Novartis: Στον…αέρα οι «μάρτυρες» και οι «καταθέσεις τους»

0
174

Τις «μαύρες τρύπες», την ανακολουθία και την βιασύνη στην έρευνα για την υπόθεση Novartis αναδεικνύει η δίωξη για δωροδοκία κι άλλα αδικήματα σε βάρος ενός από τους τρείς «προστατευόμενους μάρτυρες» -εκείνου με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου» στην ελληνική δικαστική έρευνα .

Η δίωξη αυτή επιβεβαιώνει αιτιάσεις πολιτικών αλλά και νομικών ότι η έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης είναι σε λάθος κατεύθυνση . Καθώς κι ότι οι καταθέσεις των υπό προστασία μαρτύρων για δωροδοκία πολιτικών ήταν προβληματικές κι υπέκρυπταν δικές τους σκοπιμότητες. Μάλιστα προσφάτως υπήρξαν καταγγελίες του Ελληνα δικηγόρου που παρακολουθεί κι υποβοηθά την αμερικανική έρευνα για την υπόθεση Novartis ότι ειδικά o συγκεκριμένος «μυστικός μάρτυρας» προσπαθεί να υποκρύψει τις δικές του παρανομίες.

Ο υπό προστασία μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου» έχει εξεταστεί από τους εισαγγελείς δύο φορές και συγκεκριμένα στις 3 και στις 26 Ιανουαρίου 2018.

Στην πρώτη κατάθεσή του, απαντώντας στην ερώτηση «τι γνωρίζεται για πράξεις διαφθοράς δημοσίων λειτουργών σε σχέση με την εταιρεία Νοβάρτις Ελλάς ή άλλες φαρμακευτικές εταιρείες;» ο «Αναστασίου»  προχώρησε σε επιβαρυντικούς ισχυρισμούς σε βάρος του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Μάριο Σαλμά αναφέροντας μεταξύ των άλλων: « ήταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών… ότι ο Μάριος Σαλμάς ελάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του προσθέτει για τον Σαλμά «… σε μία περίπτωση αμέσως, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ»! Σημειώνεται ότι ο ο Μάριος Σαλμάς έχει διαψεύσει από το βήμα της Βουλής τους ισχυρισμούς του εν λόγω μάρτυρα υποστηρίζοντας ότι μπήκε στο στόχαστρό του, επειδή κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας είχε ζημιώσει με τις ενέργειές του τα συμφέροντα της Novartis.

Στη δεύτερη πολυσέλιδη κατάθεσή του ο «Γιάννης Αναστασίου» προχώρησε σε μια αναδρομή στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας την περίοδο 2000-2015 υπολογίζοντας κατά προσωπική εκτίμηση του «το προϊόν της διαφθοράς» μόνον από τη Novartis, στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε μια εκτίμηση που βασίστηκε η ελληνική δικαστική έρευνα. Επιπλέον είχε αναφερθεί στους υπεύθυνους της διαμόρφωσης των τιμών στα φάρμακα επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου (2011) αναφέροντας ότι «την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και την μεθοδολογία επεξεργασίας τους» και θεωρεί «ότι ήταν λογικά αδύνατον ο υπουργός να μην γνωρίζει δεδομένου ότι αυτός είχε και την ευθύνη της εγκρίσεως των τιμών με την υπογραφή του».

Τέλος για την θητεία του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας (2013-2014) είχε υποστηρίξει ότι τα άτομα που διαμόρφωναν τις τιμές των φαρμάκων εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της Novartis και θεωρεί «λογικά αδύνατον να γίνονταν αυτά εν αγνοία του υπουργού, που είχε και την ευθύνη εγκρίσεως των τιμών σύμφωνα με το νόμο».

Όμως τους τελευταίους μήνες υπήρχε διαρκής αμφίσβητηση τωνν ισχυρισμών του μάρτυρα «αναστασίου». Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις προ τριμήνου στην ΕΡΤ του γνωστού ποινικολόγου κ Παύλου Σαράκη- ο οποίος εκπροσωπεί πρώην στελέχη της ελληνικής Novartis που συνεργάζονται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το FBI- Ο κ Σαράκης είχε αναφερθεί στην συγκεκριμένη μαρτυρία λέγοντας

«Αναφέρομαι σ’ αυτόν που φέρνει το ψευδώνυμο Αναστασίου και είναι προστατευόμενος μάρτυρας στην Ελλάδα. Εγώ δεν βλέπω ότι αυτός έχει εισφέρει στοιχεία και αναρωτιέμαι: Για να είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μήπως ήθελε να προστατεύσει τα δικά του εγκλήματα; Κάθε μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος πρέπει να επιβεβαιώσει ότι προσφέρει στην ανάκριση. Εάν δεν προσφέρει στην έρευνα τότε θα πρέπει να εξεταστεί το καθεστώς προστασίας του. Γιατί, αν είναι ο άνθρωπος κλειδί, μέσου του οποίου φτάνουμε στα υψηλά κλιμάκια και δεν βοηθάει την έρευνα και τυγχάνει να του παρέχεται και ασυλία ,είναι πρόβλημα…»!

Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώθηκε από την τωρινή δίωξη του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση κι οι καταθέσεις των μαρτύρων με τα ψευδώνυμα «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» που είχαν επίσης αναφερθεί σε «δωροδοκίες πολιτικών». Για την μεν πρώτη έχει αποκαλυφθεί ότι ήταν σε δικαστική διαμάχη για προσωπικά κι επαγγελματικά θέματα με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis Κ Φρουζή που του απέδιδε κεντρικό «ρόλο» σε χρηματισμούς πολιτικών. Καθώς κι ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν είχε τις γνώσεις για επιλογές της εταιρείας που παραθέτει στις καταθέσεις του.

Μάλιστα τις καταθέσεις των συγκεκριμένων μαρτύρων είχε κρίνει μηδαμινής αξίας και προβληματικές η αμερικανική έρευνα για τη Novartis Χωρίς κάτι τέτοιο να ληφθεί υπ όψιν από τους Ελληνες ερευνητές της υπόθεσης που τις θεώρησαν «βαρύνουσας σημασίας».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here