Αξιόπιστες ενταξιακές διαπραγματεύσεις ή πλήρης αναστολή τους

0
118

Γράφει η Σοφία Σακοράφα,ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25

Η ΕΕ οφείλει να είναι ειλικρινής με την Τουρκία. Κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι θα υπάρξει ένταξή της στην ΕΕ. Οι λόγοι είναι αρκετοί, αλλά πρωτίστως γιατί δεν φαίνεται να το θέλει η ίδια η Τουρκία.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε σημαντική περιφερειακή δύναμη και ως εκ τούτου δεν θα επιτρέψει σε καμία ΕΕ και Γερμανία να συν-καθορίζουν ούτε την εξωτερική πολιτική της, ούτε τα οικονομικά της συμφέροντα.

Δεν το έχει επιτρέψει σε κανέναν στο παρελθόν και δεν θα το κάνει στο μέλλον.

Αντίθετα η Ευρώπη, επειδή έχει ανάγκη την Τουρκία ως μια αγορά 85 εκατομμυρίων και επειδή «φιλοξενεί» 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, προσποιείται ότι διαπραγματεύεται την ένταξή της με πρόσχημα τον εκδημοκρατισμό της.

Κανείς δεν πιστεύει επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ αν δεν αποσυρθεί ο κατοχικός στρατός από την Κύπρο, δεν αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν αρθεί το casus beli κατά της Ελλάδας και δεν τερματιστούν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Συνεπώς η ΕΕ είτε θα πρέπει να ξεκινήσει αξιόπιστες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είτε θα πρέπει να τις αναστείλει εντελώς.

Προσωπικά είμαι υπέρ της ένταξης μιας δημοκρατικής Τουρκίας στην ΕΕ, μιας Τουρκίας που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες και τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Ποτέ δεν θα υποστηρίξω μια διαδικασία που δεν θα πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here