Δεν θα γίνουν δημοτικές εκλογές στην Αλβανία!

0
89

Την απόφαση να ματαιώσει τις δημοτικές κάλπες στην Αλβανία προκειμένου να προλάβει περαιτέρω κλιμάκωση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, σε συνέντευξη Τύπου υποστηρίζοντας πως το Σύνταγμα του δίνει το προνόμιο να αποφασίσει για την ημερομηνία των εκλογών.

Ο ίδιος δικαιολόγησε την απόφασή του τονίζοντας ότι χωρίς την αντιπολίτευση που εκπροσωπεί σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα παραβιάζονται οι αρχές του Συντάγματος και ότι με την ματαίωση θα μπορούσε να αποφευχθεί μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας ή οπαδών την αντιπολίτευσης και της αστυνομίας.

«Εάν κάναμε εκλογές στις 30 Ιουνίου χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός, χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης κατά παράβαση ενός βασικού κριτηρίου της Κοπεγχάγης για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές θα πάγωνε η διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στην Ε.Ε., θα υπονομευόταν κάθε προοπτική να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης, θα προκαλούσαμε ζημιά στην εικόνα της Αλβανίας ως χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, καθώς οι εκλογικές προϋποθέσεις του Οργανισμού για την ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη είναι πολύ βασικές» είπε.

Έτοιμος να παραιτηθεί

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποπομπής του ο Μέτα υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει, καθώς ο ίδιος είναι έτοιμος να παραιτηθεί, εάν τα κόμματα καταλήξουν σε συμφωνία και βρουν την λύση στη βαθιά πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

«Γιατί προσπαθούν τόσο πολύ;», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Όπως είπε έχει προσφερθεί εδώ και μήνες να παρατηθεί, εάν η κυβερνώσα πλειοψηφία πιστεύει ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα.

Μυστική συνάντηση με τον Ράμα
Ο πρόεδρος τόνισε πως έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφευχθεί η κρίση, αποκαλύπτοντας ότι συμμετείχε και σε «μυστική» συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό, λίγες ημέρες πριν υπογράψει το σχετικό διάταγμα αναβολής των εκλογών.

«Ναι είχαμε ένα μυστικό δείπνο», είπε. Ήταν πριν από 10 ημέρες και συζητήσαμε την πραγματική πολιτική κρίση. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα γνωρίζει πόσο ανήσυχος είμαι. Έπρεπε να ζητήσει ο ίδιος μια νέα ημερομηνία εκλογών. Γι αυτό και δεν ήταν καθόλου έκπληκτος για την τελευταία μου απόφαση».

Συνεδριάζει η Βουλή την Πέμπτη

Σημειώνεται ότι μεθαύριο, Πέμπτη, η Βουλή θα συνεδριάσει σχετικά με τη διαδικασία αποπομπής του προέδρου από το αξίωμά του με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση βουλευτών προς διαμόρφωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας.

Όμως, η απόφαση που θα ληφθεί στο Κοινοβούλιο δε συνεπάγεται αποπομπή του Μέτα, καθώς απαιτείται επικύρωση από Συνταγματικό Δικαστήριο που επί της ουσίας δεν υπάρχει καθώς αριθμεί μόλις ένα μέλος, μετά την απομάκρυνση ή παραίτηση των οκτώ από τα εννέα μέλη του.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here