Αρχίζουν με Α.Λοβέρδο «τα όργανα» με την Novartis Για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis θεωρείται ύποπτος από την αρμόδια Εισαγγελία ο Aνδρέας Λοβέρδος.

0
99

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή, ο πρώην υπουργός,  κρίνεται ύποπτος για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου με όφελος που έτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το διαβιβαστικό: «Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012 έχοντας την ιδιότητα του υπουργού υγείας συμφώνησε και έλαβε από τον Κωσταντίνο Φρουζή ο οποίος ενεργούσε ως αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Novartis συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 € προκειμένου με τις υπό στοιχεία ενέργειες να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εταιρείας κατά παράβαση των καθηκόντων του».

Μετά και από αυτή την εξέλιξη η Εισαγγελία ζητάει από τη Βουλή ο κ. Λοβέρδος να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα και να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις. Στις 18:00 το απόγευμα ο κ. Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στους δικαστικούς συντάκτες.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, σε έγγραφα και σε εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς για τη διαφήμιση της NOVARTIS. Επίσης, περιλαμβάνονται σημειώσεις αρχείου που κατασχέθηκε από την εταιρεία NOVARTIS για το πώς επιτεύχθηκαν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις τιμών στα φάρμακα της εταιρείας. Περιλαμβάνονται ακόμη, αρχεία που περιέχουν την ένδειξη «Εμπιστευτικό» και φέρουν το όνομα «KOSTAS FROUZIS».

«Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω αποδεικτικών στοιχείων, κρίνουμε αναγκαίο να κληθεί σε παροχή, χωρίς όρκο, εξηγήσεων, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 31 ΚΠΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος», αναφέρει στο έγγραφό της η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση για το σκάνδαλο της Novartis, με τις Αρχές να είναι πλέον έτοιμες να καλέσουν για ανωμοτί καταθέσεις εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα, διαδικασία που δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ακόμη και σήμερα.

Η κλήτευση αφορά σε τουλάχιστον 20 πρόσωπα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται άμεσα με τη δράση της Novartis από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012.

Ανάμεσα σε εκείνους που καλούνται για εξηγήσεις είναι ένα σημαίνον -για την έρευνα – πρόσωπο, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία συνεργάστηκε με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία και φέρεται να ήταν εκείνος που δρούσε ως «πλυντήριο» από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο άτομο χρησιμοποιούσε, ως φαίνεται, τη διαφημιστική του εταιρεία ως «βιτρίνα» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με τη Novartis εντός 24 ωρών να προβαίνει σε κατάθεση και αμέσως σε ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών μέσω λογαριασμών της εν λόγω εταιρείας.

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς Διαφθοράς οδήγησαν επίσης στην άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σύντομα -εκτός απροόπτου – θα δώσει εξηγήσεις για τα τέσσερα φαρμακευτικά σκευάσματα (Gilenya, Tasigna των 150 mg και των 200 mg και Lucentis) τα οποία υπερκοστολογήθηκαν επί θητείας του στο Υπουργείο Υγείας.

Τα εν λόγω σκευάσματα, όπως διαπιστώθηκε, κυκλοφόρησαν στην αγορά με διαδικασίες – εξπρές και χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ως εκ τούτου δεν πληρούνταν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας έχουν κληθεί και οι υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών (Σκάι, Το Βήμα και Αθήνα 9,84), οι οποίοι δεν αναγνώρισαν τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό τους, ενώ αρνήθηκαν ότι παρείχαν τις υπηρεσίες για τις οποίες εκείνα είχαν «κοπεί».

Ο Φρουζής και το 1 εκατομμύριο

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο έχει τεθεί το ένα εκατομμύριο που φέρεται να κατείχε ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, χρήματα τα οποία μάλιστα κρατούσε σε μαύρες σακούλες.

Το εν λόγο ποσόν, σύμφωνα με την έρευνα, διανεμήθηκε από τον ίδιο σε φιλικά του πρόσωπα προς «φύλαξη» τον Ιανουάριο του 2017. Τον Δεκέμβριο του 2016, μόλις έναν μήνα πριν, είχε παραγγελθεί η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis.

Όσον αφορά στα πέντε πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται, δηλαδή τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Άδ. Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Μάιο.

Αναφορικά με την έρευνα για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα (σ.σ.: Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λυκουρέντζος), η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο.

Σχόλιο

Κι εκεί που αναμέναμε τα… βραχιολάκια για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ήρθε η μεγαλύτερη σφαλιάρα σε πρωθυπουργό από συστάσεως του αξιώματος.

Η λάσπη γύρισε μπούμεραγκ στον Τσίπρα και τους ιθύνοντες της σκευωρίας και πλέον ψάχνουν λαγούμι να κρυφτούν.

Σπίλωναν και χλεύαζαν επί 1,5 χρόνο τους πολιτικούς τους αντιπάλους και πέρα από ενδείξεις, εικασίες και fake news δεν αποκαλύφθηκε το παραμικρό τεκμήριο ενοχής.

Μπροστά στην αποτυχία ωστόσο προσπαθούν απεγνωσμένα να συντηρήσουν την σκευωρία.

