Γιορτές και «πανηγύρια» αλλά και «πράσινα άλογα»

0
290

Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης

Διάβασα τα ρεπορτάζ για την «κοινωνική συνάντηση» της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του «Κινήματος Αλλαγής» κας Φώφης Γεννηματά στο σπίτι του Α.Λιβάνη (που γιόρταζε χθες) με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα – που πήγε μαζί με όλη την ομάδα του στην κυβέρνηση και το κόμμα – παρουσία των κ.κ. Βαρδινογιάννη,Μπόμπολα και προφανώς του Δ.Μελισσανίδη(αν και δεν είδα να αναγράφεται το όνομα του στα σχετικά «ρεπορτάζ») και πραγματικά έμεινα «με το στόμα ανοιχτό». Και θα εξηγήσω το «γιατί».

Απο το 1994 που γνωρίζω τον κ.Αντώνη Λιβάνη και είχα την τιμή να με εμπιστεύεται με την φιλία του – είναι γνωστό οτι όταν ήταν υπουργός στον Πρωθυπουργό επι Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου ήμουν διευθυντης του γραφείου τύπου του –  μετείχα (ίσως απο τους ελάχιστους δημοσιογράφους) κάθε χρόνο σε αυτή την «κοινωνικο-πολιτικο-επιχειρηματική μάζωξη» στο σπίτι του,στην Λ.Τατοϊου στην Κηφισιά. Οπότε έχω πλήρη εικόνα και γνώση το ποιοί πάνε διαχρονικά,τι λένε κλπ Και το μυστικό είναι οτι αυτό γίνεται «χωρίς πρόσκληση». Οπως μου είπε ο Αντώνης Λιβάνης το 1995 «Νίκο εγω την γιορτή μου την κάνω χωριάτικα,δεν στέλνω προσκλήσεις,οι φίλοι μου και όσοι θέλουν έρχονται…η πόρτα μου είναι ανοιχτή,μην περιμενεις ιδιαίτερη πρόσκληση…». Και πράγματι ετσι,γινόταν. Η αλήθεια είναι οτι προσέρχονταν «οι δικοί του άνθρωποι και οι φίλοι του». Επομένως οι «διαφοροποιήσεις» χρονιά με χρονιά,ήταν «οριακές».

Και σε όλες αυτές τις χρονιές ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ απο όσους διαβάζω οτι ήταν χθες στο σπίτι του Α.Λιβάνη δεν είχε περάσει «ούτε απέξω» – οχι να μπει μέσα. Ούτε καν η Φώφη Γεννηματά. Καλά δεν μιλάμε τώρα για Τσίπρα,Δούρου,Παππά,Σπίρτζη κλπ

Βρεθήκαμε πέρυσι με τον 94χρονο τότε Αντώνη Λιβάνη στο γραφείο του στην Σόλωνος,πριν απο την γιορτή του,και κάναμε μια συζήτηση που μακάρι να μπορούσα με κάποιον τρόπο να την είχα «ηχογραφήσει» για την ιστορία. Οταν τον ρώτησα αν θα γινόταν η καθιερωμένη γιορτή στο σπίτι του για να περάσω,μου απάντησε «Νικο,δεν ξέρω πως θα είμαι…» γιατί είχε περάσει,όπως μου είχε εξηγήσει αναλυτικά,σοβαρά θέματα με την υγεία του. Ηταν η πρώτη χρονιά,που δεν πήγα…και να πω την αλήθεια, «δεν μου πήγαιναν πια και τα πόδια» για διάφορους λόγους. Αλλά σεβόμουν και εκτιμούσα τον Α.Λιβάνη.

Σε εκείνη την συζήτηση μας,επειδή συνηθίζαμε να μιλάμε «επι της ουσίας» και off the record για τις πολιτικές διεργασίες – σε κάθε εποχή – κατάλαβα και το παιχνίδι που παιζότανε με τις «πιέσεις» προς την Φώφη Γεννηματά να ενταχθεί «στην ομάδα Τσίπρα». Αλλωστε γι αυτό «δημιουργήσανε» το «Κίνημα Αλλαγής» με τον Ραγκούση,τον Σταύρο και τα άλλα τα παιδιά. Δεν χρειάζεται τώρα να επεκταθω σε εκείνη την συζήτηση μας με τον Αντώνη Λιβάνη.

