Σε αδιέξοδο η Αλβανία, μόνη η Ελληνική κοινότητα

0
179

Γράφει ο Χρήστος Χαλαζιάς

H Αλβανία κλονίζετε, εδώ και αρκετούς μήνες από τις μαζικότερες διαδηλώσεις και βαδίζει σε μείζονα πολιτική κρίση με την αντιπολίτευση και το λαό να ζητά την αλλαγή κυβέρνησης και να γίνουν εθνικές εκλογές. Το θέμα δεν είναι μόνο εσωτερικό. Αντιθέτως επηρεάζει τα γεωπολιτικά – γεωοικονομικά σχέδια και συμφέροντα των ΗΠΑ και της Γερμανικής Ευρώπης στα Δυτικά βαλκάνια: α) προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία αλλαγής των συνόρων με ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα σε Σερβία – Κόσσοβο – Αλβανία, β) η καθυστέρηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη στη Ε.Ε και της Βόρειας Μακεδονίας.

Με δεδομένες τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της Νατοϊκής συμμαχίας μεταξύ Η.Π.Α και Γερμανίας, εξαιτίας των ιδιαίτερων συμφερόντων τους, ( μη ξεχνάμε ότι η Γερμανία με το Βατικανό, με Πάπα τον Πολωνό Βοϊτίλα , διέλυσαν την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των κρατών μελλών της)., των ΗΠΑ είναι τα γεωπολιτικά για να φράξει τη Ρωσική διεισδύσει στα Βαλκάνια , ενώ της Γερμανίας είναι κυρίως τα οικονομικά .

Η Γερμανία είναι αυτή που μέχρι πριν λίγο καιρό αδιαφορούσε για τα όσα γίνονταν στο εσωτερικό ( τον στήριξε στις εκλογές του 2017) της Αλβανία και τα όσα λέγονταν για τον Ράμα.

Μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο ο Ράμα ζήτησε να δει τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τους εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια τους λόγους για τους οποίους ,επιμένει στη διεξαγωγή των Δημοτικών εκλογών, παρότι η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ως αρχινονό της αλβανικής μαφίας και ζητώντας ελεύθερες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα σε 40 από τις 60 περιφέρειες να υπάρξουν μόνο υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων δεν θα συμμετέχει η Ελληνική μειονότητα. Ο Πρόεδρος της Ιλιρ Μέτα βλέποντας την αδιάλλακτη θέση του Ράμα

υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ακύρωνε τις εκλογές μέχρι να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση. Η απάντηση στη θέση αυτή του προέδρου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Εάν κάποιος παρεμποδίσει τις εκλογές, τότε θα δει αυτό που δεν έχει δει ούτε στον ύπνο του στα χειρότερα όνειρά του» και ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας που θα μπορούσε να παίξει διαιτητικό ρόλο, έχει σταματήσει να λειτουργεί καθώς αρκετοί δικαστές διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις.

Τις τελευταίες ώρες ο Ράμα ζήτησε την (διπλωματική) παρέμβαση των ξένων δυνάμεων για την κρίση στην χώρας του και πρώτα επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον Γιουνγκέρ και την επίτροπο εξωτερικών Μογκερίνι, για δυο λόγους πρώτον να πιέσουν τις (Κάτω χώρες, τη Γαλλία κ.α ) χώρες που αντιδρούν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δεύτερον να επηρεάσουν την αντιπολίτευση να αποδεχθεί τις διεξαγωγή των εκλογών.

Η έκπληξη του Ράμα ήρθε από την σύμμαχο του, τη Γερμανία. Η στροφή της Α. Μέρκελ να δοθεί η ημερομηνία έναρξη διαπραγματεύσεων για τις δυο χώρες που είναι συνδεδεμένες στην επίσημη ατζέντα της Ε.Ε Αλβανία και Βόρεια Αλβανία το πράσινο φως να ανοίξει τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι δεν πληρούν αρκετές προϋποθέσεις.

Στην ανακοίνωση της η Μέρκελ για την αλλαγή της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αντέδρασε ο πρωθυπουργός της Βόρεια Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προειδοποίησε την Ε.Ε ότι κινδυνεύει να καταρρεύσει σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουνε οι διαπραγματεύσεις μέσα στο καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος να γίνουν πρόωρες εκλογές στη χώρα του. Άλλωστε η προοπτική της «ευημερίας και ασφάλειας», στους κόλπους της Ε.Ε ήταν το μοναδικό επιχείρημα του προς τους συμπατριώτες του για την «εθνική υποχώρηση» στο ζήτημα του ονόματος, για την οποία ποτέ δεν έπαψε να τον στοχοποιεί η αντιπολίτευση του VMRO.

Με τη θέση αυτή της Μέρκελ συμφώνησαν οι κάτω χώρες και η Γαλλία. Η χώρα μας έθεσε μόνο το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας και μέχρι εκεί. Αγνοώντας τις ανησυχίες για το μέλλον της μειονότητας και την διασφάλιση των περιουσιών του.

Η κατάσταση στην πλειοψηφική Ελληνική Χειμάρα είναι ανήσυχη, όπου καταβαίνει μόνος υποψήφιος για τη δημαρχεία (μετά την απόρριψη του Φρέντη Μπελέρη της μειονοτική οργάνωσης Ομόνοια) ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, στενός φίλος του Ράμα που η ελληνική κυβέρνηση του αφαίρεσε την υπηκοότητα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here