Ο Χαλίφης, ο Σουλτάνος κι ένας πόλεμος…

0
273

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Εδώ και καιρό μερικοί καλοί μου φίλοι- καλά πληροφορημένες πηγές που λένε οι συνάδελφοί μου στο εξωτερικό- υποστήριζαν ότι ο Τραμπ είναι αρκετά στριμωγμένος καθώς το «σύστημα» έχει βαλθεί να τον αποκαθηλώσει και ήδη ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, κάνει ασκήσεις θάρρους ώστε να ορκιστεί  Πρόεδρος στη θέση του… Χαλίφη.

Επ` εσχάτοις μου διεμήνυσαν ότι ο βρόχος σφίγγει και επειδή ο «Χαλίφης» αδυνατεί να αναπνεύσει έχει αποφασίσει να αντιδράσει δυναμικά. Όχι απλά δυναμικά αλλά βίαια. Πολεμικά!

Είναι παλιά και δοκιμασμένη συνταγή των αμερικανών προέδρων να απελευθερώνουν  τα σκυλιά του πολέμου όταν νοιώθουν ότι κινδυνεύουν. Κατά τον Νικολό Μακιαβέλι- τον τρισμέγιστο  αριβίστα που πολλοί θεωρούν ως  πατέρα της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης και άλλοι τον  χαρακτηρίζουν ως κυνικό κτήνος, οι εκπρόσωποι του αρχηγού στις αναποδιές, είτε τον εγκαταλείπουν, είτε τον ανατρέπουν…

Έτσι ο μεν Τραμπ προετοιμάζεται ή εν πάση περιπτώσει σχεδιάζει να κάνει έναν πόλεμο και ο Μάικ Πενς να τον.. ανατρέψει.

Είναι το σενάριο της γνωστής ταινίας που οι καλοί μου φίλοι μου υπέδειξαν να ξαναδώ για να το εμπεδώσω.  Ο τίτλος της ταινίας: «Ο πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο κι ένας πόλεμος…». Σκηνοθέτης είναι ο μαέστρος Μπάρι Λέβινσον και μεταξύ των ηθοποιών είναι ο Ντάστιν Χόφμαν και ο  Ρόμπερτ Ντε Νίρο…

Σύμφωνα με το σενάριο, ο  πρόεδρος των ΗΠΑ εμπλέκεται σε ένα ροζ σκάνδαλο. Έτσι με τη βοήθεια ενός κινηματογραφικού παραγωγού οι σύμβουλοι του “κατασκευάζουν” ένα ψεύτικο πόλεμο στην Αλβανία, τον οποίο ο πρόεδρος θα τερματίσει με ηρωικό τρόπο. Είναι μια εύστοχη και συνάμα διαχρονική σάτιρα των γνωστών  μεθόδων των αμερικανικών κυβερνήσεων και ΜΜΕ για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Η χειραγώγηση του κοινού, η κατασκευή «ειδήσεων» ( fake news) και η εμπορική εκμετάλλευση τραγικών γεγονότων απογειώνουν το φιλμ σχεδόν σε κάθε πλάνο αν και πέρασε απαρατήρητο όταν βγήκε στις αίθουσες…

Ο  opinion maker καλείται στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για τον Κόνραντ Μπριν, τον πιο επιτυχημένο επαγγελματία στη διευθέτηση έκτακτων καταστάσεων. Ο Κόνραντ διαθέτει την εκπληκτική ικανότητα να χειραγωγεί τους πολιτικούς, τον Τύπο και – το πιο σημαντικό – τον αμερικανικό λαό. Αναμένοντας την αντίδραση των εξαγριωμένων δημοσιογράφων, ο opinion maker  αποπροσανατολίζει έντεχνα την κοινή γνώμη μετατοπίζοντας την προσοχή της από το πρόσωπο του Προέδρου σε μια άλλη, σπουδαιότερη και καλύτερη ιστορία: έναν κατασκευασμένο πόλεμο. Με τη βοήθεια ενός φημισμένου παραγωγού του Χόλυγουντ, συγκεντρώνεται  μια ασυνήθιστη ομάδα, που ενορχηστρώνει μια μοναδική παγκόσμια σύρραξη…

Συμπέρασμα:  «γιατί κουνά ο σκύλος την ουρά του; Γιατί είναι πιο έξυπνος από αυτήν. Αν η ουρά ήταν πιο έξυπνη, τότε αυτή θα κουνούσε το σκύλο».

Ο Ντόναλντ- λένε- γνωρίζει όλα τα σενάρια που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο και φυσικά οργανώνει το δικό του σχέδιο. Και πιο είναι το αποτελεσματικότερο σχέδιο; Μα Φυσικά ο πόλεμος. Η δόξα, η αναθέρμανση του πατριωτισμού, η ανάπτυξη της οικονομίας. Πατήρ πάντων, πόλεμος!

