Οι Τούρκοι το…τερμάτισαν με τα «γιουσουφάκια αθηνών»

0
110

Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα καθώς μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα αλλά και ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένα πρότζεκτ στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, ήρθε  ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας.

Σε μία νέα έξαρση εθνικισμού, μίλησε εκ νέου για την Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία συμπεριέλαβε το Αιγαίο και την Κύπρο τονίζοντας: «Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός» σχολίασε, κάνοντας έμμεση αναφορά στο περιστατικό με την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Χουλουσί Ακάρ:

«Έχουμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφη της πατρίδας μας. Μιλάμε για 780.000. Κάποτε έλεγα 800.000 για να γίνει εύκολα κατανοητό. Κάποιοι παρεξήγησαν και μου είπαν «ποια εδάφη πήραμε;» Να είμαστε προσεκτικοί. 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κι έχουμε και την Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Οι θάλασσες. Η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος. Έτσι, λοιπόν αυτές οι περιοχές είναι στο περιβάλλον του ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές που είμαστε υπεύθυνοι για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία».

«Αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες… »

Σε ομιλία του την Πέμπτη στο εργοστάσιο συντήρησης της πολεμικής αεροπορίας, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «είμαστε πάντοτε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας στη Μαύρη Θάλασσα, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, ωστόσο δεν θα παραβιάσουμε ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα αυτού του λαού».

Ο τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε πάρει κάθε μέτρο που περνάει από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε να το παίρνουμε στο πλαίσιο της αντίληψης “αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι”».

Ο παραληρηματικός εθνικισμός και ο επιθετικός ιμπεριαλισμός μερίδας του τουρκικού κατεστημένου, που σε αυτήν την περίπτωση ταυτίζεται με το βαθύ κράτος της Άγκυρας, ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας, αγγίζοντας πια τα σύνορα του γελοίου.

Ο πρώην γ.γ. του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας Ümit Yalım, ο οποίος είναι ο «νονός» της περίφημης θεωρίας των 18 νησιών στο Αιγαίο που ανήκουν στην Τουρκία αλλά παρανόμως έχουν δοθεί στην Ελλάδα, αναπτύσσει τώρα τη θεωρία της τουρκικής κυριαρχίας στο νησί της Κρήτης. Τη θεωρία αυτή δημοσιεύει στο φύλλο της Παρασκευής 22 Μαρτίου η εφημερίδα που εκφράζει τους Κεμαλιστές της Τουρκίας και η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή σε αυτό το τμήμα του πολιτικού σκηνικού της χώρας λόγω της ευρείας κυκλοφορίας της. Πρόκειται για την εφημερίδα «Sözcü», η οποία υιοθετεί συστηματικά τις πιο ακραίες εθνικιστικές και ιμπεριαλιστικές θέσεις του πρώην και νυν κεμαλικού τμήματος του βαθέος κράτους.

Ο Ümit Yalım υποστηρίζει την παραληρηματική εκδοχή πως το 1913 στη Συνθήκη του Λονδίνου η Κρήτη δόθηκε στους τότε συμμάχους Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία (Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912 – 1913).

Σύμφωνα με την ερμηνεία του, οι υπόλοιπες χώρες του αντι – οθωμανικού μετώπου τότε, δηλαδή η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία, παραιτήθηκαν των διεκδικήσεών τους αυτών και έτσι η Κρήτη παρέμεινε στην Ελλάδα. Κατά τον Τούρκο ανώτερο αξιωματούχο, ο οποίος είναι και στρατιωτικός, η παραίτηση των συμμάχων της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους από την κυριαρχία της Κρήτης σημαίνει πως τα 3/4 του νησιού επιστρέφουν στην Τουρκία, όπως δείχνει άλλωστε και ο χάρτης τον οποίο προβάλλει ο Ümit Yalım.

Προφανώς και μία τέτοια θεωρία προκαλεί τον γέλωτα όλων των σοβαρών παρατηρητών και καταδεικνύει πως στην Τουρκία έχει απολεσθεί πια η αίσθηση του γελοίου.

Όμως, επειδή ακριβώς η Τουρκία βρίσκεται σε έναν στρόβιλο ρευστότητας και συχνής αποσταθεροποίησης με ανοικτά μέτωπα εσωτερικά και εξωτερικά, θεωρίες σαν και αυτή βρίσκουν γόνιμο έδαφος και υιοθετούνται ακόμη και από κρατικές δομές.

Αυτό έδειξε η υπόθεση των 18 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, η οποία όσο κι εάν φαίνεται και είναι εντελώς γελοία, εντούτοις υιοθετήθηκε ακόμη και από κυβερνητικούς κύκλους στην Άγκυρα οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να υστερήσουν σε εθνικισμό έναντι του παροξυσμού που έχει καταλάβει την κεμαλική πτέρυγα του πολιτικού σκηνικού.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τη θεωρία των 18 νησιών την είχε υιοθετήσει και επίσημα το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP καθώς και ο ηγέτης του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Δεν μιλάμε, δηλαδή, για μία μειοψηφική τάση «ψεκασμένων» Τούρκων πολιτικών που έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις αλλά για ένα τμήμα συμπαγές και συγκροτημένο του τουρκικού βαθέος κράτους, το οποίο εκφράζει τις μύχιες ιμπεριαλιστικές τάσεις του σύγχρονου τουρκισμού, όχι μόνο όσον αφορά τους δυτικούς γείτονες της Τουρκίας αλλά και τους υπολοίπους γείτονές της στον αραβικό κόσμο, την Εγγύς Ανατολή και τον Καύκασο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here