Ας μην πληρώσουμε πολλαπλό τίμημα καθυστέρησης Προοδευτικός λοιπόν, είσαι, όταν προετοιμαστείς κατάλληλα και ρίξεις πρώτος τη βάρκα στο νερό. Όχι μιλώντας με όρους και συνθήκες των αρχών του 20ου αιώνα.

0
336

Η αντίδραση στο καινούργιο δεν είναι παρά μία αργοπορημένη στάση σ΄αυτό που έρχεται.

Έτσι κι αλλιώς, είναι τόσο μεγάλο που, όσο και να αντισταθούμε, στο τέλος θα το δεχτούμε με καθυστέρηση, πληρώνοντας απλά το διπλό τίμημα.

Μπορεί κανείς να διακρίνει την ελληνική αντίδραση στην ψηφιακή εποχή, σε περίπου 5 σημεία:

  1. Άρνηση στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Είναι θέμα χρόνου η ηλεκτρονική ψήφος να επικρατήσει σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου. Εμείς το καθυστερούμε, ενώ ξέρουμε ότι οπωσδήποτε θα συμβεί.
  2. Αντίσταση στην ψηφιακή ταυτότητα. Επιμένουμε να ταλαιπωρούμε με την γραφειοκρατία, εκατομμύρια ανθρώπους για να μην απολύσουμε μερικές χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου. Δεν πρόκειται να το αποφύγουμε. Έτσι κι αλλιώς θα μας συμβεί αλλά με καθυστέρηση
  3. Εμπόδια στην ψηφιοποίηση όλων των σχολικών και πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Κατάργηση των βιβλίων και ηλεκτρονική αγωγή στα σχολεία. Είναι θέμα λίγων ετών η επικράτηση της ψηφιακής εκπαίδευσης.
  4. Φόβοι για την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος και την κατάργηση των τραπεζικών συναλλαγών. Σε λίγα χρόνια, τα υποκαταστήματα των τραπεζών θα είναι πια, παρελθόν.
  5. Καχυποψία και καθυστέρηση σε μορφές τηλεργασίας. Δεν μπορούμε ακόμα να καταλάβουμε ότι σε λίγα χρόνια, ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής με έδρα το Αμβούργο, θα κατοικεί μόνιμα στη Ρόδο!

Ο πόλεμος μεταξύ αντίδρασης και προόδου είναι προαιώνιος. Υπάρχει όμως, μία κατηγορική προσταγή που  σπρώχνει τα πράγματα σε μία και μοναδική κατεύθυνση. Δεν είναι θέμα προσωπικών επιλογών η εξέλιξη – όποια κι αν είναι αυτή- αλλά κοινών πανίσχυρων ρευμάτων που δημιουργούν το μεγάλο ποτάμι.

Προοδευτικός λοιπόν, είσαι, όταν προετοιμαστείς κατάλληλα και ρίξεις πρώτος τη βάρκα στο νερό. Όχι μιλώντας με όρους και συνθήκες των αρχών του 20ου αιώνα. Ότι ήταν να γίνει τότε έγινε. Τώρα διεκδικούμε άλλα πράγματα. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο πιο εύκολη θα κάνουμε τη ζωή μας…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here