Νέα σύγκρουση Κοτζιά-Καμμένου για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

0
704

Σκηνικό νέας ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης πυροδοτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην περιοχή των Σκοπίων.

Στην αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έσπευσε με ανάρτησή του να χαρακτηρίσει ουσιαστικώς άκυρο το δημοψήφισμα στα Σκόπια, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς το Υπουργείο Εξωτερικών που υπενθυμίζει τον συμβουλευτικό χαρακτήρα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει αντιφατικό το αποτέλεσμα ενώ τονίζει με νόημα ότι «το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της Συμφωνίας».

Στην ανάρτησή του,  λίγα μόλις λεπτά  μετά τη δημοσιοποίηση του οριστικού ποσοστού συμμετοχής, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν. «Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά η οποία ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονας χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ακόμα μεγαλύτερο τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της Συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην κοινωνία της γείτονος, αλλά ούτε και στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δικαίων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Ο Βασίλης Νέδος γράφει στην Καθημερινή: Η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, οδηγεί τη γειτονική χώρα σε πιθανώς, ένα νέο κύκλο κρίσης με εξαιρετικά αβέβαια αποτελέσματα για το μέλλον της. Πρακτικά η ΠΓΔΜ βαδίζει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς, ανεξάρτητα από την όποια τύχη θα έχει η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υποδηλώνει ότι η υπόσχεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. δεν συνιστά τόσο ελκυστική προοπτική για τους πολίτες της χώρας.

Το αποτέλεσμα γεννά ορισμένα ερωτηματικά που χρήζουν απάντησης.

– Γιατί κινητοποίησε τόσο μικρό κομμάτι του πληθυσμού;

Πρώτον, διότι η εκστρατεία του Ζόραν Ζάεφ καταφανώς δεν έπεισε. Παρά τις διαδοχικές ήττες των τελευταίων δύο χρόνων, το VMRO-DPMNE παραμένει το κόμμα με τον πιο αποτελεσματικό κομματικό μηχανισμό σε τοπικό επίπεδο, σε όλη τη χώρα.

Δεύτερον, οι δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων περί εγκυρότητας του δημοψηφίσματος ακόμη και αν η συμμετοχή κινηθεί κάτω του 50%, δημιούργησαν την αίσθηση σε πολλούς κατοίκους της ΠΓΔΜ ότι δεν απαιτείται η συμμετοχή τους για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τρίτον, η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε αντιληπτή ως «ξεπούλημα» της εθνικής ταυτότητας και «υποταγή» στις ορέξεις των Αθηνών.

Τέταρτον, η παρέλαση Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων ενίσχυσε την αίσθηση «άνευ όρων παράδοσης».

Πέμπτον, επιβεβαιώθηκε η «αντισυστημική» δυναμική που τελικά αναπτύσσεται σε όλα τα δημοψηφίσματα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τα παραδείγματα είναι πολλά, το πλέον πρόσφατο και οικείο, είναι, φυσικά, εκείνο του 2015 στην Ελλάδα.

Έκτον, ο πραγματικός πληθυσμός στη γειτονική χώρα υπολογίζεται ότι βρίσκεται κάτω και από το 1,8 εκατ. που εμφανίζεται ως εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους. Ωστόσο, το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι μάλλον περιορισμένης σημασίας, καθώς στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές και τοπικές), στις κάλπες έσπευσαν άνω του ενός εκατ. ψηφοφόρων.

– Τι θα γίνει στο εξής;

Ήδη ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως υπάρχει επικράτηση του «ναι», έστω και σε δημοψήφισμα με συμμετοχή χαμηλότερη του 50%. Θα φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή και θα προσπαθήσει να συγκροτήσει πλειοψηφία 2/3. Κάτι τέτοιο είναι, με βάση τα δεδομένα της στιγμής πρακτικά αδύνατον. Αν αποτύχει η κοινοβουλευτική διαδικασία, τότε ο κ. Ζάεφ είναι σχεδόν υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εκλογές. Δεδομένου ότι η χθεσινή στάση του πρωθυπουργού αποτελεί ερμηνεία του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι με έναν ανάλογο τρόπο θα προχωρήσει και στην προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η Αθήνα μπαίνει σε μακρά στάση αναμονής. Ήδη ο Πάνος Καμμένος θριαμβολογεί για την ψήφο των πολιτών της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκα. Σε κάθε περίπτωση, αν o Ζάεφ οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές άμεσα και βρει κάποιο τρόπο να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου το κείμενο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.

Υπάρχει, βεβαίως, το πολύ υπαρκτό ενδεχόμενο οι πολιτικές εξελίξεις να ανατρέψουν πλήρως αυτό το χρονοδιάγραμμα και να ακυρώσουν αυτό τον σχεδιασμό. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό η συμφωνία των Πρεσπών να βρεθεί στην Ελλάδα πολύ αργότερα. Και βεβαίως, υπάρχει το ενδεχόμενο η συμφωνία των Πρεσπών να αποτελεί ήδη νεκρό γράμμα.

Πριν από όλα αυτά, έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες πως θα αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Ίδωμεν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here