Γιάννης Σγουρός: «Θα επαναφέρω την κανονικότητα στην Περιφέρεια Αττικής»

0
477

Γράφει ο Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ήταν καλεσμένος στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ο παλμός των γεγονότων» του Νίκου Καραμπάση, που μεταδίδεται καθημερινά από τη συχνότητα του X-FM 94,3. Μαζί του ήταν και ο ιδιοκτήτης του «Pitsounicity.gr» κ. Αντώνης Δεωνάς.

Ο κ. Σγουρός μίλησε εφ’ όλης της ύλης. Αναφέρθηκε στο νέο θεσμό του Κλεισθένη, τον οποίο χαρακτήρισε εντελώς λάθος και όπως είπε θα επιφέρει ακυβερνησία σε πολλούς δήμους. Κι αυτό γιατί δεν θα μπορούν να συνεννοηθούν οι δεκάδες παρατάξεις που θα εκλεγούν, λόγω της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις συγκεκριμένες εκλογές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε προϋπολογισμό να ψηφίσουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός, «εδώ δεν μπορούν να συνεννοηθούν για σοβαρά εθνικά θέματα πέντε κόμματα στη βουλή, θα συνεννοηθούν δέκα παρατάξεις στο δήμο;»

Επίσης αναφέρθηκε στις συνεχείς αλλαγές που γίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως η θητεία των αυτοδιοικητικών όπου προέβλεπε ο Καλλικράτης να είναι πενταετής και αμέσως μετά άλλαξαν τα πράγματα με τον Κλεισθένη και έγινε ξανά τετραετής. Αυτή η συνεχής εναλλαγή μπρος – πίσω δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ανέφερε ο κ. Σγουρός.

Στο ερώτημα, γιατί έχασε ο κ. Σγουρός στις τελευταίες εκλογές, απάντησε πως δεν δέχεται αυτό τον όρο.

«Δεν έχασα και δεν θα αποδεχτώ ποτέ αυτή τη λέξη. Απλά δεν είπα ψέματα κι έτσι κέρδισε η κ. Δούρου η οποία έταξε Πύργους και Παλάτια, όπως ότι θα κλείσει τη χωματερή της Φυλής και άλλα πολλά. Και όλα έγιναν αντίθετα με αυτά που έλεγε προεκλογικά».

Ο κ. Σγουρός επισήμανε πως η κ. Δούρου εφαρμόζει κατά 90%, τα δικά του σχέδια που της άφησε παραδίδοντας την περιφέρεια. Όπως επίσης και ένα αποθεματικό στα ταμεία της περιφέρειας 350 εκατομμυρίων ευρώ και μηδέν χρέη.

Στα καυτά ερωτήματα πως κρίνει ο ίδιος τις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στην ηχηρή απουσία της κ. Δούρου από τους τόπους της τραγωδίας τηη δεδομένη στιγμή της κρίσης.

Μάλιστα αναφέρθηκε στη δική του θητεία, όπου ήταν παρών σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε κι εκείνος και συντόνιζε το ΣΝΟ και ήταν πάντα επί των επάλξεων. Ενώ στην περίπτωση της κ. Δούρου, είπε πως ήταν απούσα από τους τόπους των γεγονότων και προσπαθούσε να κάνει συντονισμό από ένα γραφείο, ενώ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής, που ήταν ο έμπειρος κ. Φιλίππου, έλλειπε ταξίδι στο εξωτερικό, ο δήμαρχος Μαραθώνα του οποίου η περιοχή καιγόταν, ήταν διακοπές στο νησί, ο έμπειρος κ. Στεργίου δεν κατάφερε να ελέγξει την πυρκαγιά στην Πεντέλη και του ξέφυγε, στη Ραφήνα δεν υπήρχε άνθρωπος να συντονίσει τα δύο καράβια που έφτασαν και έβγαλαν αυτοκίνητα και κόσμο στην περιοχή της τραγωδίας, αντί να τα στείλουν σε άλλους προορισμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα χάος από το μποτιλιάρισμα και να συντελέσει και αυτό στην όλη καταστροφή.

Με λίγα λόγια, υπήρξε ανυπαρξία συντονιστή!

Σε αντίστοιχη περίπτωση εκείνος, προσωπικά, είπε πως εκκένωσε ένα νοσοκομείο νεογνών, το νοσοκομείο Πεντέλης, κατασκηνώσεις, κι όλα αυτά γιατί ήταν ο ίδιος εκεί κι όχι σ’ ένα γραφείο, όπως η κ. Δούρου.

Σε ερώτηση γιατί η κ. Δούρου δεν εφάρμοσε τα δικά του σχέδια για τη Φυλή, ο κ. Σγουρός είπε ότι, το πρώτο σφάλμα που έκανε η κ. Δούρου ήταν που ακύρωσε τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα στερεά απόβλητα, ο οποίος προέβλεπε την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας και ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων σε Φυλή, Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα.

