Δευτέρα μεσημέρι η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου,μέσα στον Ιανουάριο η «συμφωνία» στη βουλή Κρίσιμη η στάση και θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας,απέναντι σε μια συμφωνία που ο κυβερνητικός εταίρος και Υπουργός Εθνικής Αμυνας την χαρακτήρισε αντεθνική και προϊόν εξαγοράς απο τους εχθρούς της Ελλάδας

0
104

Μετά την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης από το Κοινοβούλιο της περιοχής των Σκοπίων στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Αθήνα  – και συγκεκριμενα ο ΣΥΡΙΖΑ – από την πλευρά της θα κάνει τις δικές της διαδικαστικές και διπλωματικές κινήσεις που προβλέπονται για την υλοποίηση της Συμφωνίας.

Αφού στα Σκόπια η Συνταγματική Αναθεώρηση δημοσιευτεί στην εκεί Εφημερίδα της Κυβέρνησης και γίνουν οι απαραίτητες επικυρώσεις, πράγμα που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα καθυστερήσει λίγο για διαδικαστικούς λόγους, θα πρέπει να ενημερωθεί επίσημα η ελληνική πλευρά.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων. Κατά την διαδικασία αυτή θα γίνει η νομοτεχνική επεξεργασία του κειμένου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ΚΕΝΕ, μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει το πολύ πέντε ημέρες.

Στην συνέχεια θα γίνει ο τυπικός έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , όπως συνηθίζεται για όλους τους νόμους. Μετά θα πρέπει να εισαχθεί στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όπου θα συζητηθεί. Οι συζητήσεις αυτές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές δεν διαρκούν λιγότερο από τρεις ημέρες.

Μετά την καθαρογραφή των πρακτικών των συζητήσεων , θα αναζητηθεί μία ημερομηνία κατά την οποία η συμφωνία θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Σημειώνεται ότι όταν οι συμφωνίες γίνονται νόμοι του κράτους, συζητούνται επί της αρχής και όχι κατά άρθρο.

Εφ όσον η Συμφωνία ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές θα ακολουθήσει η τυπική προσεπικύρωσή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Φυσικά εαν διαφωνεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,μπορεί ΝΑ ΜΗΝ υπογράψει την επικύρωση της…Η μπορεί και να παραιτηθεί,εαν εκτιμά οτι πρόκειται για μια αντεθνική-προδοτική «συμφωνία» προϊόν εξαγοράς απο τους εχθρούς της Πατρίδας,όπως άλλωστε ΕΠΙΣΗΜΑ κατήγγειλε ΜΕΣΑ στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της χώρας κ.Πάνος Καμμένος γι αυτό άλλωστε και έχει δηλώσει οτι θα αποχωρήσει απο κυβερνητικός εταίρος και απο την συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συνέχεια θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην συνέχεια θα κοινοποιηθεί στην Γενική Γραματεία και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να ενημερωθούν ότι η διένεξη έλαβε τέλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να διαρκέσει πάνω από δύο εβδομάδες.

**Τη Δευτέρα θα γίνει τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Αυτό κανονίστηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο πολίτικοι αρχηγοί, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο πηγές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Το ραντεβού έκλεισε για το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να μην συμπεριλάβει κανένα από τα στελέχη του στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτή την περίπτωση το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα είναι συναινετικό με τον επικεφαλής του Πενταγώνου να θέτει μεν θέμα κομματικής πειθαρχίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να μην πράττει το ίδιο και στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με αυτόν τον τρόπο οι απώλειες για τους ΑΝΕΛ θα περιοριστούν στον Θανάση Παπαχριστόπουλο και στην Έλενα Κουντουρά και θα παραμείνει με 5 βουλευτές τους επόμενους μήνες.

Κομβικό ρόλο σε αυτό το “deal” παίζει ο Βασίλης Κόκκαλης. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως φέρεται πως θα στηρίξει την κυβέρνηση. Συνεπώς, θα πρέπει να αποχωρήσει από το χαρτοφυλάκιό του προκειμένου να μην χρειαστεί ο Πάνος Καμμένος να τον διαγράψει και να μείνει με 4 βουλευτές, γεγονός που θα χαλούσε την ισορροπία.  Υπενθυμίζεται πως την αλλαγή της ονομασίας των γειτόνων σε “Βόρεια Μακεδονία” δεν θα ψηφίσουν επίσης, εκτός από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο Κώστας Κατσίκης, η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Κώστας Ζουράρις.

Πιο “ελεύθερη” σε σχέση με το τι θα πράξει, όσον αφορά το υπουργείο της, φαίνεται να είναι η Έλενα Κουντουρα την οποία όλα δείχνουν πως ο Πάνος Καμμένος δεν υπολογίζει στη νέα του ομάδα. Η σιωπή και η απουσία της όλο το τελευταίο διάστημα οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Εκτός και αν ο Αλέξης Τσίπρας για λόγους “τάξης”, ένδειξης σεβασμού ή συμφωνίας με τον εταίρο του δεν την συμπεριλάβει στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Το σενάριο της απομάκρυνσης των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, πάντως βολεύει και τον πρωθυπουργό αφού για το υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης θα σηματοδοτήσει τη στροφή που επιθυμεί να κάνει προς την κεντροαριστερά. Νέα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ από τον προοδευτικό χώρο μπορούν να συμπεριληφθούν στο υπουργικό συμβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο θα βάλει και με τη “βούλα” ένα τέλος στη συνεργασία με τον δεξιό συνοδοιπόρο του ανοίγοντας την πόρτα σε όσους είχαν δεύτερες σκέψεις και πιέζοντας παράλληλα το ΚΙΝΑΛ. Κορυφαία στελέχη υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έδινε πλέον καμία δικαιολογία στη Χαριλάου Τρικούπη να “λοξοκοιτά” προς τη ΝΔ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here