Γιατί μαύρισαν οι ακτές μας; Αυταπάτες και δημαγωγία, εκεί όπου επιβάλλονταν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση.

0
360

Του Σταύρου Θεοδωράκη

Γιατί έγινε το ατύχημα; Γιατί βούλιαξε το πλοίο; Γιατί μαύρισαν οι ακτές μας;

Διαβάζω: «Την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ένα σκληρό λόμπι που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας».

Δεν είναι έκθεση ιδεών. Δεν είναι Βουλή των Εφήβων.

Είναι ένας υπουργός της κυβέρνησης!

Αυταπάτες και δημαγωγία, εκεί όπου επιβάλλονταν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση.

Κόπτονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για οικολογικά προβλήματα που μπορεί να προξενήσει ένας επενδυτής, σιγοντάρουν τα κινήματα κατά των ανεμογεννητριών και μιλάνε κατά φανταστικών κινδύνων αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε ένα ναυάγιο.

Πόσο έτοιμοι λοιπόν είμαστε για την εξόρυξη πετρελαίου στη Νότια Κρήτη, την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για όλα αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν στις θάλασσες μας;

Ειδικά στον Σαρωνικό θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικός σχεδιασμός. Με τη συμμετοχή Κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, ελεγκτικών μηχανισμών, ιδιωτών επενδυτών και οικολογικών οργανώσεων. Πού είναι τι, ποιος είναι πού, ποιος κάνει τι.

Να σφραγίσουμε τις μπουκαπόρτες για να μην έχουμε ούτε ατυχήματα, ούτε αμέλεια, ούτε πρόθεση.

Είναι δραματικά τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από το Archipelagos – Institute of Marine Conservation για τις θάλασσες μας – ας μην κάνουμε αρνητική διαφήμιση στη χώρα μας αναφέροντας τα από το βήμα της Βουλής. Κάτι όμως πρέπει να γίνει άμεσα.

Οι θάλασσες μας – και ο Σαρωνικός – δεν είναι ιδιοκτησία μας, δεν μας ανήκουν. Είναι η περιουσία των επόμενων γενεών και αυτή η σκέψη πρέπει να μας οδηγεί.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here