Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών προς Αγκυρα: Δικό μας θέμα η εδαφική μας ακεραιότητα… Ανακοίνωση εξέδωσε πριν λίγη ώρα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας με αυστηρό τόνο στην ανακοίνωση της Άγκυρας με την οποία χαρακτηριζόταν ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η κοινή άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου στη Ρόδο.

0
194

Nωρίς το πρωί, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, επικαλείτο μέχρι και τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947, προκειμένου να ισχυριστεί ότι η συμφωνία «απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτική εκπαίδευση στην Ρόδο, η οποία παραδόθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της αποστρατιωτικοποίησης (του νησιού). Έτσι, αυτή η άσκηση που πραγματοποιείται στην Ρόδο είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το μήνυμα της Αθήνας είναι ότι η Άγκυρα δεν νομιμοποιείται να έχει άποψη για το θέμα.

«Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους -και  το ελπίζουμε- να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, υπενθυμίζουμε στη γείτονα χώρα ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».

**Την αντικατάσταση του κυβερνήτη και του διευθυντή ναυτιλίας της φρεγάτας «Κανάρης» αποφάσισε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, μετά τη χθεσινή προσάραξή της σε αβαθή ύδατα στον Σαρωνικό.

Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή για την επιλογή νέου κυβερνήτη

Παράλληλα, όπως τονίζεται, «έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση για την εξακρίβωση των συνθηκών του συμβάντος και παράλληλα η σύσταση Επιτροπής Πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να εντοπισθούν τα αίτια του συμβάντος και να εξαχθούν ακολούθως συμπεράσματα και διδάγματα προς περαιτέρω εκμετάλλευση».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here