Μετά την γ’ αξιολόγηση θα συζητηθούν οι όροι εξόδου απο τα “μνημόνια” Συμφωνία για εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις συντάξεις χηρείας

0
221

«Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα μας επιτρέψει πια να συζητήσουμε τους όρους της εξόδου από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.

«Από την πλευρά της κυβέρνησης»- σημειώνει η υπουργός Εργασίας -«είναι σαφές ότι εργαζόμαστε, με στόχο την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκτιμώ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, για να συμβεί αυτό. Έτσι, το διάστημα που απομένει, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, δεν θα είναι μόνο το τελευταίο βήμα σε καθεστώς αυστηρής επιτροπείας, αλλά και η περίοδος που θα προετοιμάσει το πρώτο δυναμικό και αποφασιστικό βήμα της χώρας για την επόμενη μέρα».

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι τα θέματα ένα προς ένα κλείνουν και πολλά από αυτά διευθετούνται στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων. «Αποτυπώνεται, έτσι και στις συζητήσεις με τους θεσμούς η θετική στιγμή που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, το ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τα αποτελέσματα των πολιτικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ» σχολιάζει η υπουργός Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα, υπογραμμίζει ότι «υπάρχει συμφωνία αναφορικά με την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού για το 2017 και εξελίσσεται η συζήτηση σχετικά με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, ενώ συμφωνία υπάρχει και στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018».

Στα επιμέρους ζητήματα, ενδεικτικά, αναφέρει ότι «επήλθε συμφωνία σχετικά με τη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις που οφείλουν 20.000-50.000 ευρώ στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σε αντιστοιχία αυτής, θα ξεκινήσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, η ρύθμιση των οφειλών των πολιτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, στη βάση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα των προσαυξήσεων έως και 85% και αποπληρωμή της οφειλής σε έως 120 δόσεις».

«Επιπλέον, και παρά την καταστροφολογία που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα, αναγνωρίστηκε η εκκαθάριση σημαντικού όγκου ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων και στη βάση αυτής εγκρίθηκε η υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας» προσθέτει η κ. Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, για τις συντάξεις χηρείας, επισημαίνει ότι συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου πλαφόν, στα 384 ευρώ για το χήρο ή τη χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, καθώς και η χορήγηση της σύνταξης στα τέκνα και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ανώτερες και ανώτατες σχολές, όπως και κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

Παραγωγικές χαρακτήρισε τις συναντήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των θεσμών για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας πως «η αξιολόγηση κινείται με ταχείς και εποικοδομητικούς ρυθμούς. Οι συζητήσεις είναι παραγωγικές. Τα θέματα ολοκληρώνονται και πολλά από αυτά και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Όπως είπε η υπουργός Εργασίας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, υπάρχει συνολικότερα ένα θετικό κλίμα, «το οποίο αιτιολογείται και στη βάση των θετικών δεδομένων που έχουμε για την ελληνική οικονομία, στο ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους που τίθενται από το πρόγραμμα, οφείλεται, όμως και στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο πρωθυπουργός σε κεντρικό επίπεδο και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη».

Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο, επισημαίνοντας ότι έχει κλείσει η συμφωνία σε ό,τι αφορά τις οφειλές 20.000 έως 50.000 ευρώ. Όπως τόνισε, έχουν συμφωνηθεί οι βασικές παράμετροι, που είναι κούρεμα προσαυξήσεων της τάξης του 80%, η αποπληρωμή θα γίνεται έως 120 δόσεις και το βασικό κριτήριο για την ένταξη θα είναι ένας έλεγχος βιωσιμότητας που θα βασίζεται σε έναν λόγο του συνολικού χρέους προς το εισόδημα. «Ένας μεγάλος όγκος οφειλετών στα ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορέσει να ενταχθεί στη ρύθμιση» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, αυτοί που θα μπορούν να υπαχθούν, θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής τους, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα (έμποροι) είτε χρωστούν λιγότερα από 20.000 είτε χρωστούν περίπου το 85% στο Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά Ταμεία. «Αυτοί θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζουμε, με την υπουργική απόφαση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία» συμπλήρωσε η ίδια, τονίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση, «αν έχουμε εμπόρους οι οποίοι έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ, θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Δύσκολα, ένας οφειλέτης που δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση».

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκε η αλλαγή στην απαρτία που απαιτείται, για να ληφθεί απόφαση για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Σήμερα, όπως ανέφερε, προβλέπεται ότι σε μία γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το ένα τρίτο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, πλέον θα είναι το ένα δεύτερο. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν άλλες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο- ούτε στους χρόνους προκήρυξης των απεργιών ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, θετική εξέλιξη υπήρξε και στο θέμα των συντάξεων χηρείας. Συγκεκριμένα, για τις συντάξεις χηρείας προβλέπονται ελάχιστο ποσό σύνταξης, ύψους 384 ευρώ για το/τη χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης, ενώ για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας. Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης, λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Επίσης, προβλέφθηκαν και κάποιες ειδικότερες ρυθμίσεις σε σχέση με την πρόσβαση στην εργασία του χήρου ή της χήρας. Δηλαδή, όπως διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, θα υπάρχει πλήρης επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, για να προσληφθεί ο χήρος ή η χήρα στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που δεν έχει δουλειά για δύο χρόνια και θα υπάρχει και προτεραιοποίηση στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε, επίσης ότι ξεκίνησε να υλοποιείται το πρόγραμμα με το οποίο μετατρέπεται ο εργαζόμενος που αμείβεται με μπλοκάκι σε μισθωτό. Όπως εξήγησε, επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές, για να μετατρέψει ο εργοδότης τον απασχολούμενο σε αυτόν με μπλοκάκι σε μισθωτό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here