Φέτος δεν πήγα πάλι(χθες) γιατί δεν ήξερα και εαν θα γινόταν. Αλλά και να το ήξερα οτι θα γινόταν,πάλι «τα πόδια μου δεν θα με πήγαιναν». Με βάση όλη αυτή τη γνώση προσώπων και «καταστάσεων» διαχρονικά καθώς και τις συζητήσεις μου – οι δυο μας – με τον Αντώνη Λιβάνη, εκτιμώ οτι χθες η Φώφη Γεννηματά έπεσε σε μια οργανωμένη παγίδα που την στήσανε ο γιός του Λιβάνη,ο Ηλίας,ο Κώστας Λαλιώτης και οι Βαρδιονογιάνης,Μπόμπολας (και ενδεχομενως και ο Δ.Μελισσανίδης που ούτως ή άλλως ηταν επίσης διαχρονικά στην «παρέα Λιβάνη»). Φυσικά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εαν γνώριζε το όλο «σκηνικό» που είχε στηθεί. Εαν το γνώριζε τότε σημαίνει οτι αυτά που μου είπε πριν ενα χρόνο ο Αντώνης Λιβάνης έχουν «προχωρήσει»…

Σε αυτές τις ετήσιες εορταστικές συναντήσεις στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη γίνονται πολλές συζητήσεις,ανάμεσα στα εδέσματα της φιλόξενης κυρίας Κατίνας. Η πιο κρίσιμη χρονιά για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας ήταν το Ιανουάριο του 1996 όταν την επομένη του Αγιου Αντωνίου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζε για τον διάδοχο στην Πρωθυπουργία του Α.Παπανδρέου που βρισκόταν διασωληνομένος στο Ωνάσσειο. Υποψήφιοι θυμίζω για την πρωθυπουργία Ακης Τσοχατζόπουλος,Γεράσιμος Αρσένης και Κώστας Σημίτης(ο Γ.Χαραλαμπόπουλος όλοι γνωρίζανε οτι δεν είχε τύχη). Εκείνη την κρύα βραδυά όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία ήταν έξω απο το σπίτι του Αντώνη Λιβάνη. Ο μόνος δημοσιογράφος που υπήρχε «μέσα στο σπίτι» ήμουν εγώ. Ηταν όλοι οι κορυφαίοι της κυβέρνησης και του κόμματος και το μοναδικό αντικείμενο συζήτησης ήταν οι διεργασίες για το ποιος την επομένη ημέρα που θα ξημέρωνε,θα ηταν ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας. Ηταν μια ιστορική βραδυά.

Το μόνο που μπορώ να πω τώρα είναι οτι όταν γύρισα σπίτι πολύ αργά μετά τα μεσάνυχτα,είπα σε ένα συγγενικό μου πρόσωπο: Τωρα που θα ξημερώσει, θα εκλεγεί ο…Σημίτης. Το έλεγα και δεν το πίστευα γιατί «δεν έβγαιναν τα νούμερα». Αλλά τελικά,αυτό συνέβη. Είχα πολλές συνομιλίες με όλους τους πρωταγωνιστες,που πέρασαν εκείνο το βράδυ «απο το σπίτι του Αντώνη». Και με αυτή την έννοια «εκεί,έχουν γραφτεί σελίδες της πρόσφατης πολιτικής μας ιστορίας».

Εαν η Φώφη «παγιδεύτηκε» χθες,τότε θα έχουμε…δράματα στη συνέχεια (άσχετο: Ολα αυτα τα χρόνια εκεί συναντούσα μεταξύ άλλων και τον Γιώργο Παπανδρέου και είχαμε διάφορες συνομιλίες…δεν είδα στα διάφορα ρεπορτάζ που δώσανε να αναφέρεται το όνομα του…δεν πήγε φέτος; κι αν δεν πήγε,τυχαίο; ο Γιώργος πάντα έχει «καλή πληροφόρηση» για τα διάφορα «μαγειρεία»). Εαν το γνώριζε η Φώφη,τότε θα έχουμε άλλου είδους…δράματα στους ψηφοφόρους της αλλά και σε πολλούς βουλευτές.

Εν κατακλείδι,η πολιτική επιβίωση ορισμένων που «τα έπαιξαν όλα και τα έχασαν όλα» μπορεί να τους αφορά άμεσα τους ίδιους,αλλά δεν αφορά την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Ωραία αυτά τα κόλπα,αλλά «παλιομοδίτικα» και δεν …φτάνουν. Ιδωμεν…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here