Οι Ελληνες θα αποκαλούν την περιοχή των Σκοπίων…Σκόπια – σε πορεία αυτοδυναμίας η ΝΔ Σε καθαρά μονοψήφια ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ

0
186

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως συνέβη και με τα μνημόνια, αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες. Είναι ένα γεγονός έντονα επιδραστικό με συνέπειες που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές στο σύνολό τους.

H έρευνα της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής» δείχνει ότι από την πόλωση που προκλήθηκε εξαιτίας του σκοπιανού ζητήματος  κερδισμένη βγαίνει η ΝΔ η οποία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 12,1% (37,2% έναντι 25,1%, αντιστοίχως) και βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία.

Ενδιαφέρον εύρημα είναι τα αυξημένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι τρίτο κόμμα με 9,1%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7% και το ΚΚΕ με 6,1%.  Με τα μικρότερα κόμματα να «στραγγαλίζονται» από τον νέο δικομματισμό, η πιθανότερη εκδοχή για την επόμενη Βουλή είναι να αποτελείται από πέντε κόμματα.

Σε ό,τι αφορά το σκοπιανό, η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης (69%) θεωρεί αρνητική εξέλιξη την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην ερώτηση «Εσείς προσωπικά πώς θα αποκαλείτε στο εξής τη γειτονική χώρα; Βόρεια Μακεδονία ή Σκόπια;» το 71% απαντά «Σκόπια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός με 45% θετικές γνώμες (ο κ. Τσίπρας είναι πέμπτος με 30%) και προηγείται σταθερά ως καταλληλότερος για την πρωθυπουργία με 30% έναντι 19% του κ. Τσίπρα.

Παρά την ένταση και τον διχασμό εξαιτίας του σκοπιανού, η κοινωνική ατζέντα παραμένει αμετάβλητη. Τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η οικονομία (40%) και η ανεργία (18%),  και το βασικό ερώτημα που θέτουν οι πολίτες είναι «Ποιος μπορεί να φέρει την ανάπτυξη και να βγάλει τη χώρα από την κρίση;».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here