Ο Πρωθυπουργός στα χωριά της Ξάνθης Τα τεράστια υπόγεια ζεστά νερά δίπλα στη θάλασσα της θράκης,προσφέρονται για αλλαγή παραγωγικού αγροτικού μοντέλου

0
786

Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης

Διαβάζω σε ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού πρακτορείου:

“Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο χωριό Εράσμιο της Ξάνθης αμέσως μετά την επίσκεψή του στα «Θερμοκήπια Θράκης».

Κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο του δρόμου από όπου θα περνούσε ο πρωθυπουργός και σταμάτησαν την πομπή των αυτοκινήτων εκφράζοντας την επιθυμία να τον δουν από κοντά και να μιλήσουν μαζί του.

Στα χέρια τους κρατούσαν λουλούδια και μόλις ο πρωθυπουργός κατέβηκε από το αυτοκίνητο τον αγκάλιασαν και του πρόσφεραν ανθοδέσμες λέγοντάς του: «Σε περιμέναμε πολύ ώρα».

Μία γυναίκα τού είπε: «Σε ευχαριστούμε πολύ Αλέξη γι αυτά που είπες χθες το βράδυ» (σ.σ. για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος).

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε μαζί τους, τούς ρώτησε πώς περνούν στην περιοχή, ενώ οι κάτοικοι δεν τον άφηναν να φύγει.

Μία άλλη κυρία τον κάλεσε να πάει σε ένα σπίτι όπου στο μπαλκόνι καθόταν ηλικιωμένος ο οποίος ήθελε πολύ να συναντήσει τον πρωθυπουργό αλλά δεν μπορούσε να περπατήσει, όπως και έγινε».

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός οτι αυτό ΔΕΝ είναι δημοσιογραφία,αλλά προπαγάνδα “τριτοκοσμικού τύπου”(ή στην καλλύτερη περίπτωση κάποιο παραπολιτικό στην “Αυγή”). Οποιος το έγραψε,καλά θα κάνει ή να πάει να μάθει δημοσιογραφία σε καμμιά σχολή ή να αλλάξει επάγγελμα…

Αυτό που ήθελα να γράψω όμως διαβάζοντας την είδηση για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Εράσμιο Ξάνθης,είναι οτι το διπλανό χωριό είναι αυτό στο οποίο γεννήθηκα και μεγάλωσα(στο Εράσμιο πάει λόγω της γυναίκας του, ο καλός μου φίλος δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος). Επισκέφθηκε λοιπόν “τα πάτρια χώματα” σε ενα όντως σημαντικό έργο όπως είναι αυτό το Θερμοκήπιο – όλη η περιοχή μας έχει ενα εξαιρετικά πλούσιο υπέδαφος ιαματικών πηγών,ζεστά νερά,που κάνουν πολύ συμφέρουσα και υγιεινή την γεωργία με τα θερμοκήπια.

Δυστυχώς οι αγρότες μας έχουν συνηθίσει στην παραδoσιακή ασύμφορη γεωργία – ελπίζω να τους πείσει να στραφούν στην γεωργία-μπουτικ με την γεωθερμία(και τα υπόγεια ζεστά νερά). Στο Εράσμιο(Δασοχώρι) βρίσκεται και η τεράστια έκταση της πρώην αμερικάνικης “Φωνής της Αμερικής” που το ΤΑΙΠΕΔ “την έχει βγάλει στο σφυρί”(μήπως το ενδιαφέρον ήταν για εκεί;). Και πολλά ακόμη,που δυστυχώς ο Αλέκος Κοντός ως υπουργός Γεωργίας δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει…

Θα πέρασε ασφαλώς και απο το Δέκαρχο που είναι η “πρωτεύουσα” του Δήμου Τόπειρου και θα είδε παραδίπλα τα αμιγώς μουσουλμανικά χωριά του κάμπου που μοιάζουν με φρούρια-γκέττο. Και ίσως να κατάλαβε οτι οι μουσουλμάνοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να αφομοιωθούν απο καμμιά χριστιανική κοινωνία της “δύσης”. Ακόμη και την ελληνική(που είναι χωνευτήρι λαών).

Θα μπορούσα πολλά να γράψω για την ιδιαίτερη πατρίδα μου και τα μεγάλα της πλεονεκτήματα – ευτυχώς οι παραλίες της προστατεύονται απο τη σύμβαση Ραμσαρ και την Νατούρα και έμειναν μόνο για ήπιας μορφής τουρισμό.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι ενας πρωθυπουργός να επισκέπτεται την Ξάνθη και τα χωριά της. Και μακάρι να συνεχίσει.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here