Προσχέδιο Προϋπολογισμού στη Βουλή χωρίς μειώσεις στις συντάξεις

0
172

Την «κόντρα εντός ορίων» επιλέγει η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να καταθέσει μεθαύριο προσχέδιο Προϋπολογισμού στη Βουλή χωρίς μειώσεις στις συντάξεις. Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Ν. Υόρκη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Αρμόδιες πηγές (από την… Αθήνα) προσθέτουν ότι στο προσχέδιο θα εξηγείται η επιλογή της μη εφαρμογής του μέτρου για τις μειώσεις, το οποίο, ως γνωστόν, ψηφίσθηκε πέρυσι λόγω της επιμονής του ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο προσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται, ούτε τα αντίμετρα που εξισορροπούσαν το εν λόγω μέτρο, δηλαδή στην περικοπή του 18% της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις, και ανέρχονταν στο 1% του ΑΕΠ.  «Ούτε μέτρο, ούτε αντίμετρα» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στο προσχέδιο θα συμπεριληφθούν κανονικά τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ.

Παρότι η προσοχή της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο σχέδιο Προϋπολογισμού που θα παραδώσει στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, το Μαξίμου επισημαίνει ότι η κίνηση του προσχεδίου δεν συνιστά «μονομερή ενέργεια» που θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση των Βρυξελλών.

Όλα δείχνουν ότι η σχετική προσυνεννόηση έχει ήδη γίνει και για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός δήλωσε προχθές (στην WSJ) ότι η μη μείωση των συντάξεων είναι «θέμα κοινής λογικής και όχι μονομερής ενέργεια».

Όπως εξήγησε χθες η ανώτατη κυβερνητική πηγή από τη Ν. Υόρκη, η Ελλάδα θα καταθέσει στις 15 Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν, όπως ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου». Ακολούθως η Κομισιόν θα κάνει, όπως για όλες τις χώρες, παρατηρήσεις, σκέψεις και διορθώσεις, τις οποίες θα στείλει πίσω στην Αθήνα.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού μέχρι τις 20 Νοέμβρη», πρόσθεσε.

Μαρίνα Μάνη

m.mani@euro2day.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here