Θα ευτελίσουν πάλι το κοινοβούλιο διαπομπεύοντας τον Λοβέρδο για τον οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τίποτα το μεμπτό και παράλληλα θα κρατήσουν όμηρους τους πέντε μέχρι να αθωωθούν κι αυτοί όπως οι υπόλοιποι τέσσερις.

Έλεος! Ούτε ο Μαδούρο δεν θα τολμούσε να ακολουθήσει ανάλογες πρακτικές.

Είναι πασιφανές ότι αν τα χαλκεία του Μαξίμου εφεύρουν ακόμη μια… Novartis ο Κυριάκος θα έχει την αυτοδυναμία στο τσεπάκι του.

Διότι όπως αποδείχτηκε η δολοπλοκία της τωρινής ήταν το καλύτερο δώρο που μπορούσε να του κάνει ο Τσίπρας.

Δεν γνώριζε ο δόλιος ότι όποιος σκάβει τον λάκκο του αλλουνού πέφτει ο ίδιος μέσα.

Όπως κατάφερε να διασπάσει τη ΝΔ με το Μακεδονικό, άλλο τόσο κατάφερε να την διασπάσει και με την Novartis.

H πολιτική σύντροφε έχει κανόνες κι αν τους παραβείς είναι δεδομένο ότι θα υποστείς τις συνέπειες. Που να στα πει όμως αυτά ο Καρανίκας.

Παρ’ όλα αυτά, τα συντρόφια επιχειρούν να εμφανίσουν την αποτυχία ως επιτυχία. Μια μάτια να ρίξει κανείς στις δηλώσεις τους καθώς και στους διθυράμβους του φιλοκυβερνητικού τύπου, αρκεί για να αντιληφθεί τον πανικό στον οποίο έχουν περιέλθει.

Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια και επιστρέφουν στους εμπνευστές τους. Ακριβώς όπως διαψεύστηκαν πανηγυρικά για την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια και την γεωπολιτική ισχυροποίηση της Ελλάδας, έτσι θα διαψευστούν και για το κυνήγι μαγισσών.

Είμαστε περίεργοι εντούτοις να δούμε πως θα διαχειριστούν τις αλήθειες για τους δικούς τους που πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη.

Γιατί μπορεί να ανέσυραν την σκευωρία για αντιπερισπασμό λόγω του Μανόλο, αλλά οι καθημερινές νέες αποκαλύψεις φανερώνουν μια δαιδαλώδη διαπλοκή πολιτικών, επιχειρηματιών και κολλητών την οποία οι κακοί προηγούμενοι ούτε καν θα μπορούσαν να συλλάβουν.

Σε κάθε περίπτωση, με την παπάτζα της Novartis…. o εκλογικός κύβος ερρίφθη.

Ήταν το τελευταίο «ισχυρό» χαρτί της κυβέρνησης πριν από τις κάλπες.

Μένει να δούμε αν μετά κι από την ανακοίνωση ότι λίαν συντόμως αναμένονται και οι ατέρμονες δόσεις για χρέη που επί της ουσίας αυτοί δημιούργησαν, θα γίνουν όλες μαζί ή ξεχωριστά.

Αν δηλαδή ο Τσίπρας θα πάει σε εθνικές εκλογές τον Μάιο ή κατόπιν.

Πάντως δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ο Τσίπρας προσφύγει στις εθνικές πριν τις ευρωεκλογές – αυτοδιοικητικές, καθώς η προεκλογική αντεπίθεση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η πομφόλυγα της καθαρής εξόδου έσκασε, η δυσαρέσκεια για το ξεπούλημα της Μακεδονίας δεν κάμπτεται, η προοδευτική απεύθυνση αναλώθηκε στον Τζουμάκα και τον Ραγκούση με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ακραιφνείς συριζαίοι είναι στα κάγκελα λόγω της αναπάντεχης πασοκοποίησης και η σκευωρία της Novartis δεν έφερε τις προφυλακίσεις που ονειρευόταν ο Πολάκης.

Κοινώς κάηκαν όλοι οι άσσοι, άρα ο Τσίπρας δεν διαθέτει πια την πολυτέλεια να συρθεί μέχρι τον Οκτώβριο γιατί θα ξεμείνει από αφήγημα.

Βέβαια, όπως έχουμε διαπιστώσει, τα συντρόφια εδώ και πέντε χρόνια δεν ορρωδούν προ ουδενός κι ας αλυχτάνε τα σκυλιά. Που σημαίνει ότι είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα προκειμένου να παραμείνουν στις καρέκλες της εξουσίας. Μέχρι και πόλεμο με την Τουρκία, όπως είπε γνωστός πολιτικός πρόσφατα.

Να το δούμε κι αυτό και τι στον κόσμο…

Προφανώς αστειευόμαστε.

Σιγά μην κάψει ο Τσίπρας το πολιτικό του μέλλον, αν υπάρχει φυσικά μετά την επερχόμενη συντριβή και την αμφισβήτησή του ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη κυοφορείται. Οι περισσότεροι άλλωστε γνωρίζουν τι παθαίνουν οι αριστεροί ηγέτες μετά από σφοδρές ήττες.

Πραγματικά δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι θα κάνει ο Τσίπρας για να απεγκλωβιστεί από τον απόλυτο εγκλωβισμό.

Λέτε τελικά όντως να πιάνει πουλιά στον αέρα και να μας εκπλήξει ευχάριστα;

Βάστα σύντροφε… ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here