Τι σηματοδοτεί η έλευση του Προέδρου της Τουρκίας σε Αθήνα-Θράκη «Εμπορική λύση» για το αέριο της Κύπρου και συνεκμετάλλευση της Βόρειας Ελλάδας απο το 2020

0
505

Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης

Η άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα ως Προέδρου της Τουρκίας,δεν (θα) είναι μια “τυπική υπόθεση”. Η ουσία είναι οτι φαίνεται να έχει υπάρξει προπαρασκευή (σε ευρωπαϊκό και αμερικανικό επίπεδο) μιας “εμπορικής λύσης” των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου και παράλληλα θα επιδιωχθεί να υπάρξει συμφωνία και για τον Turkish Stream που θα φέρνει ρωσικό αέριο μέχρι τα ελληνικά σύνορα.

Η ανάδειξη του Ε.Μυτιληναίου σε νέο πρόεδρο του ΣΕΒ δεν είναι τυχαία,καθώς ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας φέρεται να χαίρει της υποστήριξης του κυβερνητικού σχηματισμού(ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) καθώς επίσης και να έχει πάρει την σκυτάλη στα ενεργειακά project απο άλλους παραδοσιακούς επιχειρηματίες όπως πχ του Δ.Κοπελούζου. Αλλά όπως λένε οι πληροφορίες ξεκίνησε αυτή την εμπλοκή του με “λάθος αποφάσεις” που ήδη του στοιχίζουν σημαντικά κεφάλαια…(επίσης φέρεται και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τους ανθρώπους του,να του δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις επαφές που επεδίωξε να έχει ειδικά στη Ρωσία…).

Θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη του οτι η Ρωσική πλευρά επαναδιαπραγματεύεται το status της Ουκρανίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και όλα δείχνουν οτι μετά το 2020 θα έχουμε θεαματικές αλλαγές,με τεράστιας σημασίας παρενέργειες σε όλη την περιοχή(και φυσικά την χώρα μας). Φυσικά στο “όλο πακέτο” πρέπει να εντάξουμε τόσο την διευθέτηση του Συριακού προβλήματος με την δημιουργία και του Κουρδικού κράτους,καθώς και την απόφαση του Ν.Τράμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ(ήδη ο Τ.Ερντογάν ως προεδρεύων της Ισλαμικής Διάσκεψης απειλεί “θεούς και δαίμονες”).

Επομένως κάθε άλλο παρά “τυπική” θα είναι η έλευση Ερντογάν στην Ελλάδα – ενω με δεδομένο τον τεράστιας σημασίας ενεργειακό ρόλο που αποκτά η Θράκη (με τους αγωγούς που δημιουργούνται) η επίσκεψη Ερντογάν στην Κομοτηνή(και η…προσευχή του εκεί) μόνο αθώα δεν κρίνεται(ήδη οι Θρακιώτες τον έχουν κηρύξει ως “ανεπιθύμητο πρόσωπο” στην περιοχή). Προφανώς η κυβέρνηση δεν είχε το σθένος να του πει “ΟΧΙ”.

Στα πλαίσια των κυοφορούμενων ανακατατάξεων η σημασία και ο ρόλος της Αλβανίας,των Σκοπίων,της Βουλγαρίας κλπ μειώνεται δραματικά και γι αυτό προφανώς στην επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στον Λ.Οίκο του κατέστη σαφές απο τις ΗΠΑ(Ν.Τράμπ) “να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονες της μέχρι το καλοκαίρι”.

Απο το καλοκαίρι του 2018 η χώρα μας θα βρεθεί σε καθαρά προεκλογική περίοδο. Και η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί μείζονες αλλαγές στρατηγικού χαρακτήρα. Θα είχε ενδιαφέρον εαν ο Πρωθυπουργός ενημέρωνε τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για την ουσία των συζητήσεων που θα έχει με τον Τ.Ερντογάν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here