Δυστυχώς “ημέρα μνήμης” της (κάθε λογής) βίας Στα Προπύλαια, από όπου ξεκίνησε, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι η πορεία μαθητών και φοιτητών που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.

0
187

Μαθητές και φοιτητές αφού παρέμειναν για λίγη ώρα μπροστά από το Πανεπιστήμιο φωνάζοντας συνθήματα, στη συνέχεια αποχώρησαν.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου προκλήθηκαν επεισόδια καθώς κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων οι οποίοι απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

Στο πέρασμά τους από τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου και Ακαδημίας οι κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές και σε βιτρίνες και φωτεινούς σηματοδότες ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Τα πνεύματα οξύνθηκαν λίγα λεπτά πριν από τις 12, όταν ομάδα περίπου 50 κουκουλοφόρων επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ στα Προπύλαια.

Με την απομάκρυνση των διαδηλωτών από την περιοχή η τροχαία έδωσε, σταδιακά, τους δρόμους σε κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι διαδηλώσεις για τα εννέα χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα πραγματοποιηθούν και το απόγευμα από συλλογικότητες και οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Το σχέδιο της ΓΑΔΑ για την αποτροπή επεισοδίων στις διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την ομαλή έκβαση της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη έχει μπει από το πρωί σε εφαρμογή με σχεδόν όλη τη δύναμη των ΜΑΤ να βρίσκεται σε επιφυλακή κυρίως για το βράδυ στην περιοχή των Εξαρχείων.

Αυστηρές αναμένεται να είναι και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ο σταθμός στο Πανεπιστήμιο παραμένει κλειστός ενώ στο Σύνταγμα άνοιξε λίγο μετά τις δύο. Σε προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας και τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεï στο κέντρο της Αθήνας θα προχωρήσει και ο ΟΑΣΑ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΟΑΣΑ θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ στο κέντρο της πόλης των Αθηνών από τις 10 το πρωί της Τετάρτης έως το πρωί της Πέμπτης σταδιακά και ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της Τροχαίας και τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

**Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν κατά το διήμερο της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα της Πέμπτης μέχρι και την 12:00 ώρα της Παρασκευής.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη, ενώ από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής παρακαλεί τους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων και πορειών

Στο μεταξύ, μετά από απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δεν επιτρέπονται για λόγους δημόσιας ασφάλειας, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις ή πορείες, στις ακόλουθες περιοχές:

α. Στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – δεξιά Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – αριστερά Άνθιμου Γαζή – δεξιά Χρήστου Λαδά – συνέχεια Εδουάρδου Λω – συνέχεια Σίνα – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας).

β. Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και

γ. Στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Καθημερινή

Η δολοφονία ενός μικρού παιδιού είναι πάντα ένα συγκλονιστικό γεγονός από μόνο του. Πόσο μάλλον όταν ο δολοφόνος είναι αστυνομικός, ανεξάρτητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

Ως εκ τούτου η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ήταν μια συγκλονιστική στιγμή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και τίποτε άλλο. Αν δεν υπήρχαν τα λεγόμενα «Δεκεμβριανά του 2008», θα ήταν μια δολοφονία 15χρονου από αστυνομικό που θα είχε τις τιμές και την δημοσιότητα που της πρέπει. Όχι, πάντως, αυτό το χάλι που για ένατη φορά θα ζήσουμε σήμερα.

