Εκχώρηση ανθρώπινων οργάνων

0
302

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Για ακόμη μια φορά η μπάλα στην εξέδρα. Μεταξύ δικογραφιών, φυλακίσεων, ενεργειακών, Σκοπιανού και πολλών άλλων σημαντικών ζητημάτων ο Πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα αναθεώρησης του Συντάγματος.

Θέμα πάντα προσφιλές για τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους προέδρους αυτών, καθώς ούτε πολιτικό κόστος έχει και ευρύτερες συναινέσεις διαμορφώνει!

Γι` αυτό και το Σύνταγμα που σε πολλές εδραιωμένες και συνεπείς δημοκρατίες  ανοίγει σπάνια,  στην Ελλάδα αποτελεί  βεντάλια στα χέρια των πολιτικών  που το ανοιγοκλείνουν  ανάλογα με τον καιρό!

Στη Βρετανία για παράδειγμα δεν υπάρχει γραπτό Σύνταγμα παρά μόνο ισχυρή και εμπεδωμένη δημοκρατική συνείδηση.

Αντίθετα στην Ελλάδα, το γραπτό Σύνταγμα γίνεται κουρελόχαρτο ακόμη και με την επίνευση των δικαστών!

Η αναθεώρηση του Συντάγματος γίνεται ακόμη μια φορά παιχνίδι στα χέρια των παιδιών. Εν προκειμένω, της Κυβερνητικής παρέας που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει προκειμένου να εντοπίσει το αδύνατο σημείο της αντιπολίτευσης και δη της Ν.Δ. που ονειροβατεί απολαμβάνοντας την αίολη και ευάλωτη δημοσκοπική υπεροχή της.

Ακόμη και αν εκληφθεί ως γνήσιο το θεσμικό ενδιαφέρον,  επί των κρίσιμων συνταγματικών ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις εκκλησίας- κράτους, τη μορφή του πολιτεύματος, τον εκλογικό νόμο, ακόμη και το χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχει ακουστεί κουβέντα. Ούτε φυσικά υπήρξε δημόσια διαβούλευση. Ενδεχομένως να υπάρξουν παράλληλοι μονόλογοι όπου ο καθείς θα προσαρμόσει και θα εναποθέσει τις καιροσκοπικές επιδιώξεις του στην καμπούρα του Συντάγματος!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κομματική ηγεσία ήδη έχουν ξεκινήσει την προεκλογική στρατηγική. Σ` αυτή τη φάση ξεδιπλώνονται στοχευμένες πολιτικές σε επιμέρους κοινωνικές ομάδες. Κινήσεις που ακόμα και αν δεν αποφέρουν άμεσα εκλογικά οφέλη, εντούτοις δημιουργούν ατμόσφαιρα αισιοδοξίας.  Για παράδειγμα δικαστές, γιατροί αστυνομικοί και στρατιωτικοί που είναι ενταγμένοι στο αποκαλούμενο στο ειδικό μισθολόγιο, θα πάρουν πίσω αναδρομικά από τις «αντισυνταγματικές» περικοπές επί των μισθών και των συντάξεων αλλά όπως πάντα θα ψηφίσουν Ν. Δ.

Οι συνταξιούχοι που όλο αυτό το διάστημα φυσούσαν και ξεφυσούσαν υπό τη δαμόκλειο Σπάθη της νέας περικοπής που είχε συμφωνήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνθηκαν  αίφνης ανακούφιση. Πήραν ανάσα  γιατί η Κυβέρνηση κατόρθωσε(;) να ανατρέψει το νόμο Κατρούγκαλου που προβλέπει νέα περικοπή συντάξεων από  το 2019. Προβλέπει επίσης και μείωση του αφορολόγητου από το 2020 αλλά αυτό είναι μετά τις εκλογές και άρα δεν τίθεται τώρα στην προκρούστεια κλίνη του… ληστή.

Το μοντέλο ακύρωσης των μειώσεων  θα γίνει γνωστό μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του προεκλογικού σχεδιασμού του Μαξίμου. Το (δήθεν) δημοσιονομικό παζάρι που θα ακολουθήσει θα είναι αδυσώπητο και σε πολλές περιπτώσεις οι μαχητές θα θυμίζουν τους «γενναίους του Μπρανκαλεόνε».

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα πάρουν φωτιά τα επιτελεία και θα ανακοινωθούν θετικά μέτρα ειδικά για τους επιδοματίες που αποτελούν σχεδόν το 30% των Ελλήνων πολιτών και το πλέον προνομιακό κομμάτι της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέτρα που εντάσσονται όχι στο αναγκαίο για κάθε σύγχρονη πολιτεία πλαίσιο των πολιτικών  κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά στο πεδίο των επιδομάτων φιλανθρωπίας.

