Η επιτομή της ανευθυνότητας και του ψεύδους, της ανικανότητας και της ανεπάρκειας

0
161

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και πυκνώνουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής πιέζει να χωροθετηθούν από την Κυβέρνηση δια νόμου και χωρίς κανέναν διάλογο και διαβούλευση συγκεκριμένες περιοχές ως χώροι υποδοχής ταφής υπολειμμάτων – αποβλήτων. Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές που δεν διαψεύδονται, αλλά ούτε και επιβεβαιώνονται από κανέναν αρμόδιο φορέα, ο Γιάννης Σγουρός έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Η άσκηση πολιτικής από την πλευρά της Ρένας Δούρου στον τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αποτελεί την επιτομή της ανευθυνότητας και του ψεύδους, της ανικανότητας και της ανεπάρκειας. Μέσα σε τέσσερα χρόνια χάρη στους ανερμάτιστους σχεδιασμούς και τις καταστροφικές εμμονές και ιδεοληπτικές επιλογές της  εγκλώβισε την Αττική στη στασιμότητα και την έφερε ενώπιον αδιανόητων αδιεξόδων. Δεν μιλάμε για υστέρηση στην ανακύκλωση – έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο – αλλά ότι πλέον υπάρχει ο κίνδυνος η Αττική να ξεμείνει από χώρους ταφής για τα παραγόμενα απορρίμματα, όταν εξαντληθούν και οι τελευταίες δυνατότητες στη Φυλή. Φαίνεται όμως ότι εκτός από τα αδιέξοδα με τους χώρους ταφής, η κα Δούρου θέλει να κληρονομήσει αδιέξοδα και με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι έρχεται όχι να συνεννοηθεί, αλλά να επιβάλλει  σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο χωρίς τον παραμικρό διάλογο και διαβούλευση με φορείς και πολίτες, χωροθετήσεις, διαπράττοντας έτσι το ίδιο λάθος που οδήγησε στο παρελθόν σε συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Αν δεν έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε σοβαρό διάλογο για την επίλυση του προβλήματος, τουλάχιστον ας μην ανοίγει νέες πληγές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια δρομολόγησης ρεαλιστικών και βιώσιμων λύσεων. Η Αττική δεν πρέπει να ξαναζήσει νέες Κερατέες».

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής :

– Γκρέμισε τη σημαντική πρόοδο που είχε σημειωθεί στη διαχείριση των αποβλήτων του λεκανοπεδίου με την ακύρωση των ώριμων διαγωνιστικών διαδικασιών, που θα έφερναν την Αττική πιο κοντά παρά ποτέ στην επίλυση του προβλήματος σε ορίζοντα 25ετίας. Πρόκειται για επιλογές που ήταν εγκεκριμένες από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν θα κόστιζαν στον Έλληνα φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ, αφού θα γίνονταν μέσω ΣΔΙΤ, που προωθούσαν την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, που διατηρούσαν το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων.

– Προκάλεσε τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των πολιτών της Δυτικής και Βορειοανατολικής Αττικής, τους οποίους έχει φέρει με το «όπλο παρά πόδα», αφού υποσχέθηκε ανέξοδα, στους μεν πρώτους ότι θα κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής και θα απομακρυνθούν οχλούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, στους δε δεύτερους ότι θα καταργήσει το έργο στο Γραμματικό. Οι υποσχέσεις πήγαν πολύ γρήγορα περίπατο. Ιδίως στην περίπτωση της Φυλής έχει προχωρήσει σε κοστοβόρες εργασίες εκβάθυνσης  κυττάρων ταφής σκουπιδιών πάνω από σκουπίδια.

– Δεν υλοποίησε ΟΥΤΕ ΕΝΑ έργο για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, δεν προχώρησε ούτε μια μικρή ή μεγάλη μονάδα, ούτε ένα πράσινο σημείο, δεν απορρόφησε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ αν και υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, αφού ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που εκπόνησε είναι ανερμάτιστος, αόριστος και με στόχους που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

– Κατέστησε εν τέλει ολόκληρη την Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων όμηρο των εμμονών και επιλογών της αφού οι χώροι ταφής εξαντλούνται, οι ποσότητες δεν μειώνονται, η ανακύκλωση δεν προχωρά και μοιραία οι ανάγκες για χώρους ταφής παραμένουν αμετάβλητες.

—–

Ας ξεχάσουμε για λίγο εκείνους που αντιδρούν σε ενδεχόμενες νέες χωροθετήσεις γιατί θεωρούν πως η δυτική Αττική οφείλει να είναι ο μόνιμος και ο μοναδικός σκουπιδοτενεκές ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

Αυτοί οι τύποι είναι μια ειδική κατηγορία αυτοδιοικητικών παραγόντων που έχουν μάθει να μας κουνάν το δάχτυλο και να μας λένε υπονομευτές . Αυτοί προφέρονται να αναλαμβάνουν επιτελικούς ρόλους στους σχεδιασμούς και δουλεύουν παρασκηνιακά για να εξαιρεθεί η περιοχή τους από τον σχεδιασμό για να ικανοποιηθεί η εκλογική τους πελατεία. Η τραγωδία είναι πως αυτοί οι τύποι είναι και καταφερτζήδες . Τα καταφέρνουν πάντα να κερδίζουν την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας , να αναδεικνύονται έτσι σε παράγοντες πρώτης γραμμής και να αναλαμβάνουν θέσεις αντιπεριφερειαρχών , μελών Εκτελεστικών Επιτροπών κλπ, κλπ.