Σήμερα, είπε ο κ. Σγουρός παράγονται 2 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών, ανακυκλώνεται μόλις το 5% και θάβεται το 95%, ενώ έπρεπε να θάβεται το 20% και να ανακυκλώνεται το υπόλοιπο 80%, όπως γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχει επισκεφθεί για να δει από κοντά το πώς διαχειρίζονται τα δικά τους απορρίμματα.

Όταν ρωτήθηκε, για ποιο λόγο θεωρεί ότι σταμάτησε η κ. Δούρου την υλοποίηση του δικού του σχεδιασμού, η απάντηση ήταν αφοπλιστική.

«Γιατί δεν ήξερε τι της γινόταν». Και πρόσθεσε ότι η ίδια εκμυστηρεύτηκε κάποιες φορές σε φίλους της, ότι έκανε λάθος που δεν ακολούθησε τα σχέδια Σγουρού, και αναρωτήθηκε, «Χωρίς σχέδια που πάει; Εγώ έκανα δέκα χρόνια μελέτες».

Ρωτήθηκε και για την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Πατούλη, για να απαντήσει ότι για το συγκεκριμένο αντίπαλο θα μιλήσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Περιορίστηκε να πει, ότι ο κ. Πατούλης επανεξελέγη πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, είναι ακόμη δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Δεν θέλει ο δεύτερος βαθμός να κρίνει τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Έγινε όμως αναφορά στο πρόσφατο βίντεο που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα ο δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Σωτήρης Μεθενίτης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Σγουρού και καταφέρεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του κ. Πατούλη.

Ο κ. Σγουρός, αναφερόμενος στον κ. Μεθενίτη είπε ότι ο συγκεκριμένος δήμαρχος είναι κύριος με όλη τη σημασία της λέξεως, με γνώση στα τοπικά θέματα, με πολύ μεγάλη προσφορά και τον χαρακτήρισε εργάτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει κάνει, είπε, πολύ μεγάλο έργο, κυρίως υποδομών, στο Μαρκόπουλο και του το αναγνωρίζει όλη η τοπική κοινωνία. Όσο για το επίμαχο βίντεο που ανέβασε στη σελίδα του ο κ. Μεθενίτης, είπε ότι απλά έκρινε το συνάδελφό του. Έκρινε ο πρώτος βαθμός, τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Και έδωσε και μια συμβουλή προς τρίτους, «Είναι καλό να μην μιλάς αν δεν ξέρεις» και ο νοών νοείτο.

Ο κ. Σγουρός αναφερόμενος στην παράταξή του «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», δεσμεύτηκε να επαναφέρει την κανονικότητα στην Περιφέρεια Αττικής.

Πρόσθεσε δε, ότι έχει μελέτες για όλα τα θέματα που απασχολούν τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην οποία μένουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι. Είπε επίσης πως υπάρχουν λύσεις για όλα, απλά κάποιοι θέλουν να κάνουν μόνο «τζέρτζελο». Είναι αυτοί που αντιστέκονταν σθεναρά όταν θέλησε να κλείσει τους χιλιάδες βόθρους που λειτουργούν σήμερα στην Ανατολική Αττική. Δεν ήθελαν τα συμφέροντα να λειτουργήσουν κέντρα επεξεργασίας λυμάτων.

Υποσχέθηκε πως θα επαναφέρει την ομαλότητα στην Περιφέρεια όταν επανεκλεγεί, κάτι που πιστεύει και θεωρεί δεδομένο ότι θα γίνει, γιατί ο κόσμος ξέρει ότι διοίκησε από αυτή τη θέση ευθύνης, με εντιμότητα – εργατικότητα – αποτελεσματικότητα και γι’ αυτό θα τον επανεκλέξει. Απλά ζητά να του δώσουν αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή, για να μην μπουν σε περιπέτειες με σκοπιμότητες κομμάτων και αντίπαλων παρατάξεων.

Κλείνοντας τη συνέντευξη αναφέρθηκε στον κόσμο, ο οποίος είπε, τώρα βλέπει τι έκανε η παράταξη Σγουρού, σε σχέση με την κ. Δούρου, αυτά τα τέσσερα χρόνια, στην οποία ο ίδιος άφησε ως παρακαταθήκη έτοιμες μελέτες έργων, άλλα που είχαν ξεκινήσει και ολοκληρώθηκαν επί της θητείας της κ. Δούρου και τα παρουσίασε για δικά της, ενώ ήταν έργα Σγουρού και άλλα έτοιμα να ξεκινήσουν. Άφησε μια περιφέρεια όχι μόνο χωρίς χρέη, αλλά με γεμάτα ταμεία, (350 εκ. ευρώαπόθεμα) και άλλα 820 εκ. ευρώ επιστροφή ΦΠΑ.

Κάλεσε τους αντιπάλους του διεκδικητές της Περιφέρειας Αττικής, να αντιπαρατεθούν μέσα από ένα δημόσιο debate και να μιλήσουν ο καθένας από τη μεριά του για τα δικά του σχέδια, ώστε να αποκομίσει μια σαφή εικόνα ο κόσμος για τον εκλεκτό του.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here