δυτική Θράκη όπως είχα κάνει και νωρίτερα δυστυχώς όμως κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσιες για αύτη την επίσκεψη.

Αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες, χάραξαν σήματα στις πόρτες των σπιτιών στην περιοχή. Βέβαια μέσα σε κάθε κοινωνία υπάρχουν και τα συν και τα πλην. Ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε το θάρρος για να κάνει την επίσκεψη αυτή και τα αρνητικά στοιχεία πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο. Θα τα συζητήσουμε αυτά πιο αναλυτικά στη συνέχεια.

Επιθυμία μου είναι η επίσκεψη αυτή να έχει θετικά αποτελέσματα, να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις μας. Αν κοιτάξουμε τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού θα δούμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός Ελλήνων και Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται τις δύο χώρες. Στην Τουρκία όταν φωνάζετε σε μια παραλία ακούγεται στην απέναντι πλευρά, πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό το θέμα.

Πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξη που δίνουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Η επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Και πιστεύω ότι η επίσκεψή μου αυτή θα αφήσει πίσω τα 65 χρόνια και εμείς θα κοιτάξουμε μπροστά.

*απο την προσφώνηση του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Π.Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here