Ρημαγμένος Απρίλης…

0
185

Του  Κώστα Παπαθεοδώρου

Δανείζομαι τον τίτλο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του υπερτιμημένου Αλβανού εθνικιστή συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ, για να αποδώσω την ατμόσφαιρα της εποχής. Είχα τη δυνατότητα ή την αδυναμία να παρακολουθώ αυτές τις μέρες τηλεόραση. Από τη μια όλη η Εβραϊκή Μυθολογία σε επικές δόσεις σε σημείο ώστε να διερωτάσαι μήπως τελικά δεν είναι ο ελληνικός ο περιούσιος λαός;

Δεν ξέρω, δεν απαντώ! Καθότι τέτοια φιλοσοφικά και υπαρξιακά διλήμματα  μήτε  ο Καπετάν Μιχάλης (Καζαντζάκης)  δε μπόρεσε να φωτίσει την Εμινέ όταν τον ρώτησε : « πώς έζησε  ο κόσμος, όταν πέθανε ο θεός…».

Την πλέον αποστομωτική πλην και σαφή απάντηση έδωσε ο Αλέξης  στη διάρκεια της οικογενειακής μας ευωχίας  που υπενθύμισε ότι ένα Σαββατοκύριακο ήταν στο Σταυρό και μην τα παραλέμε. Μετά την έκανε!

Άλαλα τα χείλη των ασεβών (πατρός τε και υιών)! Στο διάβα του χρόνου, πέθανε ο πατέρας, μεγάλωσε ο γιός και έκανε παιδιά που γέμισαν τα κεφάλια τους μελάνια και γράμματα…
Τα βιβλία λένε αυτά που έχεις στο νου σου. Η Βίβλος, το Ταλμούδ, το Κοράνι, ο Αβαντάνας, η Βέδα και όλα τα άλλα αποκαλούμενα ιερά βιβλία των θρησκειών επιβεβαιώνουν αυτό που έχεις κατά νου και εκείνο που θέλεις να πιστέψεις. Θέλεις μισαλλοδοξία θα τη βρεις. Αναζητάς κίνητρο  για βία,  θα το εντοπίσεις! Ψάχνεις γαλήνη, θα ανακαλύψεις τη… Νιρβάνα.

Έτσι είναι η γνώση και τα βιβλία. Όχι για όλους. Για τους περισσότερους! Εργαλεία, φόρμες, καλούπια διανοητικών κατασκευών. Αλλά βεβαίως πιο άκαμπτοι και άρα πιο επικίνδυνοι,  είναι οι αναγνώστες του ενός και μοναδικού βιβλίου!
Κοντός ψαλμός αλληλούια! Ο θεός είναι μεγάλος. God is great.  il dio è grande.  الله أكبر!

Μεσοκόπισε ο Απρίλης. Μέρα μπαίνει- μέρα βγαίνει και οι κερασιές μου ροδίζουν τον υπέροχο καρπό τους. Το χρώμα ίσως  ναναι και επίχρισμα  από τη λασποβροχή που καθημερινά καλύπτει τα φουρτουνιασμένα δένδρα. Όμως, η σκόνη της ερήμου όσο  αποπνικτική  και αν είναι  έχει και κάτι από τις μυρωδιές της Καρχηδόνας και τις προσευχές των Βεδουίνων…

Μαζί με αυτά στην τηλεόραση και η  παρέλαση των υποψηφίων! Στη συντριπτική πλειονότητά τους σούργελα, ξέκωλα, αοιδοί, κλωτσοσκούφηδες, παπατζήδες, τυμβωθήρες, συλητές, αετονύχηδες…

Ακούω το(στρατηγό)  Μακρυγιάννη να συλλογάται φωναχτά: «Πατρίδα, πατρίδα, ήσουνα άτυχη από ανθρώπους να σε κυβερνήσουν. Η τύχη, μας έχει τους Έλληνες, πάντοτε ολίγους… Παλαιόθεν και έως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Αυτή τη μαγιά τηνε λέω σπίθα. Είναι η σπίθα που καίει αθάνατη μέσα στα σωθικά της Ελλάδος.

Αυτό είναι  το μυστικό της Ελλάδος. Σαν το παραμυθένιο πουλί καίγεται, γίνεται στάχτη, κι` από τη στάχτη ξεπετιέται ανανιωμένη.  Το ελληνικό γένος, αν σώθηκε ως τα σήμερα, αν επέζησε ύστερα από τόσους εχτρούς, ύστερα από τόσους αιώνες κακομοιριά, σκλαβιά και πείνα, το χρωστάει όχι στη λογική. Το χρωστάει στο θάμα. Στην ακοίμητη σπίθα που καίει μέσα στα σωθικά της Ελλάδας.

Πάλι οι φρόνιμοι, οι λιγόπιστοι, δίνουν νηφάλιες, πολύ λογικές συμβουλές πώς μπορεί, λένε, μία σπίθα φως να τα βάλει με τόσο παντοδύναμο σκοτάδι; Ευλογημένη η σπίθα αυτή, που αψηφάει τις φρόνιμες συμβουλές της λογικής κι όταν φτάσει το Γένος στα χείλια του γκρεμού, βάζει φωτιά σε ολόκληρη την ψυχή και φέρνει το θάμα.

Να κλείσω  με λίγους στίχους από το γνωστό τραγούδι «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» του φίλου  μου Νίκου Καλογερόπουλου που ερμήνευσε ο Παπακωνσταντίνου:

«Όταν γυρίσω, θα τους   γαμήσω

και αν αργήσω δώσ’ τους κι αυτό,

είναι τ’ αρχίδια μου τα δυο.

Όπως στα λέω να τους τα γράψεις,

όπως στα λέω να τους τα πεις,

Καραϊσκάκης σεβνταλής,

Καραϊσκάκης μπεσαλής.

Γεια τους που δε λυγίζουνε

και που δεν προσκυνάνε.

Λένε για μένα τα καρακόλια,

άκου τι λένε να μη γαμεί,

μίλα κι εσύ ρε Θοδωρή.

Υ.Γ. Μίλα και συ ρε Έλληνα. Εκλογές έρχονται. Πάρε θέση. Τράβα να ψηφίσεις. Άσε τις ανέξοδες αηδίες ότι εσύ είσαι υπεράνω και δεν θέλεις να συμμετάσχεις. Αν δε γουστάρεις εκλογές βγες στο δρόμο και κάνε επανάσταση. Αλλιώς, είσαι αρνάκι γάλακτος που περιμένει μεγαλοπεφτιάτικα,  τη λεπίδα του χασάπη. Και  αυτή τη φορά – από δω και πέρα- δες λίγο πιο πέρα από τη μύτη σου και κάνε κύκλο μεγαλύτερο από τη σωματική σου περιφέρεια( κώλος).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here