Ο Γιούνγκερ απειλεί την Ιταλία

0
69

Νέα προειδοποίηση προς την ιταλική κυβέρνηση απηύθυνε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με το χρέος.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως η Ιταλία «κινείται προς επισφαλή κατεύθυνση» και κινδυνεύει να ξεκινήσει σε βάρος της η λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

«Θεωρούμε πως η Ιταλία κινείται προς επισφαλή κατεύθυνση, γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε τις ανάλογες αποφάσεις, όμως πιστεύω ότι η Ιταλία διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί τα επόμενα χρόνια στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», δήλωσε στο Politico.

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί, σημειώνοντας όμως ότι θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές οικονομικές δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ρώμη.

Ερωτηθείς αν η Ρώμη αποτελεί απειλή για τη ευρωπαϊκή σταθερότητα απάντησε «όχι ακόμα» και συμπλήρωσε πως δεν ήθελε να «ταπεινώσει» την Ιταλία, επισημαίνοντας ότι «αυτό το πρόβλημα της Ιταλίας είναι σοβαρό».

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα ότι είναι δικαιολογημένο να ξεκινήσει μια πειθαρχική διαδικασία απ’ την Ε.Ε. για το υπερβολικό χρέος της Ιταλίας.

Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να κλιμακώσει τη διένεξη με τη Ρώμη και μια απόφαση που επιβεβαιώνει τη δήλωση της Κομισιόν ότι η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως τόνισε ο ένας αξιωματούχος.

Έπειτα απ’ αυτό το πρώτο «πράσινο φως» απ’ τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., η Κομισιόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προτείνει το άνοιγμα της διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις για τη Ρώμη.

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τάχθηκαν επίσης υπέρ του διαλόγου, με σκοπό να αποφευχθεί η διαδικασία αν η Ρώμη αναλάβει επαρκείς δεσμεύσεις ότι θα βελτιώσει τα δημοσιονομικά της, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι.

Αλλά αν οι συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση αποτύχουν να φτάσουν σε συμβιβασμό μέσα στις επόμενες ημέρες, η Ε.Ε. θα μπορούσε να προτείνει την εκκίνηση της διαδικασίας σε μια συνάντηση στις 26 Ιουνίου, όπως δήλωσε ο ένας αξιωματούχος.

Η τελική απόφαση θα μπορούσε πάντως να ληφθεί απ’ τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., πιθανόν στις συναντήσεις στις 8-9 Ιουλίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για την ιταλική οικονομία, απευθύνοντας αυστηρές προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση της Ρώμης.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις είχε επισημάνει ότι ο κανόνας του χρέους δεν έχει γίνει σεβαστός για το 2018, το 2019 και δεν θα γίνει ούτε το 2020, προσθέτοντας ότι: «Η Ιταλία δεν έχει σεβαστεί τον κανόνα για το χρέος και μια διαδικασία είναι δικαιολογημένη, αλλά δεν την ξεκινάμε σήμερα», επειδή «πρώτα πρέπει να πάρουν θέση τα κράτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως «είναι δικαιολογημένη μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους».

Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί είχε αφήσει ανοιχτό παράθυρο διαλόγου εφόσον η ιταλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί. «Η πόρτα μου είναι ανοικτή» είπε την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση της οικονομίας και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην Ιταλία να παρουσιάσει τρόπους για να αποφευχθεί αυτή η διαδικασία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here