Ακούμε από το πρωί ότι θα υπάρξει χάος στην Αθήνα, θα κλείσουν οι δρόμοι, θα σταματήσει το μετρό γιατί θα γίνουν δύο συγκεντρώσεις, κυρίως αντιεξουσιαστών και αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει όλο αυτό. Μια πρωτεύουσα σε παράλυση και με σιγουράκι τα επεισόδια, αλλά και τι έγινε να καεί η περιουσία κάποιων κακομοίρηδων και να τραυματιστούν και μερικοί πολίτες ή αστυνομικοί;

Μια υπόθεση που θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς αποφυγή για το πώς το κράτος καταλύθηκε έχει μετατραπεί σε επέτειο επανάστασης, λαϊκής εξέγερσης. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια. Αντί να κοιτάξουμε τα λάθη μας από εκείνες τις ημέρες τι κάνουμε; Συνεχίζουμε κράτος, πολίτες και κόμματα να υποδαυλίζουμε τα πάθη, να αναγάγουμε μια τραγική στιγμή σε νέο… Πολυτεχνείο, να διαλύουμε μια χώρα μόνο και μόνο για να δείξουμε τι; Την αποτυχία μας ως χώρα.

«Εξερράγη ο κόσμος, εκτονώθηκε», ακούμε και διαβάζουμε για τα γεγονότα του 2008. Μα από τι εκτονώθηκε. Ούτε κρίση είχαμε, ούτε μνημόνια, οι κοιλιές γεμάτες, τα βιβλιάρια καταθέσεων γεμάτα, οι λαμογιές σε ημερήσια διάταξη, οι διορισμοί μια χαρά, όλα καλά τότε. Από τι εκτονωθήκαμε; Έλεος με την παραπληροφόρηση και την προσπάθεια να μετατραπεί μια οργισμένη αντίδραση σε ένα τραγικό λάθος ενός ανόητου αστυνομικού, σε επαναστατική πράξη.

Τα «Δεκεμβριανά του 2008» ήταν η αρχή του τέλους της όποιας αθωότητας μπορούμε να πούμε ότι είχε η χώρα. Με τα προβλήματά της η Μεταπολίτευση, με τα εγκλήματά του το πολιτικό σύστημα, με τον ωχαδερφισμό του και το βόλεμά του ο λαός, συνέβαλαν στο να εκτραφεί ένα τέρας. Μια πατρίδα που δεν αναγνωρίζουμε πλέον ούτε εμείς.

Τα επεισόδια για τον Γρηγορόπουλο που από έκφραση αγανάκτησης μετατράπηκαν σε πλιάτσικο, καταστροφή, κατάλυση της Δημοκρατίας, ήταν η αρχή για την τελική επικράτηση του άκρατου λαϊκισμού της αριστεράς στη χώρα. Είχαν βάλει κι άλλοι στο παρελθόν το λιθαράκι τους, όμως, η εκμετάλλευση του θανάτου ενός παιδιού από την αριστερά ήταν αυτή που θα μας μείνει.

Ήταν η αρχή για τη γιγάντωση των πολιτικών σαλτιμπάγκων του ΣΥΡΙΖΑ, την έξαρση της ακροδεξιάς καθώς και την ισχυροποίηση ενός μπλοκ ακραίων αριστερών, στις παρυφές της τρομοκρατίας που σήμερα συνεχίζουν να τρομοκρατούν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Άλλος από μια κρατική ή κυβερνητική θέση, άλλος από τα Εξάρχεια που δεν αποχωρίζεται.

Ας πάψουμε λοιπόν να τρώμε τις σάρκες μας ως χώρα. Ας σταματήσουμε να μετατρέπουμε μια επέτειο μνήμης που θα έπρεπε να διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγή των λαθών που έγιναν τότε, σε επαναστατική πράξη που άλλαξε την Ελλάδα.

Ναι, την άλλαξε αλλά προς το χειρότερο. Ήταν η αρχή μιας περιπέτειας που δύσκολα θα ξεμπλέξει η πατρίδα μας. Ο σπόρος του λαϊκισμού που ποτίστηκε από το αίμα ενός 15χρονου δυστυχώς έχει βγάλει κορμό και κλαδιά. Και η αριστερά είναι το ποτιστήρι. Συνεχίζουν να ασελγούν στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, την ίδια στιγμή που συνεχίζουν να ξεχνούν ή να μην τιμωρούν τους δολοφόνους της Μαρφίν. Αυτό και μόνο τα λέει όλα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here