Ο Ζάεφ βρήκε 81 βουλευτές «με το αζημίωτο» και στέλνει τη συμφωνία στους Τσίπρα και Καμμένο Η περιοχή των Σκοπίων ονομάζεται πλέον «Βόρεια Μακεδονία»

0
71

Με 81 ψήφους τα Σκόπια ονομάζονται πλέον «Βόρεια Μακεδονία». Όπως προέβλεπαν οι παρατηρητές τελικά άρθηκε η εμπλοκή στην Βουλή των Σκοπίων η οποία σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης μετά από παρέμβαση του μικρού Αλβανικού κόμματος «BESA» και των δύο βουλευτών του. Οι δύο Αλβανοί, ζήτησαν μετ’ επιτάσεως τη μεταβολή του όρου που καθορίζει την ιθαγένεια. Συγκεκριμένα ζήτησαν το «Μακεδονική Ιθαγένεια» (citizenship) να μετατραπεί σε «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Το απότελεσμα της ψηφοφορίας με το οποίο η περιοχή των Σκοπίων θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία»

Οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ζάεφ συνεχίστηκαν επί ένα 24ωρο έως αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Τελικά οι δύο πλευρές κατέληξαν σε λύση η οποία θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου το οποίο και θα καθορίζει τη δυνατότητα να μην χαρακτηρίζονται όλοι οι πολίτες της περιοχής των Σκοπίων ως «Μακεδόνες» αλλά και ως πολίτες της «Βορείου Μακεδονίας». Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Επισημαίνεται πως ο σχεδιασμός του Ζόραν Ζάεφ προέβλεπε να λήξει η διαδικασία αυτή το βράδυ της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου και όχι όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής της περιοχής των Σκοπίων τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και αυτό για να μην υπάρξουν περιθώρια διαρροών από τους 80 βουλευτές οι οποίοι χρειάζονται για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης στο σύνολό της. Δηλαδή τα 2/3 της Βουλής των Σκοπίων.

Εντός των επομένων δύο εβδομάδων η κυβέρνηση της περιοχής των Σκοπίων θα ενημερώσει αρμοδίως το Ελληνικό ΥΠΕΞ και θα αποστείλει όλα τα κείμενα που αφορούν στη Συνταγματική Αναθεώρηση, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ικανοποιείται πλήρως το πνεύμα αλλά και το γράμμα στης Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συνέχεια οι εξελίξεις αφορούν πια αποκλειστικά την Αθήνα και την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία κατά τη συμφωνία οφείλει αμέσως να δρομολογήσει την επικύρωσή της από την Ελληνική Βουλή.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here