Ο λαός ανατρέπει τον φασίστα Μαδούρο

0
99

Το απόλυτο χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας, τις τελευταίες ώρες μετά το κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, για στρατιωτική εξέγερση.

Σφοδρές μάχες μεταξύ στρατιωτών που έχουν χωριστεί στα δύο, καθώς και απλών διαδηλωτών με στρατιώτες, με πυροβολισμούς και δακρυγόνα συνθέτουν το σκηνικό «εμφυλίου» που επικρατεί στη χώρα. Πριν από λίγο μάλιστα, όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από στρατιωτική βάση στο Καράκας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να εξεγερθεί και να τον στηρίξει.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως δεκάδες, κυρίως νεαροί, ένοπλοι άνδρες με στρατιωτική περιβολή που συνόδευαν τον Γκουαϊδό αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες που υποστήριζαν τον Μαδούρο έξω από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα.

Για το ίδιο θέμα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις γύρω από την αεροπορική βάση του Καράκας όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μια ομάδα στρατιωτικών εξεγέρθηκε κατά της κυβέρνησης.

Στήριξη από ΗΠΑ, Κολομβία και Βραζιλία στον Γκουαϊδό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλας επαναλαμβάνοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

«Σήμερα, ο προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Ελευθερία», έγραψε σε ένα τουίτ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. «Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τον λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτησή του στης ελευθερίας και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Αλλά και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπολτον εμφανίστηκε να υποστηρίζει την έκκληση του Γκουαϊδό για υποστήριξη.

«Οι FANB πρέπει να προστατεύσουν το Σύνταγμα και τον λαό της Βενεζουέλας. Πρέπει να παραμείνουν στο πλευρό της Εθνοσυνέλευσης και των νόμιμων θεσμών απέναντι στον σφετερισμό της δημοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αλληλέγγυες με τον λαό της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μπόλτον σε ένα τουίτ αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

«Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα εκ του σύνεγγυς και είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας σε διάφορες υπηρεσίες και στην ανώτερη αλυσίδα διοίκησης. Προσώρας, η αποστολή της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ παραμένει αναλλοίωτη», δήλωσε με τη σειρά του ο συνταγματάρχης Αρμάντο Χερνάντεζ, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κάλεσε τον στρατό της Βενεζουέλας να συνταχθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Απευθύνουμε έκκληση στους στρατιώτες και στον λαό της #Venezuela να τεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να απορρίψουν τη δικτατορία και τον σφετερισμό» της εξουσίας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, γράφει ο δεξιός πρόεδρος του κράτους στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου δήλωσε πως η χώρα του υποστηρίζει τη δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα.

Ο Αραούζου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπραζίλια πως η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναμένει από τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει σήμερα τον Γκουαϊδό και να διώξει τον Μαδούρο από την εξουσία.

Συνταρακτικές είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά το διαδικτυακό κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό – υπό την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων – να δοθεί τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Μαδούρο.

Λαός και στρατός είναι στους δρόμους, ενώ δακρυγόνα και συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στην αεροπορική βάση όπου ο Γκουαϊδό βιντεοσκόπησε το μήνυμα του. Η κυβέρνηση Μαδούρο ισχυρίζεται ότι έχει τον έλεγχο, ωστόσο ο υπουργός Πληροφοριών έκανε λόγο για «μικρή ομάδα στρατιωτικών» που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα.

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη. Πενήντα χώρες – μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ – έχουν αποδεχτεί τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Κρίσιμος για τις εξελίξεις στη χώρα είναι ο στρατός, που μέχρι πρότινος υποστήριζε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Το μήνυμα του Γκουαϊδό

Ο Γκουαϊδό εκφώνησε μήνυμα από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα του Καράκας και στη συνέχεια το ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο τρίλεπτο βίντεο, ανήγγειλε την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» για την απομάκρυνση του αριστερού προέδρου Μαδούρο.

Στο πλευρό του Γκουαϊδό, εμφανίζονται άνδρες με στρατιωτική στολή, καθώς και ο Λεοπόλντο Λόπεζ, ηγέτης της αντιπολίτευσης που ήταν για καιρό σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Η στιγμή είναι τώρα» λέει ο Γκουαϊδό. «Η τελική πράξη του τέλους του σφετερισμού της εξουσίας ξεκίνησε σήμερα».

«Λαέ της Βενεζουέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και να αποκαταστήσουμε την ελευθερία μας. Οργανωμένοι και ενωμένοι, ο στρατός θα πρέπει να αναπτυχθεί στους δρόμους του Καράκας για να προστατευτεί το Σύνταγμά μας», ανέφερε ο Γκουαϊδό.

«Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας. Οι άνθρωποι της Βενεζουέλας άρχισαν το τέλος του σφετερισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι με τις κύριες στρατιωτικές μονάδες της ένοπλης δύναμης που ξεκίνησαν την τελική φάση της «Επιχείρησης Ελευθερία». Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

«Οι ένοπλες δυνάμεις δεν υποστηρίζουν τον Μαδούρο» – O στρατός στους δρόμους
«Oι ένοπλες δυνάμεις δεν υποστηρίζουν τον Μαδούρο», υποστηρίζει ο Χουάν Γκουαιδό σε συνέντευξή του στο ισπανόφωνο CNN.

«Προφανώς, δεν υπάρχει στήριξη των ενόπλων δυνάμεων στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο με το οποίο καλεί σε εξέγερση το λαό της Βενεζουέλας.

«Είναι μεγάλη είδηση για ολόκληρη τη χώρα ότι ο στρατός των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας έκανε αυτό το βήμα. Αυτό ήταν θεμελιώδες όχι μόνο για τη μετάβαση, αλλά για την ανάκτηση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας. Είμαστε δίπλα στους νομοθέτες μας, τον στρατό και σύντομα στον λαό της Βενεζουέλας. Είμαστε αποφασισμένοι να κατακτήσουμε την ελευθερία για τη χώρα μας», υποστήριξε.

Ήδη στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας, έκαναν την εμφάνισή τους στρατιωτικά οχήματα.

To δίκτυο TV Venezuela Noticias που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, μετέδωσε εικόνες που δείχνουν πάνοπλους στρατιώτες να έχουν πάρει θέσεις σε μια γέφυρα του Καράκας, ενώ φαίνονται και κούτες με μπανάνες, πράγμα που σημαίνει ότι περιμένουν να μείνουν εκεί για αρκετό διάστημα.

Λίγη ώρα αφού είδε το φως της δημοσιότητας το video του Γκουαϊδό, στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον Γκουαϊδό κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota. Έγινε και χρήση δακρυγόνων.

Απόγονος οικογένειας της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας της Βενεζούελας και ένθερμος υποστηρικτής του Γκουαϊδο, ο Λεοπόλδο Λόπες είναι το πρόσωπο που κινεί τα νήματα πίσω από την προσπάθεια πραξικοπήματος του Χουάν Γουαϊδό.

Ο 47χρονος Λόπες, το 2014 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 14 ετών για παρακίνηση βίας και από το 2017 βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, με τη σύζυγό του να αναλαμβάνει ουσιαστικά την εκπροσώπησή του στο εξωτερικό, συναντώντας ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν το Λεοπόλδο Λόπες μέσα από την αεροπορική βάση La Carlota να καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει για να πέσει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. «Όλοι στους δρόμους. Να βγουν όλοι στους δρόμους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του.

Το Associated Press αναφέρει ότι ο Λεοπόλδο Λόπες, πολιτικός της αντιπολίτευσης που βρισκόταν σε κατ ‘οίκον περιορισμό, έχει απελευθερωθεί από στρατιωτικούς – κάτι που εξηγεί την παρουσία του δίπλα στον Χουάν Γκουαϊδό αλλά και το μήνυμά του για να κατέβει ο κόσμος και να διαδηλώσει.

Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως η «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» ξεκίνησε προκειμένου να απομακρυνθεί ο αμφισβητούμενος – πλέον – πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Από τον κατ’ οίκον περιορισμό στην ελευθερία

Όπως αναφέρει, τον απελευθέρωσαν από τον κατ’οίκον περιορισμό οι στρατιώτες για να είναι στο πλευρό του Γκουαϊδό και καλεί τον κόσμο να «κατακτήσουν την ελευθερία». «Δύναμη και Πίστη» είναι το μήνυμά του προς τους πολίτες.

Ο Λόπες εμφανίστηκε μπροστά στους υποστηρικτές του με σημαία της Βενεζουέλας και δήλωσε ότι θα πολεμήσει για την «απελευθέρωση» της χώρας του. «Εξακολουθώ να αντιτίθεμαι σθεναρά σε αυτό το καθεστώς» είχε υπογραμμίσει αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Στο λογαριασμό του στο Twitter το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, βέβαια, ανακοίνωσε την απόφαση να αφήσει ελεύθερο τον Λόπες για «ιατρικούς λόγους».

Ο Λόπες στο Χάρβαρντ

Ο Λεοπόλδο Εντουάρντο Λόπες Μεντόζα γόνος πλούσιας οικογένειας, γεννηθείς στις 29 Απριλίου 1971, σπούδασε στο Χάρβαρντ και αποτελεί το αγαπημένο παιδί των πλουσίων αλλά και όλης της συντηρητικής, φιλελεύθερης παράταξης. Αντίθετα, από την πλευρά του Μαδούρο, ο Λόπες θεωρείται επικίνδυνος ριζοσπάστης, εταίρος της πλούσιας ελίτ της χώρας.

Ενεργό συμμετοχή σύντομης διάρκειας είχε στο πραξικόπημα του 2002 κατά του Ούγκο Τσάβες, καθώς ο Λόπες είχε βοηθήσει στη σύλληψη ενός υπουργού.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here