Ο Τραμπ «τρώει» Μίτσελ και ΜακΓκερκ – «πανηγυρίζει» ο Ερντογάν

0
118

Παραιτείται ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ. Στην επιστολή παραίτησής την οποία υπέβαλε στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επικαλέστηκε προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Η τελευταία ημέρα της θητείας του θα είναι η 15η Φεβρουαρίου.

«Αισθάνομαι ότι έχω ολοκληρώσει ό,τι ήθελα να κάνω από αυτή τη θέση», γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή, ενώ αναφέρεται στην επίτευξη ανάπτυξης μιας στρατηγικής για την Ευρώπη. «Έχει έρθει να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένεια για όσα έχουν υπομείνει εν τη απουσία μου τους τελευταίους μήνες», προσθέτει.

Σε συνέντευξή του σημείωσε ότι η παραίτησή του δεν αποτελεί διαμαρτυρία για τις πολιτικές της διοίκησης ή για την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής, ενώ επαίνεσε τον ηγετικό χαρακτήρα και το όραμα του Πομπέο. «Έχει την πλήρη στήριξή μου», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΟ DP: Θα περιμένουμε τα ρεπορτάζ των ανταποκριτών στην αμερικανική πρωτεύουσα για να διαπιστωθεί η πραγματική αιτία της αποχώρησης του Γουές Μίτσελ, η οποία, να σημειωθεί, έρχεται λίγο μετά την παραίτηση ενός ακόμα κομβικής σημασίας αξιωματούχου της αμερικανικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή, αυτή του Μπρετ ΜακΓκερκ, ο οποίος ασχολούνταν με την περιοχή της Συρίας και το “παιχνίδι” ανάμεσα στους Κούρδους και τους Τούρκους.

Εάν κανείς αναζητήσει ένα κοινό λίγο πολύ χαρακτηριστικό και των δύο, είναι το ότι δεν “χαρίστηκαν” στην Τουρκία, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει συχνά. Κατά συνέπεια, με εξόφθαλμα ορατή την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να κρατήσει σε “δυτική τροχιά” τον ισλαμιστή Ερντογάν, δεν μπορούμε παρά να υποπτευόμαστε βάσιμα ότι οι αποχωρήσεις των δύο με κάποιον τρόπο συνδέονται.

Ασχέτως του τι λέγεται δημόσια… Εάν οι υποψίες ισχύουν, σημειώστε το, ο Ερντογάν, για μια ακόμη φορά θα αποσπάσει πλήθος ανταλλαγμάτων (εάν και οι αποχωρήσεις αυτές καθαυτές δεν εντάσσονται σε αυτά) αλλά και θα κοροϊδέψει για μια ακόμη φορά, τους αθεράπευτα αφελείς γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον.

Για το ίδιο θέμα, πριν από λίγο, το HELLAS JOURNAL που συνήθως χρησιμοποιεί πληροφόρηση του φίλου και συναδέλφου Μιχάλη Ιγνατίου, έγραψε το ακόλουθο: Ο κ. Μίτσελ ήταν ο αρχιτέκτονας της νέας πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο και ο αξιωματούχος που πίστευε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και η σημερινή Τουρκία αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here