Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται… «Θα φτιάξω τα μελίσσια μου,θα δω την οικογένεια μου»

0
239

Mε περιοριστικούς όρους να εμφανίζεται δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου θα διαμείνει, Βαρνάβα Αττικής, βγήκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από τη φυλακή για πρώτη φορά από τότε που συνελήφθη το 2002 το ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας.

Η αίτησή του για χορήγηση ολιγοήμερης, δύο ημερών, άδειας έγινε δεκτή από το αρμόδιο συμβούλιο στο οποίο μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος και συναίνεσε για τη χορήγησή της.

Σύμφωνα με τον νόμο για τη χορήγηση των αδειών δεν απαιτείται άλλη προϋπόθεση πλην της αξιολόγησης της συμπεριφοράς του κρατούμενου στις φυλακές, προϋπόθεση που συγκέντρωνε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Η έξοδος του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές έγινε στις 12 το μεσημέρι, ενώ λίγο νωρίτερα με ανακοίνωσή τους οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι υπεραμύνονται της νομιμότητας της σχετικής απόφασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους

«Το καλοκαίρι ως η εποχή του «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» παρήλθε. Προσδοκούμε ότι θα παρέλθει και από την πολιτική ζωή του τόπου και θα σταματήσει επιτέλους η διαφωνία και οι αντιδικίες για τα αυτονόητα.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται και είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα. Αλήθεια, ποιο κριτήριο δεν τηρείται για την χορήγηση αυτής της άδειας, όταν το μόνο που είναι εν ισχύ τελικά από όλα όσα είχαν προβλεφθεί κατά την πρώτη ισχύ του θεσμού των αδειών, έχει παραμείνει μόνο ένα και συγκεκριμένα αυτό της «προσδοκίας για καλή χρήση της άδειας».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας. Dura lex, sed lex Υ.Γ. : Δεν κάνουν οι καλοί νόμοι καλές κοινωνίες, οι καλές κοινωνίες κάνουν καλούς νόμους».

——–

Γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης/Καθημερινή

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο καθ’ ομολογίαν βασικός «εκτελεστής» της 17 Νοέμβρη είναι έξω, αλλά το γεγονός πως όλα τα όπλα της δεν είναι μέσα. Δύο από τα περίστροφα που σκόρπισαν τον θάνατο -ένα εκ των οποίων βαφτίστηκε «ιστορικό 45άρι της 17Ν»- δεν βρέθηκαν ποτέ.

Οι περισσότεροι καταδικασθέντες για δολοφονίες, ληστείες, βομβιστικές επιθέσεις κ.ά. δήλωσαν άγνοια για την τύχη αυτών των όπλων και ο κ. Δημήτρης Κουφοντίνας αρνήθηκε να αποκαλύψει την τύχη τους.

Από το 2002, όταν έγινε η εξάρθρωση της οργάνωσης, υπάρχει ένα βασανιστικό ερώτημα: τι στην ευχή θέλουν το «ιστορικό κουμπούρι»; Σκέφτονται να κάνουν κάποιο «μουσείο επαναστατικής δράσης» και το φονικό όπλο να είναι το πολυτιμότερο έκθεμα τους; Το κρατούν για να το βγάλουν σε πλειστηριασμό, για να ‘χουν κάτι στα γεράματά τους; Φοβούνται ότι θα αποκαλύψει ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης;

«Στο παράνομο σπίτι-γιάφκα της 17Ν που αποκαλύφθηκε το 2002, υπήρχε ένα όπλο που έκαιγε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Το όπλο αυτό δεν βρέθηκε» έγραψε ο φυλακισμένος ως αρχηγός της οργάνωσης κ. Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σε επιστολή που έστειλε πριν ένα χρόνο στην εφημερίδα «Έθνος» Μήπως σκέφτονται να το κληροδοτήσουν σε εκείνους που θα θεωρήσουν διάδοχους τους στην δολοφονική τους δράση;

Βεβαίως το σαρανταπεντάρι είναι παλιό και γι’ αυτόν τον λόγο δύσχρηστο και ίσως δυσλειτουργικό. Εύκολα μπορεί κάποιος να βρει όποιο όπλο θέλει και μάλιστα σε χαμηλή τιμή, αφού όπως λέει η λαοσωτήριος η εγκληματικότητα εξαφανίζεται. Όμως υπάρχουν πολλά ανόητα παιδάκια που έλκονται από την δράση της δολοφονικής οργάνωσης και το μυστήριο του χαμένου πιστολιού συντηρεί τον μύθο.

Από το δικαστικό βούλευμα  του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών σχετικά με την εμπλοκή συνολικά 29 ατόμων στην επιχείρηση «Γοργοπόταμος» που είχαν οργανώσει αντιεξουσιαστές και ποινικοί το 2015 με στόχο απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού και δεκάδες άλλες ένοπλες ενέργειες προκύπτει ότι «Οι “Πυρήνες της Φωτιάς” απευθυνόμενοι στον Ξηρό που τους είχε ρωτήσει σε γράμμα για τα δύο πιστόλια της παλιάς εταιρείας – της 17Ν -, για τις νομικές επιπτώσεις ή αν το “σηκώνουνε”, του απαντούν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα» (Βήμα 10.1.2016)

Είναι πολλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει στην ελληνική κοινωνία ο κ. Κουφοντίνας για την φρενίτιδα των δολοφονιών στα χρόνια της δράσης του.

Στο αρμόδιο συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού έπρεπε να απαντήσει σε ένα: που είναι τα κρυμμένα όπλα. Η ύπαρξή τους και μόνο δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες ότι θα τηρηθεί η πρόνοια του Σωφρονιστικού Κώδικα (άρθρο 53) που είναι προϋπόθεση της αδείας: «δεν υπάρχει κίνδυνος τελέσεως, κατά τη διάρκεια της άδειας, νέων εγκλημάτων»…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here