Ικανοποίηση στους εκπροσώπους των δανειστών-επιτηρητών… Εάν όλα πάνε καλά, το EWG πoυ θα συνεδριάσει στις 11 Ιανουαρίου θα λάβει την έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, ούτως ώστε στη συνέχεια το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να μπορέσει να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

0
185

Τη «σημαντική πρόοδο» που καταγράφεται στην τρίτη αξιολόγηση υπογράμμισε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακά ομαλή» διαδικασία. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι έτοιμα πριν από τα Χριστούγεννα, εξήγησε ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να υλοποιηθεί ένας μεγάλος όγκος προαπαιτούμενων δράσεων (περίπου 100 που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση).

Μια δέσμη προαπαιτουμένων θα πρέπει να νομοθετηθεί πριν από τα Χριστούγεννα και μια πολύ μεγαλύτερη δέσμη μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

«Έως τώρα αυτή η αξιολόγηση εξελίσσεται εντυπωσιακά ομαλά», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης.

Κληθείς να σχολιάσει τις ποινικές διώξεις που εκκρεμούν εναντίον πρώην μελών του ΤΑΙΠΕΔ, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, πέρα από το να εκφράζουμε την ανησυχία μας, πρόσθεσε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει δυσφορία, αλλά και απογοήτευση σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, παράγοντας της ευρωζώνης ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει θετική απόφαση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, αυτή θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε ότι το 2018 θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και αν το ΔΝΤ και η ευρωζώνη συμφωνήσουν σε μια κοινή ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τότε αναμένεται ότι το ΔΝΤ θα προτείνει την ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος για την Ελλάδα.

Εξάλλου, το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα εκλέξει το νέο πρόεδρό του. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, αναμένει η διαδικασία να είναι γρήγορη και να ολοκληρωθεί μετά από δύο έως τρεις γύρους ψηφοφορίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here