Εξάλλου όλοι οι πρόεδροι που σέβονται τον εαυτό τους έκαναν ο καθένας το δικό του πόλεμο. Ο Κλίντον για παράδειγμα ισοπέδωσε το Βελιγράδι για να ξεχαστεί  το καυτό φιλί της Μόνικας.

Αντίπαλος δεν μπορεί να είναι ούτε το Ιράν μήτε και η Βόρεια Κορέα. Το μεν Ιράν είναι μεγάλη χώρα και δεν είναι να ξαναμπλέκεις με τους μουλάδες η δε Βόρεια Κορέα έχει ως πρόεδρο τον Κιμ που είναι βέβαιο ότι θα το πατήσει το κουμπί και όποιον πάρει ο χάρος. Εντάξει δε μπορεί να συναγωνιστεί τις ΗΠΑ στα πυρηνικά αλλά θα την κάνει τη ζημιά τουλάχιστον στις γειτονικές χώρες.

Αν λοιπόν αποκλειστούν οι δύο δυνητικοί «δαίμονες», οι Δυνάμεις του Φωτός πρέπει να επιτεθούν κάπου ώστε να κάνουν και την εξάσκηση τους.

Ποιος λοιπόν μπορεί να είναι αυτός. Δύσκολη απόφαση. Αλλά για να θεμελιωθεί η εξουσία του Ντόναλντ, χρειάζεται θυσία!

Ποιόν λοιπόν να θυσιάσουν; Κάποιοι λένε ότι για να γίνεις χαλίφης πρέπει να φας ένα Σουλτάνο! Και ποιος είναι σήμερα Σουλτάνος; Μα φυσικά ο Ερντογάν. Ήδη το  κλίμα μεταξύ ΗΠΑ- Τουρκίας εντάθηκε απρόσμενα και κατακόρυφα και οι εκατέρωθεν ενέργειες είναι ακραίες.

Μετά και τις συλλήψεις υπαλλήλων των διπλωματικών αντιπροσωπειών η κρίση παρουσιάζει διαρκή επιδείνωση και φυσικά οι δυο πλευρές έπαψαν να εκδίδουν ταξιδιωτικές βίζες.

Επιπλέον ο Ερντογαν εξετάζει ακόμα και το κλείσιμο της αμερικανικής νατοϊκής βάσης του Ιντζιρλίκ η οποία είχε τεθεί στο στόχαστρο της Άγκυρας μετά το αποκαλούμενο  πραξικόπημα καθώς είχε γραφτεί ότι ήταν ένα από τα αρχηγεία της κίνησης.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τούρκικου τύπου άρχισαν να συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας, μια εξέλιξη που σίγουρα ενδιαφέρει την Ελλάδα.

Η  Τουρκία φαίνεται ότι αποφάσισε να κρατήσει σκληρή στάση έναντι των ΗΠΑ και αυτό που προωθεί  τώρα είναι να κλείσει οριστικά η αμερικανική βάση του Ιντζιρλίκ.

Η εξέλιξη αυτή θα ωθήσει  τους Αμερικανούς στην βάση της Σούδας στη Κρήτη, για την οποία ήδη γίνεται λόγος για στρατηγική της αναβάθμιση από αμερικανικής πλευράς.

Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα στην ευρύτερη περιοχή και πιθανόν η πρόσκληση Τραμπ προς τον Τσίπρα έχει να κάνει και με ναι νέα αναδιευθέτηση στην ευρύτερη περιοχή.

Η «είδηση» που προωθούν οι Τούρκοι  ότι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα Βουλγαρίας Τουρκίας έχει τη δική της σημασία. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως αμερικανικές δυνάμεις από  βάσεις σε Ρουμανία και  Βουλγαρία, προωθούνται αυτές τις μέρες στα σύνορα, ανεβάζοντας δραματικά τους τόνους τις αμερικανοτουρκικής κρίσεως. Οι πληροφορίες μιλούν  για επίλεκτες μονάδες αμερικανικού πεζικού και για 80 αμερικανικά άρματα μάχης που έχουν πλασαριστεί απέναντι από τα τουρκικά σύνορα.

Το βέβαιο είναι ότι όλη αυτή ή ένταση που μάλιστα κορυφώνεται ώρα με την ώρα, δεν έχει κυρίαρχη θέση στα ΜΜΕ και αυτό πιθανότατα δεν είναι συμπτωματικό. Ούτε φυσικά μπορεί κάποιος να αποκλείσει το «σενάριο» περί θερμού επεισοδίου μεταξύ ΗΠΑ- Τουρκίας!

Προσαρμόζοντας στην περίσταση τη γνωστή ρήση που λέει ότι: «για να γίνεις θεριό πρέπει να φας θεριό», θα πούμε ότι  για να γίνεις Χαλίφης πρέπει να φας… Σουλτάνο.

Μένει να το δούμε!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here