Είναι μια συγκαλυμμένη επιχείρηση εξαγοράς ψήφων που όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν, αλλά με ιδιαίτερη  μαεστρία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαγορά ψήφων για 200 ευρώ. Αλλά ποιος μπορεί να κακίσει τον πολίτη που ανταλλάσσει την ψήφο του με μια σακούλα πατάτες και ένα σακί αλεύρι, όταν έχει διαψευστεί επανειλημμένα και φυσικά με τις επιλογές του ταυτόχρονα έχει διαψεύσει και τον εαυτό του;

Είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία όλων μας έχει καταπονηθεί από καιροσκοπικές και δόλιες υποσχέσεις με συνέπεια την απενεργοποίηση του πολιτικού ενστίκτου και της έμφυτης τάσης για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Αλλά πάλι όπως αποφάνθηκε ο Νικόλας ( Καζαντζάκης) : “ο λαός δεν σώζεται, σώζει”

Η καταστροφή στο Μάτι ακύρωσε τις φιέστες για τη λήξη των μνημονίων, απέτρεψε τις φανφάρες για την πολιτική απελευθέρωση και ανέστειλε τις εξαγγελίες για τις… λαϊκές οικογένειες! Όμως πλέον μεθοδικά και προσεκτικά ξεδιπλώνεται η προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις – όχι οι γνωστές- δείχνουν ότι πλέον κέντρο-δεξιά και κέντρο-αριστερά σχεδόν ισοδυναμούν και η μάχη θα δοθεί στην ηλικία των 45- 55 όπου το εκλογικό σώμα είναι ρευστό και εντελώς ασχημάτιστο.

Το asset του ΣΥΡΙΖΑ – απόταν έφυγε ο Βαρουφάκης- έγιναν  οι νεόπτωχοι οι οποίοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ της Κυβέρνησης ζώντας με το φόβο της απώλειας του γλίσχρου επιδόματος.

Από την άλλη οι τοποθετήσεις “αετών” της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, ανάγκασαν την ηγεσία της να ανακρούσει πρύμνα!

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Καραγκούνης στην προσπάθειά του να καινοτομήσει υιοθέτησε  τη συνταγή του κανίβαλου καθηγητή Μίλτον Φρίντμαν που απέστειλε προς το δικτάτορα της Χιλής Πινοσέτ συμβουλεύοντάς τον να σοκάρει το λαό του, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα  άμεσα, δημόσια και λεπτομερώς, ώστε να επενεργήσει αστραπιαία. Και φυσικά το βιβλίο του κανίβαλου καθηγητή που το 1976 τιμήθηκε και με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, έγινε  το βασικό εγχειρίδιο του νεοφιλελευθερισμού  που υπαγορεύει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταργήσουν όλους τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που εμποδίζουν τη συσσώρευση κερδών, οφείλουν να πουλήσουν τη δημόσια περιουσία σε ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να την εκμεταλλευτούν επικερδώς, και πρέπει να προβούν σε δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση των κοινωνικών προγραμμάτων.

Δεν πρέπει- υποστήριζε- να υπάρχει κατώτατος μισθός και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ταχυδρομεία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, η παιδεία,  να ιδιωτικοποιηθούν’.

Πόλεμος, εναντίον του ‘‘κράτους πρόνοιας’’ και της ‘‘μεγάλης κυβέρνησης’’. Δόγμα που υπό το δήθεν όραμα του Κανίβαλου εξέφραζε απόλυτα τα  συμφέροντα των πολυεθνικών.

Συνεπώς οι μάχες που θα δοθούν εφεξής είναι πολλές και το επίπεδο της αντιπαράθεσης εκτός από οικτρό είναι και επικίνδυνο γιατί συναμφότερες οι παρατάξεις είναι πρόθυμες να πουλήσουν και την Ακρόπολη για την εξουσία.

Το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο  αφού πλέον ο φίλος μου Νίκος (Καραμπάσης) αποκάλυψε ότι στις λίστες του Υπερταμείου έχουν ενταχθεί για «αξιοποίηση» ιστορικά μνημεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, σχολεία, νεκροταφεία, λιμάνια και ότι υπάρχει πάνω και κάτω από τη γη. Και όπως διατείνεται ο αδερφός μου ο Γιώργος είναι βέβαιο ότι έχουν εκχωρήσει ζωτικά όργανα εκατό χιλιάδων Ελλήνων.

Όλα για την πατρίδα!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here