Οι περισσότεροι συνταξιούχοι θα πάρουν μικροποσά της τάξης των 10€! Φώφη Γεννηματά: «Φτωχοποιούν τους πολίτες και με τα λάφυρα της φορολογίας προσπαθούν να δώσουν αντίδωρο»

0
287

Μικροποσά της τάξης των 10 ευρώ θα λάβουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι από την επιστροφή των παρανόμως παρακαρατηθέντων εισφορών υπέρ ασθένειας.

Το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωσή του, δε δεσμεύεται για το χρόνο και τον τρόπο επιστροφής των ποσών, αν θα είναι δηλαδή άπαξ η σε δόσεις, τονίζοντας ότι θα ανακοινωθούν σύντομα λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία.

Πάντως από την επιστροφή ωφελούνται κυρίως όσοι ελάμβαναν ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ και άνω. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το σύνολο της δαπάνης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η πλειοψηφία των συνταξιούχων, δηλαδή 1,9 εκατ. συνταξιούχοι με συντάξεις χαμηλότερες των 1000 ευρώ πρέπει να περιμένουν να πάρουν πίσω ανάξια λόγου ποσά της τάξης των 10 ευρώ.

Μόνο 100.000 συνταξιούχοι κυρίως από τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το ΤΕΒΕ θα πρέπει να περιμένουν σεβαστά ποσά έως και 3000 ευρώ.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο εργασίας «Η παρακράτηση εισφορών υπέρ ασθενείας, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων, είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.»

Οι υπολογισμοί των αρμόδιων υπηρεσιών για τις “αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές υγειονομικής περίθαλψης” της περιόδου 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016 δείχνουν πως:

Περί τα 1,9 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν μέσο ποσό επιστροφής 10 ευρω.
Περί τους 660.000 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 275 ευρω.
Περί τους 93.000 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 1.000 ευρω.
Περί τους 1.900 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 1.190 ευρω.
Περί τους 1.500 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 2.300 ευρω.
Τα ποσά που θα επιστραφούν αντιστοιχούν στην διαφορά της εισφοράς υγείας (αρχικά 4% και ακολούθως 6%), αν αυτή υπολογιζόταν στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και όχι στο μικτό.

Πρόκειται για ποσά που είχαν παρακρατηθεί για 4,5 χρόνια (από 1/1/2012, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μνημονιακά ψαλίδια των νόμων του 2011) από τις κύριες συντάξεις δικαιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επειδή η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπολογιζόταν στο ακαθάριστο, αρχικό μικτό ποσό και όχι στο καταβαλλόμενο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ιδιαίτερα μετά τις περικοπές των μνημονιακών νόμων του 2011 και του 2012, να προκύπτουν υψηλές κρατήσεις για μια σειρά συνταξιούχων, ιδιαίτερα για όσους είχαν μεγάλες περικοπές, την στιγμή που το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξής τους είχε σημαντικά μειωθεί. Η διαδικασία αυτή πήρε τέλος με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387 / 2016) –κι αφού είχε προηγηθεί η αύξηση της ποσοστιαίας εισφοράς στο 6% από 4%– στον οποίο προβλέφθηκε ρητά πως από 1/7/2016 η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας των συνταξιούχων υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα 22 ‘ψαλίδια’ που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Τονίζεται ότι η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο ασφαλιστικό και τις «ουρές» του φθάνει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα μνημόνια μαζί (3,5 δισ. ευρώ 1ο μνημόνιο και 3,9 δισ. ευρώ 2ο μνημόνιο).

Ηλίας Γεωργάκης/in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίθεση σε πολλά μέτωπα εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από την Πτολεμαϊδα η Φώφη Γεννηματά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φτωχοποιούν τους πολίτες και με τα λάφυρα της φορολογίας προσπαθούν να δώσουν αντίδωρο».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφερόμενη στην κατανομή του πλεονάσματος, είπε ότι η κυβέρνηση με τις πολιτικές της προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών και επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό. «Έκοψε το ΕΚΑΣ, το επίδομα θέρμανσης, τα κοινωνικά επιδόματα, τις συντάξεις χηρείας, την ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που έκοψε τις συντάξεις». Πρόσθεσε λέγοντας ότι αν η ανάπτυξη είχε φθάσει αθροιστικά στο 6% – όπως προβλεπόταν πριν την λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ- δεν θα είχαν κοπεί οι συντάξεις, οι μισθοί, τα κοινωνικά επιδόματα, δεν θα είχαν αυξηθεί οι φόροι.
Πάντως, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι εάν δοθεί το κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα:

Για επιδότηση εργασίας ανέργων νέων στον ιδιωτικό τομέα.
Για ενίσχυση της οικογένειας. Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς- παιδικούς σταθμούς.
Για μείωση των φόρων στην παραγωγή (τουρισμό, εστίαση, κρασί) και για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Το σχέδιο για τη ΔΕΗ

Η κ. Γεννηματά δεσμεύτηκε να βρίσκεται δίπλα στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής για ένα καλύτερο μέλλον. Η Πτολεμαΐδα, ανέφερε, είναι ίσως και η μοναδική καλή είδηση στο χώρο της Ηλεκτρικής Ενέργειας. «Έπρεπε να έρθει το ΠΑΣΟΚ ξανά στην Κυβέρνηση το 2009 για να προχωρήσει η δημοπράτηση της μονάδας. Δυστυχώς με την Κυβέρνηση Τσίπρα η ΔΕΗ πάει από το κακό στο χειρότερο.

Η μετοχή της ΔΕΗ σχεδόν υποτετραπλασιάστηκε.

Η πιστοληπτική της ικανότητα υποβαθμίστηκε 4 φορές.

Τα ανείσπρακτα υπερδιπλασιάστηκαν αγγίζοντας σήμερα τα 3,5 δις ευρώ».

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύει να χάσει το 80% των συνεπών πελατών της, χωρίς κανένα τίμημα και με την πλάτη στον τοίχο ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν μονάδες και ορυχεία.

«Αυτοί που σήκωσαν τα λάβαρα του αγώνα κατά της Μικρής ΔΕΗ μας οδηγούν σήμερα με τις επιλογές τους στην ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ, στην ΔΕΗ ΝΑΝΟ.

Το έγκλημα που συντελείται πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Η χώρα πρέπει να καταρτίσει εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό με ενσωμάτωση όλων των υποχρεώσεων μας στην απελευθέρωση ενέργειας και να παγώσουν άμεσα οι λανθασμένες επιλογές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Να αναζητηθούν στρατηγικές συμμαχίες με βάση τα κριτήρια της ΕΕ για εισροή πρόσθετων κεφαλαίων και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις επενδύσεις στην περιοχή».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αμφισβήτησε ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο το 2018, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι «η χώρα θα είναι εκτός μνημονίου το 2018».Τον ρωτάμε:
Όταν έχει υπογράψει επιτροπεία ως το 2060
Όταν έχει δεσμευτεί για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022 και οδηγείς σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όταν έχει εκχωρήσει τον Εθνικό Πλούτο για 99 χρόνια.
Όταν έχει ψηφίσει ήδη νέα μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων για τα επόμενα τρία χρόνια.

Τότε για ποια έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια μιλά; Και φυσικά από τον κ. Τσίπρα δεν περιμένουμε απάντηση. Στα συμπεράσματα έχει ήδη καταλήξει ο Ελληνικός λαός».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here