Ας τους ξεχάσουμε λοιπόν αυτούς τους τύπους -προσωρινά- και ας δούμε αν οι αντιδράσεις των κατοίκων αυτών των περιοχών είναι βάσιμες ή όχι. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων να πω προκαταβολικά ότι υποστηρίζω την άποψη πως και η ανατολική Αττική πρέπει να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και με Μονάδες Επεξεργασίας και με χώρους τελική διάθεσης (ταφής). Και στην Β.Α Αττική υπάρχουν χώροι και στην Ν.Α Αττική. Το ίδιο ισχύει και για τον Πειραιά , τον κεντρικό τομέα των Αθηνών , την Δυτική Αττική κλπ.

Όμως ας επανέλθουμε στο ερώτημα . Είναι βάσιμες οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις των κατοίκων αυτών των περιοχών; Εμείς θα θέσουμε τα ερωτήματα και ας απαντήσουν οι καθ ύλην αρμόδιοι. Τι να σκέφτεται άραγε ένας άνθρωπος που διαβάζει πως στον ΧΥΤΑ της Φυλής γίνονται συνεχώς επεκτάσεις για να χωρέσουν επιπλέον εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών και πως όλα τα χρονοδιαγράμματα και οι υποσχέσεις που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες για το κλείσιμο της χωματερής ήταν παραμύθια; Γιατί να πιστέψει αυτός ο άνθρωπος πως δεν θα γίνουν τα ίδια και στην περιοχή του;

Γιατί να πιστέψει πως ο δικός του ΧΥΤΥ θα είναι για Χ τόνους και για Χ χρόνια και δεν θα γίνει ότι έγινε και στην Φυλή με τις υπερβάσεις και τις επεκτάσεις; Τι να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος που διαβάζει ότι ο τοπικός δήμαρχος κρύβει τα στοιχεία για την ρύπανση από τον ΧΥΤΑ και το πολιτικό σύστημα (Περιφέρεια -Κυβέρνηση-Δικαιοσύνη ) τον καλύπτουν; Γιατί να πιστέψει πως δεν θα βρεθεί και στα μέρη του ένας ανεκδιήγητος δήμαρχος σαν τον δήμαρχο της Φυλής που θα του κρύβει την αλήθεια για την ρύπανση της περιοχής;

Τι να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος που διαβάζει πως τα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντισταθμιστικών οφειλών αντί να γίνονται έργα και προγράμματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και προστασίας , γίνονται πηγή διαφθοράς; Γιατί να πιστέψει πως δεν θα βρεθεί και στην περιοχή του ένας δήμαρχος σαν της Φυλής που δεν θα δίνει ούτε δεκάρα τσακιστή για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής από τον τοπικό ΧΥΤΥ; Γιατί να πιστέψει ένας πολίτης πως θα τον σεβαστούν όταν βλέπει πως η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας και του τοπικού δήμου απαξιώνει να απαντήσει ακόμα και σε επίσημα ερωτήματα συλλογικοτήτων για την ρύπανση;

Δεν είναι λογικό να φοβάται πως θα συμβούν τα ίδια και στον ίδιο και στην περιοχή του; Αυτά τα ερωτήματα θα έπρεπε να είχαν απασχολήσει την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν καθήκοντα. Σε απαράδεκτα φαινόμενα σαν αυτά του δημάρχου της Φυλής θα έπρεπε να είναι αμείλικτοι . Τα αντισταθμιστικά θα έπρεπε να ελέγχονται μέχρι και το τελευταίο ευρώ για το αν γίνονται έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Οι κρυμμένες μελέτες για την ρύπανση από τον ΧΥΤΑ θα έπρεπε να είχαν ζητηθεί πάραυτα και να είχε κινηθεί διαδικασία δίωξης για παράβαση καθήκοντος από τον ίδιο τον υπουργό εσωτερικών. Τα χρονοδιαγράμματα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ θα επέτρεπε να είχαν τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια και να μην γίνονται συνεχής επεκτάσεις. Τα ερωτήματα των πολιτών θα έπρεπε να απαντώνται αμέσως και με τον δέοντα σεβασμό. Μόνο έτσι μπορεί να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών .

Με την πιο αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων της πολιτείας απέναντι στους πολίτες .

Οι πολίτες ξέρουν και τα λάθη να συγχωρούν και περίοδο χάριτος να δίνουν και πλάτη να βάζουν . Όμως θέλουν καθαρούς και σοβαρούς κανόνες για να τα κάνουν αυτά. Οι διαρροές στον τύπο για τους νέους ΧΥΤΥ και τις νέες μονάδες δεν είναι σοβαρά πράγματα. Χρειάζονται καθαρές κουβέντες τώρα.

Η κρίση των σκουπιδιών έχει προκαλέσει και δικαιολογημένη κρίση εμπιστοσύνης.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here