Το νέο βιβλίο του Χρήστου Η. Χαλαζιά: Γρηγόρης Γρ. Λαμπράκης – «Το παρακράτος σκότωσε τον Γρ. Λαμπράκη» & «Ο Φάκελος της Κρατικής Ασφάλειας»

0
272

Η Δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μάιο του 1963 ξανακέρδισε την επικαιρότητα και ξανασυζητείται σήμερα με τα απόρρητα έγγραφα της κρατικής ασφάλειας που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτεται το πώς το παρακράτος παρακολουθούσε την δράση, αλλά και την προσωπική ζωή του ασυμβίβαστου πολιτικού της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το έργο αυτό δεν είναι μόνο για τους ειδικούς αλλά για κάθε αναγνώστη που θέλει να γνωρίσει τα πραγματικά αίτια της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που μέχρι σήμερα ήταν εφτασφράγιστο μυστικό και έρχονται να επιβεβαιώσουν με στοιχεία τα όσα η εξουσία της εποχής διέψευδε, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της δίκης, αλλά και αυτά που έφερναν στη δημοσιότητα οι τρεις δημοσιογράφοι ( Γιάννης Βουλτέψης. Γιώργος Μπέρτσο και Γιώργος Ρωμαίος) που πάνω από όλα έβαζαν την δεοντολογία και όχι τα πολιτικά συμφέροντα, όπως και τα όσα περιέγραφε στο πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για την υπόθεση Λαμπράκη από το συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό. Πολλά από αυτά που χαρακτηρίστηκαν τότε ως φαντασιώσεις. Βέβαια υπάρχουν και τα χαλκευμένα κείμενα για να προσβάλουν την προσωπικότητα του Λαμπράκη, για να στηρίξουν την σκοτεινοί πολεμική τους προπαγάνδα κ

Ο Χρήστος Χαλαζιάς με τα κείμενα του, τα οποία συνοδεύει ένα μέρος από του φάκελο της κρατικής Ασφάλειας, καταγράφει με οξυδέρκεια και σοβαρότητα, όλα τα στοιχεία και μας θυμίζει την πολιτική κατάσταση της δεκαετίας του 1960. Μια εποχή που ο ψυχρός πόλεμος ήταν στο αποκορύφωμα του και το παλάτι, χωρίς κρίση υιοθετούσε τις αποφάσεις των Η.Π.Α αγνοώντας τους εκπροσώπους του λαού. Άλλωστε το παλάτι είχε το δικαίωμα να αλλάζει τους πρωθυπουργούς και υπουργούς όπως τους κηπουρούς του.

Δεν είναι μόνο η συγκέντρωση του υλικού, που ώθησε τον συγγραφέα να γράψει το βιβλίο, ούτε η επικαιρότητα, αλλά να ανοίξει μια ηλιαχτίδα σ’ αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, που μέχρι σήμερα τις ευθύνες τις έχει χρεωθεί μόνο η πολιτική εξουσία και όχι το παλάτι.

Ο Γρηγόρης Γρηγόρη Λαμπράκης αισθάνθηκε την ανάγκη να λάμψει η υπόθεση της δολοφονίας του πατέρα του, να έρθει στην επιφάνεια η αλήθεια για τη δράση του παρακράτους και του υποκόσμου που χρησιμοποιήθηκε και των ηθικών αυτουργών που υλοποίησαν το σχέδιο εξόντωσής του. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε εννέα κεφάλαια. Το πρώτο «Η εποχή των ταραχών και του παρακράτους», το β) Η ημέρα της δολοφονίας»το γ) «Η αμερικανική εξάρτηση της πολιτικής», δ) «Η κόκκινη προβιά», ε) τα «Τα μυστικά κονδύλια του παρακράτους», στ) «Η δίκη» ζ) «βιογραφικό Λαμπράκη» η) «Οι δηλώσεις προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο» θ) «Οι φάκελοι και η ιστορία» ι) Ο «Φάκελος της κρατικής Ασφάλειας».

Το πρώτο κεφάλαιο καταγράφει τη δράση του παρακράτους της δεκαετίας του 1960 και τις διασυνδέσεις του με ορισμένα πολιτικά στελέχη και με τον υπόκοσμο, το δεύτερο κεφάλαιο αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για την υπόθεση Λαμπράκη που προκύπτουν από το φάκελο της κρατικής Ασφάλειας και η εμπλοκή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, στο πέμπτο το πώς δημιουργήθηκαν οι παρακρατικές οργανώσεις από δοσίλογους στην μεταπολεμική εποχή, και ανέλαβαν δράση δήθεν να προστατεύουν τη χώρα από τον κομμουνιστικό κίνδυνό. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ο Γιοσμάς που την εποχή της Γερμανικής ναζιστικής κατοχής κυκλοφορούσε με τη στολή των Ες – Ες στη Θεσσαλονίκη! Ή την περίπτωση του δολοφόνου Εμμανουηλίδη που το δικαστήριο αναγνώρισε τον «πρότερο έντιμοι βίο» ενός καταδικασμένου για παιδεραστία, βιασμούς γυναικών ξυλοδαρμούς πολιτών κ.α! Στο έκτο κεφάλαιο η δίκη, καταγράφονται τα σημαντικότερα στιγμιότυπα και η θέση του εισαγγελέα της έδρας Παύλου Δελαπόρτα, η αντιπαράθεση των ιατροδικαστών Καψάσκη και Ροβίθη και η απόφαση του ανακριτή Χρήστου Σαρτζετάκη που κάλεσε σε ανάκριση την ηγεσία της χωροφυλακής και ορισμένα πολιτικά στελέχη ως ηθικούς αυτουργούς, στο έβδομο κεφάλαιο σύντομο βιογραφικό του Γρηγόρη Λαμπράκη, στο όγδοο κεφάλαιο οι δηλώσεις των προσωπικοτήτων, όπως του φιλοσόφου και ειρηνιστή Μ Ράσελ, των ποιητών Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου, του Πάπα, του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, των συνδικάτων, κομμάτων και   πολιτικών απ’ όλο τον κόσμο κ.α που εξέφρασαν τα συλληπτήρια αλλά και καταγγελίες για το στυγερό πολιτικό έγκλημα, στο ένατο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο πως φακέλωναν του έλληνες πολίτες. Το τελευταίο κεφάλαιο είναι τα ντοκουμέντα του φακέλου της κρατικής Ασφάλεια για το Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το βιβλίο «Το παρακράτος σκότωσε τον Λαμπράκη. Ο Φάκελος της Κρατικής Ασφάλειας» ο κάθε αναγνώστης θα μπορέσει να σχηματίσει, από τα πρώτα κείμενα και μέσα από τους απόρρητους φακέλους της Κρατικής Ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους λόγους που σχεδιάστηκε, και υλοποιήθηκε από τους παρακρατικούς μηχανισμούς και η προσπάθεια που έγινε μετά να παρουσιαστεί ως τροχαίο δυστύχημα και όχι ως πολιτική δολοφονία!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here