Δεν θα γίνει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας Προσανατολίζονται για "πολιτική συζήτηση" Βαρκελώνη και Μαδρίτη,απο την Δευτέρα

0
577

Το δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για την Κυριακή στην Καταλονία με ερώτημα την ανεξαρτησία της από την Ισπανία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, δήλωσε σήμερα ο ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο.

«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.

Αν. Ταγιάνι: «Aπό νομική πλευρά, η Μαδρίτη έχει δίκιο»

Η διαμάχη ανάμεσα στην ισπανική και καταλανική κυβέρνηση είναι ένα «ισπανικό πρόβλημα για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Είναι ένα πρόβλημα σεβασμού των ισπανικών νόμων το οποίοι πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους», λέει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, σημειώνοντας ωστόσο ότι αξιωματούχοι της Ε.Ε. προσπαθούν να βοηθήσουν ως διαμεσολαβητές σε αυτή τη σύγκρουση.

Καταλανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου της Βαρκελώνης, ζήτησαν από την Ε.Ε. να παρέμβει κατευνάζοντας τα πνεύματα εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το οποίο οι ισπανικές αρχές κρίνουν ως παράνομο.

Ο κ. Ταγιάνι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να στηρίζει την ισπανική κυβέρνηση γιατί «από νομική βάση, η Μαδρίτη έχει δίκιο». «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διεξαχθεί μια πολιτική συζήτηση μετά τη Δευτέρα», προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. έχει επισημάνει ότι σε περίπτωση που η Καταλωνία αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί θα αποχωρήσει και από την Ενωση.

REUTERS, AP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here